Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα

Φ.1789

Πώς «είδε» το Μαξίμου την επανεκλογή Μακρόν
Οι προσδοκίες και οι προκλήσεις της επόμενης μέρας 
      

Newsroom Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ της επανεκλογής του Μακρόν για πολλούς λόγους Κάτι παραπάνω από εμφανής ήταν η ανακούφιση στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης από τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, με τον Εμανουέλ Μακρόν να παίρνει ξεκάθαρη νίκη επί της Μαρίν Λε Πεν και να μένει για άλλα πέντε χρόνια στο τιμόνι της Γαλλίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τα νέα στις 9 το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ίσως ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που συνεχάρη τον Γάλλο Πρόεδρο για την επανεκλογή του με ένα tweet στο οποίο ανέφερε: «Συγχαρητήρια Εμανουέλ Μακρόν. Μία νίκη σημαντική για την Γαλλία, την Ευρώπη και την Δημοκρατία».

Από πολύ νωρίς, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ της επανεκλογής του Μακρόν για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχήν, οι δυο άνδρες έχουν πολύ καλές σχέσεις εδώ και αρκετά χρόνια, οι οποίες ενδυναμώθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, με τους δύο πολιτικούς να φτάνουν το επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας στο καλύτερο δυνατό σημείο του. Επίσης, μοιράζονται το ίδιο κοινό όραμα μιας αυτόνομης στρατιωτικά Ευρώπης, όπου κάθε κράτος μέλος θα μπορεί αν δέχεται απειλή να έχει την συνδρομή των ευρωπαίων συμμάχων του.

Ως πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θεωρείται η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν Αθήνα και Παρίσι με την χώρα μας να εξοπλίζεται με σύγχρονα αμυντικά γαλλικά συστήματα. Παράλληλα, υπάρχει ιδεολογική ταύτιση ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Μακρόν με κοινό παρονομαστή τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουν οι δύο ηγέτες στις χώρες τους. Ο Εμανουέλ Μακρόν επίσης είναι ίσως ο μόνος ηγέτης των ισχυρών χωρών της Ευρώπης που από την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προσπαθεί να βρεθεί λύση κρατώντας ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το Κρεμλίνο.

Στο Μαξίμου λένε ακόμα ότι αποτελεί ιστορικό γεγονός η επανεκλογή του Μακρόν, καθώς απέναντι στο φάντασμα του λαϊκισμού – απειλή την οποία έχει επισημάνει πολλές φορές ο Έλληνας πρωθυπουργός – η Ενωμένη Ευρώπη δείχνει ότι έχει δημοκρατικά αντανακλαστικά. «Είναι μια πολύ καλή ημέρα για την Ευρώπη. Θα ήταν κρίμα εν μέσω των τόσο σοβαρών κρίσεων που ταλανίζουν την ήπειρό μας μια χώρα όπως η Γαλλία να βυθιζόταν στο σκοτάδι του λαϊκισμού από τον οποίο τόσα δεινά υπέφερε και η χώρα μας», δήλωνε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Newsbeast.

Στην κυβέρνηση κάνουν προβολή και στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, όταν οι Έλληνες θα κληθούν και πάλι στις κάλπες και θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στις φωνές του λαϊκισμού, που πολλές φορές για να γίνουν αρεστές τάζουν χωρίς όμως να μπορούν να υλοποιήσουν και στις φωνές της προόδου, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Το επόμενο στοίχημα για τον Μακρόν θα είναι οι βουλευτικές εκλογές. Εκεί, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα καθώς θα πρέπει να εξασφαλίσει πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση της χώρας του που θα του επιτρέψει να κυβερνά χωρίς προσκόμματα και προβλήματα.
Νίκος Χαρδαλιάς: Ορθώς επενδύσαμε στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας
  

«Η ελπίδα δεν είναι στρατηγική», ξεκαθάρισε ο Νίκος Χαρδαλιάς NEWSBOMB Newsroom «Η ελπίδα δεν είναι στρατηγική», ξεκαθάρισε ο Νίκος Χαρδαλιάς Οι τελευταίες εξελίξεις (στην Ουκρανία) επιβεβαιώνουν με ξεκάθαρο και ανάγλυφο τρόπο την απόφαση της κυβέρνησης να επενδύσει στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, μέσω παρεμβάσεων που στοχεύουν τόσο στην εξασφάλιση της επάρκειας του υφιστάμενου αμυντικού εξοπλισμού όσο και στην απόκτηση νέων δυνατοτήτων που βρίσκονται στην αιχμή της υπάρχουσας τεχνολογίας. Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε, σήμερα, Μεγάλο Σάββατο 23 Απριλίου, στο «Πρώτο Θέμα».

«Η ελπίδα δεν είναι στρατηγική», ξεκαθάρισε ο Ν. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι «η διατήρηση της εθνικής ομοψυχίας και η ενίσχυση της αποτρεπτικής και αμυντικής μας ικανότητας πρέπει να αποτελούν τον μόνιμο και ουσιαστικό πυρήνα σε όλα τα επίπεδα στρατηγικής σκέψης και σχεδίασης. Το σύγχρονο στρατηγικό περιβάλλον επιτάσσει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ενεργούν από κοινού σε όλες τις διαστάσεις του σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος. Έτσι, θεωρείται βέβαιο ότι, όσο κι αν η στρατηγική και η τεχνολογία εξελιχθούν, η στρατιωτική εφοδιαστική αλυσίδα θα διατηρεί πάντα τη θεμελιακή της αξία στην πολεμική τέχνη» επεσήμανε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

Υπογράμμισε, δε, ότι «για την κυβέρνηση η ενίσχυση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί βασική προτεραιότητα» ενώ για την απόκτηση των τεσσάρων νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό, είπε ότι «το προσεχές χρονικό διάστημα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την απόκτηση νέων μονάδων επιφανείας και τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ». Ο Ν. Χαρδαλιάς ανέφερε, επίσης, ότι «ο Στρατός Ξηράς δεν μένει πίσω στα δικά του εξοπλιστικά προγράμματα» καθώς έχουν ήδη «ενεργοποιηθεί προγράμματα υποστήριξης για όλα τα πτητικά μέσα (CH-47D και NH-90), ενώ προχωρά και η ένταξη στις δομές του, 1.200 τεθωρακισμένων Μ-1117, που παραχωρήθηκαν από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Για τα ελληνοτουρκικά, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας τόνισε ότι «ως Ελλάδα, διαχρονικά επιθυμούμε και εργαζόμαστε για την ειρήνη και θέλουμε την Τουρκία φίλη και σύμμαχο, αλλά εναπόκειται στην Τουρκία να επιλέξει τις βασικές παραμέτρους της εξωτερικής της πολιτικής, η οποία θα είναι συμβατή με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου και την κατίσχυση των Διεθνών Συνθηκών. «Θα πρέπει», συνέχισε, «να είναι ξεκάθαρο στους γείτονες μας ότι επιθυμούμε την ειρήνη και τη συνεννόηση, αλλά απέναντι σε πρακτικές «τρομοκράτη» της ευρύτερης περιοχής θα προβάλλουμε την αποτρεπτική μας ετοιμότητα, το υψηλό ηθικό και αίσθημα καθήκοντος των στελεχών μας των Ενόπλων Δυνάμεων. Ας αντιληφθούν όλοι, σύμμαχοι και μη, ότι για εμάς κάθε νησί, κάθε μικρόνησος, κάθε βραχονησίδα μας είναι και μία πατρίδα και έχουμε χρέος να τη διαφυλάξουμε ακέραια, όποτε και αν χρειαστεί» συμπλήρωσε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Η ΕΕ απλά «γαβγίζει»; Δεν υπάρχει στήριξη από τις χώρες μέλη για επιβολή πλήρους εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια
  

Από Militaire News 25/04/2022 
Δεν υπάρχει επαρκής στήριξη από τις χώρες μέλη της ΕΕ για την επιβολή πλήρους εμπάργκο ή τιμωρητικών δασμών στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. «Αυτή τη στιγμή, εμείς στην ΕΕ δεν έχουμε ενιαία θέση σε αυτό το ζήτημα», επεσήμανε ο Μπορέλ μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. Οι εξαγωγές πετρελαίου αποτελούν τη βασική πηγή ξένου συναλλάγματος για τη Μόσχα και πολλές χώρες στην ΕΕ έχουν ζητήσει να επιβληθεί εμπάργκο καθώς θεωρούν ότι οι αγορές ρωσικού πετρελαίου ουσιαστικά χρηματοδοτούν τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο του πετρελαίου που εισήγαγε η ΕΕ το 2020 προήλθε από τη Ρωσία παρείχε, σύμφωνα με τη Eurostat, γεγονός που την καθιστά βασική χώρα από την οποία το μπλοκ εισάγει πετρέλαιο. Ο Μπορέλ εξήγησε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που είναι προγραμματισμένη για το τέλος Μαΐου, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει να ληφθεί νωρίτερα κάποια απόφαση για το θέμα. «Μια τελική πρόταση για την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο και το αέριο δεν βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι», τόνισε. Η Welt ανέφερε εξάλλου, χωρίς να κατονομάζει τις πηγές της, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιθανόν θα υποβάλει αυτή την εβδομάδα πρόταση για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Όλες οι χώρες της ΕΕ εργάζονται για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, επεσήμανε ο Μπορέλ, σημειώνοντας ότι εκτιμά πως το μπλοκ θα καταφέρει κάποια στιγμή να μειώσει την εξάρτησή του από αυτή. «Κάποια στιγμή θα συμβεί και τότε η Ρωσία θα νιώσει με επώδυνο τρόπο ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο και το αέριο χάνονται», υπογράμμισε.
Ούτε ιερό, ούτε όσιο οι Τούρκοι: Έκαναν 16 παραβιάσεις στο Αιγαίο ανήμερα το Πάσχα
  

Χρήστος Γιαννούλης Newsbomb 
Άγρυπνοι φρουροί τα «γεράκια» της HAF, αναχαίτισαν τους Τούρκους το Πάσχα.

Στην τακτική των προκλήσεων έχει επιστρέψει για τα καλά η Άγκυρα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και F16 της τουρκικής αεροπορίας να προχωρούν σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και παραβάσεις πάνω από το Αιγαίο την Κυριακή του Πάσχα..

Σε μια άκρως προκλητική ενέργεια προχώρησε για ακόμα μια φορά η Τουρκία, καθώς ανήμερα το Πάσχα με την Ελλάδα να γιορτάζει την πιο λαμπρή ημέρα της Ορθοδοξίας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και F-16 της γειτονικής χώρας παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο και προχώρησαν σε σειρά παραβάσεων. Συγκεκριμένα, δυο UAV και τρία F-16 πέταξαν πάνω από το Κεντρικό και το Νοτιανατολικό Αιγαίο πραγματοποιώντας 16 παραβιάσεις και τρεις παραβάσεις στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας. Τα «γεράκια» της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, βέβαια, ήταν σε επαγρύπνηση και αυτή την ημέρα, έτσι ώστε να προχωρήσουν στην αναγνώριση και την αναχαίτιση των θρασύδειλων Τούρκων, κατά την πάγια πρακτική που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις.


ΠΗΓΕΣ: ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, greeknation.blogspotgr, el.gr, voicenews.gr, militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια