Header Ads

Μητροπολιτικά νέα

Φ.1787

Ο ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΗΣ ΜΟΝΗΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΠΑΝΟΣ. ΑΡΧΙΜ. π. ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ.
   

Επίσκεψη πραγματοποίησε την Τρίτη, 12 Απριλίου 2022, ο Καθηγούμενος της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους, Πανοσ. Αρχιμ. π. Πρόδρομος, στα γραφεία της Ι. Μητροπόλεως μας, συνοδευόμενος από τον Μοναχό Αγάθωνα Λαυρεώτη, όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με το Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο παρουσία και του Πρωτοσυγκέλλου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου.

Σε θερμό κλίμα ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, ο Θεοφιλέστατος και ο Γέροντας συζήτησαν θέματα που αφορούν στο «Περιβόλι» της Παναγίας μας, το Άγιον Όρος, καθώς και θέματα πνευματικά που άπτονται στην σύγχρονη Εκκλησιαστική και κοινωνική επικαιρότητα.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, αφού ευχαρίστησε τον άγιο Καθηγούμενο για την ευγενική επίσκεψη του, αντάλλαξε μαζί του συμβολικά δώρα προσφέροντάς του εκ μέρους των Επισκόπων, του Κλήρου και του Κορινθιακού Λαού και ένα Αρχιερατικό εγκόλπιο για να το τοποθετήσει στον τάφο του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου εις μνήμη του αειμνήστου προκατόχου του κυρού Παντελεήμονος του Καρανικόλα, ο οποίος είχε Λαυρεώτικη Μοναχική κουρά, και του ευχήθηκε ο Θεός, δια πρεσβειών του Αγίου Αποστόλου Παύλου, να τον ενδυναμώνει στα καθήκοντά του, χαριζόμενος σ΄ αυτόν και την συνοδεία του ειρηνική διαγωγή και ψυχική σωτηρία.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ


ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΜΕ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ.
   

Στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Λουτρακίου λειτούργησε με αφορμή την τέλεση Ι. Μνημόσυνων των Βασιλικής Κατσούπη και Φωτεινής Ρούση το Σάββατο, 9 Απριλίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος πλαισιούμενος από τους συνοδούς του Κληρικούς και τους Εφημερίους του Ι. Ναού.

Στο κήρυγμα του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, αναφέρθηκε στην επέτειο της λυτρώσεως της Βασιλίδος των Πόλεων από την πολιορκία των Περσών και των Αβάρων, οι οποίοι επεχείρησαν να κατακτήσουν την Πόλη της Παναγίας, στην Οποία ήταν αφιερωμένη η Κωνσταντινούπολη. Τότε οι Πιστοί, ευλαβείας ένεκεν, έψαλλαν όρθιοι όλη την νύκτα τους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου αποδίδοντας σ᾿ Αυτή την λύση της πολιορκίας αλλά και μνημονεύοντας όλες τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά Της με θεολογικό, ποιητικό και λογοτεχνικό τρόπο που ευφραίνει διαχρονικά τις ψυχές των Πιστών και τις γεμίζει από παρηγοριά. Αυτή την παρηγοριά πρέπει να αισθάνονται και οι πενθούντες, καθώς αν δεν υπήρχε Αυτή δεν θα υπήρχε και ο Νικητής του Θανάτου, ο Υιός Της και Θεός μας Ιησούς Χριστός. Η Εκκλησία χαίρεται και πανηγυρίζει γιατί είναι Εκκλησία της Αναστάσεως. Δεν είναι ο προορισμός της Εκκλησίας η επίλυση των κοινωνικών θεμάτων και η ενίσχυση των πτωχών, αυτά μπορεί να τα κάνει και το Κράτος.

Η Εκκλησία πραγματεύεται κυρίως τα πνευματικής φύσεως θέματα και την αγάπη. Αν ενισχύει τους πτωχούς, τους πονεμένους, τους πρόσφυγες και τους πάσης φύσεως αναγκεμένους το κάνει για την αγάπη, γιατί μέσω της αγάπης θα φτάσει στην Ανάσταση. Με την αγάπη της νικά η Εκκλησία τον θάνατο, όπως ο Χριστός από την αγάπη Του για τον άνθρωπο θυσιάστηκε, αυτό είναι και το μέτρο της δικής μας αγάπης. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό απογοητευτήκαμε απ’ αυτά που βλέπουμε και ακούμε από την τηλεόραση αλλά και από τον τρόπο που λύνονται οι διαφορές μεταξύ των ισχυρών, επισημαίνοντας ότι αυτοί που ενεργούν μ’ αυτόν τον τρόπο είναι «παλιάνθρωποι» δηλαδή, «παλαιοί άνθρωποι», άνθρωποι της αμαρτίας που δεν αγαπούν τον Θεό και τον άνθρωπο, δαιμονοποιώντας τον κόσμο και μεταβάλλοντας τον σε «κόλαση». Στις μέρες μας καταργείται η πίστη, η οικογένεια, ακόμα, και η αγάπη για την Πατρίδα. Οι πατέρες μας όμως, ενώ δεν είχαν τίποτε, πολέμησαν και νίκησαν πολλές φορές στο παρελθόν αποδίδοντας στην Παναγία μας τα νικητήρια. Καλό θα είναι τώρα που η επιστήμη κατάφερε και ερμήνευσε το DNA του ανθρώπου, να μην ξεχνά ποτέ ότι το δικό μας DNA διαφέρει από των υπολοίπων.

Ολοκληρώνοντας ο Ποιμενάρχης μας το κήρυγμα του προέτρεψε τους παρισταμένους πιστούς να παραμένουν σταθεροί στην Πίστη μας, καθώς αυτή γεννά την ελπίδα και την χαρά στην ζωή μας. Είναι μεγάλη υπόθεση είπε, για μας, να έχουμε τον Θεό κοντά μας και δεν υπάρχει πιο κατασκευασμένο και ταυτόχρονα επισφαλές μύθευμα από την αντίληψη ότι η Εκκλησία μας μιλάει με «ξύλινη γλώσσα», «ζῶν γὰρ ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ καὶ ἐνεργὴς καὶ τομώτερος ὑπὲρ πᾶσαν μάχαιραν δίστομον» ( Εβρ.δ΄, 12)!

Ε΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ & ΣΤ΄ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.
   

Δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία τελέσθηκε χθες Κυριακή, 10 Απριλίου 2022, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθικίων προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και συλλειτουργούντος του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, με αφορμή το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της Ευαγγελίας Ιωάννου, μητρός του Πανοσ. Αρχιμ. π. Εφραίμ Ιωάννου, Γέροντος του Ι. Φιλοθεϊτικού Κελλίου «Παναγούδα» Αγίου Όρους, ως και το ετήσιο μνημόσυνο του Δημητρίου Καρβούνη.

Προ της αναγνώσεως του Αποστόλου ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας εχειροθέτησε σε Αναγνώστη τον αριστερό Ιεροψάλτη του Ι. Ναού κ. Σπυρίδωνα Βενιέρη, κάτοικο Αθικίων, ο οποίος άοκνα και με ένθεο ζήλο διακονεί το Αναλόγιο του Ι. Ναού. Προς της Χειροθεσίας ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ομίλησε στο εκκλησίασμα ότι όπως ο Χριστός πορεύεται στα Ιεροσόλυμα, που αναφέρει το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας έτσι και μεις οι Χριστιανοί πορευόμαστε προς την Βασιλεία του Θεού, μια Βασιλεία που ριζικά διαφέρει απ’ αυτές του κόσμου τούτου, αφού σύμφωνα με τους λόγους του Χριστού, ο οποίος «οὐκ ἦλθε διακονηθῆναι, ἀλλὰ διακονῆσαι, καὶ δοῦναι τὴν ψυχὴν αὐτοῦ λύτρον ἀντὶ πολλῶν» (Μαρκ. ι΄, 45), «ο θέλων πρώτος είναι έστω έσχατος• ο δεσπότης ως ο διάκονος»! Ακολουθούντες τους λόγους του Δεσπότη Χριστού και το «κενωτικό» παράδειγμά Του οι Χριστιανοί καθίστανται ουρανοπολίτες μετέχοντες στην άληκτη μακαριότητα του Παραδείσου.

Δεν παρέλειψε ακόμα να προτρέψει τον «χειροθετούμενο» να συνεχίσει να διακονεί με τον αυτό ζήλο αλλά και με την ζωή του να αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα στους συνανθρώπους του και ειδικά στους συντοπίτες του, ώστε ο Θεός να δοξάζεται όχι μόνο με το στόμα του αλλά και με τα έργα του.

Μετά την τέλεση του Μνημοσύνου ο Γέρων π. Εφραίμ Ιωάννου ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο ως και τον Θεοφιλέστατο Βοηθό Επίσκοπο άγιο Κεγχρεών κ. Αγάπιο για την παρουσία τους στην Ενορία του χωριού του και τις Αρχιερατικές προσευχές τους για την ανάπαυση της ψυχής της μητέρας του αλλά και για την Χειροθεσία εις Αναγνώστη του Ιεροψάλτου κ. Σπυρίωνος Βενιέρη, ο οποίος μετα την απώλεια και των δύο γονέων του του συμπαρίσταται ως άλλος πατέρας του.

Το απόγευμα της αυτής ημέρας στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο, παρουσία του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος στην Ι. Ακολουθία του ΣΤ΄ Κατανυκτικού Εσπερινού όπου συμμετείχαν όλοι οι Ιερείς της πόλεως Κορίνθου, ενώ ο Αιδεσ. π. Παύλος Στρούμπας, Εφημέριος του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Κορίνθου, ομίλησε με θέμα: «Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία ως διαχρονικό πρότυπο μετανοίας».

Πριν την απόλυση της Ι. Ακολουθίας ο Θεοφιλέστατος από την θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας ευχαρίστησε τον σεπτό Ποιμενάρχη μας για την «πνευματική σιτοδοσία» που προσέφερε, ως άλλος Πάγκαλλος Ιωσήφ, στο Ποίμνιο του με της ευκαιρίες των Κατανυκτικών Εσπερινών της Μ. Τεσσαρακοστής, προσκαλώντας τους Πιστούς όχι μόνο να ωφεληθούν από τους λόγους των ορισθέντων Κληρικών ομιλητών, που ο καθένας αναλόγως του δοθέντος αυτώ ταλάντου και την καλλιέργειας αυτού κατέθεσε τον πνευματικό του «οβολό» προς οικοδομή του Λαού του Θεού, αλλά και να χαρούν το «κάλλος» της Αγίας Εκκλησίας μας μέσα από την εκτέλεση των Μεγάλων Προκειμένων και των ιδιομέλων των αποστίχων, όπως οι μελουργοί «ένεδυσαν» αυτά, από την σεμνή παρουσία των Πρεσβυτέρων και των Διακόνων, που όντως αποτελούν «τον στολισμόν» της Εκκλησίας, τους οποίους δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την συνδρομή τους στην δημιουργία κατανυκτικού περιβάλλοντος με σκοπό την προετοιμασία των Χριστιανών της πόλεως Κορίνθου για την υποδοχή των Αγίων Παθών και φρικτής Αγίας Αναστάσεως του Χριστού.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας αντιφώνησε στις ευχαριστίες του Θεοφιλεστάτου με τον ευαγγελικό λόγο ότι «εποίησε τα διαταχθέντα» και «ότι ο ώφειλε ποιήσαι πεποίηκε» έχων την καλή ανησυχία για την πνευματική πρόοδο του Ποιμνίου του αλλά και για την κατάρτηση του ευαγούς Κλήρου του προς κατάκτηση της σωτηρίας τόσον αυτών των ιδίων όσο και των Ενοριτών τους.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.
Δεν υπάρχουν σχόλια