Header Ads

1ο Εαρινό Φεστιβάλ «Απ. Παύλος»

φ.1787

Με θρησκευτική και κλασική μουσική η προετοιμασία για την Ανάσταση στην Κόρινθο!



Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*


Οι μέρες που διανύουμε -ούτως ή άλλως βαριές- κάτω από τη σκιά του πολέμου που ακόμη μαίνεται στην Ουκρανία, την φτώχεια, την επί πολλά έτη κρίση –οικονομική, κοινωνική, πνευματική! Οι δοκιμασίες των ανθρώπων αμέτρητες! Άλλοι αντέχουν αντλώντας δύναμη από τον έσω κόσμο τους, άλλοι εγκαταλείπουν την προσπάθεια μη βρίσκοντας στήριγμα πουθενά! Η Πίστη μας χάνεται και πώς να μην χαθεί, αφού έχουμε απομακρυνθεί από τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, αφού δεν βρίσκουμε παρηγοριά στους πνευματικούς της Ενορίας μας, αφού η μοναξιά βασανίζει την ψυχή μας έχοντας απομακρυνθεί ο ένας από τον άλλον και η προσφορά αγάπης, χαράς, ελπίδας μένει μόνον στη θεωρία…

Είναι έτσι, όμως; Δεν υπάρχει Ελπίδα; Η περίοδος προετοιμασίας για τα Άγια Πάθη του Κυρίου μας άλλα προσμένει. Προσμένει την Ανάσταση! Την Ανάσταση του Κυρίου που μέσα από αυτήν οι Άνθρωποι βιώνουμε τη λύτρωση, νοιώθουμε ξανά την Χαρά της Ζωής, την Ελπίδα ότι η Ομορφιά βρίσκεται γύρω μας –αρκεί να ανοίξουμε τα μάτια μας, ότι ο Κύριος είναι δίπλα μας και μας προστατεύει -αρκεί να τον αναζητάμε, να τον αναζητάμε παντού, στον συνάνθρωπο που μας έχει ανάγκη, στον απαρηγόρητο φίλο, στον πάσχοντα, την Ελπίδα ότι η Αγάπη που προσφέρουμε γεμίζει τη ζωή μας…

Την ελπίδα ότι η ομορφιά δεν χάθηκε στην πόλη μας αισθάνονται και όλοι όσοι παρακολουθούν αυτές τις ημέρες το 1ο Φεστιβάλ «Απ. Παύλος» που διοργανώνεται στην Κόρινθο, στο 4ο Λύκειο (9, 13 και 15/4/2022) από το ΚΕ.Π.Α.Π. του Δήμου Κορινθίων .
  
(φωτο: Τσαρμπός Θύμιος)

Άρχισε στις 9/4 με το «Concierto de Cuaresma», συναυλία θρησκευτικής μουσικής, αφιερωμένη στα Πάθη του Κυρίου, εγκώμια της Μεγάλης Εβδομάδας και έργα των Francisco José Rosal Nadales – David Rivas Domínguez & Miguel Sánchez Ruzafa, τα οποία παρουσίασε η Φιλαρμονική του ΚΕΠΑΠ Δήμου Κορινθίων σε αγαστή συνεργασία με το Κουιντέτο ξύλινων πνευστών Ληξουρίου και τη Χορωδία Εκπαιδευτηρίων «Απόστολος Παύλος», τη Μαρία Θωμά στην φωνή , υπό την πάντα επιτυχημένη Διεύθυνση της Αρχιμουσικού, Γλυκερίας Μωραϊτάκη. Μία σύμπραξη πόλεων και μουσικών σχημάτων που δείχνει τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα της κοινής προσπάθειας και του ομαδικού πνεύματος.
  

Συνεχίσθηκε την Τετάρτη, 13 Απριλίου, με την επιτυχημένη 2η Συναυλία. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την χαρά να απολαύσουν το Ορατόριο «Ωδή στην Παναγία των Παρισίων» του συνθέτη Κώστα Ζήκου, ο οποίος μελοποίησε μοναδικά την ποίηση του Σταμάτη Πορτελάνου , επ.καθηγητή Παν. Ιωαννίνων.
    
  
Το έργο γράφτηκε με αφορμή την προ δύο ετών πυρκαγιά που κατέστρεψε το μοναδικό μνημείο Γαλλικής Γοτθικής Αρχιτεκτονικής, την Παναγία των Παρισίων, το απολαύσαμε δε στην Κόρινθο από το Κουαρτέτο εγχόρδων με πρώτο βιολί τον Κορίνθιο Ιωάννη Παΐβανά , δεύτερο βιολί τον Κωνσταντίνο Ζήκο , βιόλα τον Κορίνθιο Νικόλαο Παΐβανά και βιολοντσέλο το Δημήτριο Κοτταρίδη , ενώ τα λυρικά κομμάτια ερμήνευσαν οι Κορίνθιες mezzo σοπράνο Μαρισία Παπαλεξίου και σοπράνο Εύη Τσίρτση . Το κοινό είχε τη χαρά να ακούσει απαγγελία αποσπασμάτων του έργου από τον ίδιο τον δημιουργό, ακολουθούμενα από την εξαιρετική ερμηνεία των Κορινθίων λυρικών τραγουδιστριών. Δεν είναι η πρώτη φορά που φιλοξενούμε στην πόλη μας την Μαρισία Παπαλεξίου και την Εύη Τσίρτση, αλλά η σύμπραξή τους σε συνεργασία με το κουαρτέτο εγχόρδων άνοιξε -ελπίζουμε- έναν δρόμο για το μέλλον της μουσικής στην πόλη μας πιο φωτεινό!
  
Η 3η Συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Απριλίου, στις 8:30μ.μ., με την παρουσίαση του Concerto dei migliori ottonisti από το Κουιντέτο Πνευστών Οργάνων Brass Ensemble, οπότε και θα ολοκληρωθεί το Φεστιβάλ.

Οι όμορφες αυτές μουσικές στιγμές στην πόλη μας με θρησκευτική και κλασική μουσική βοηθούν στην πνευματική αφύπνιση και προετοιμασία των Κορινθίων για την Μεγάλη Εβδομάδα. Ας είναι ανοιχτή η ψυχή μας κι ας προετοιμασθούμε πραγματικά για την Ανάσταση!



* Η Εύη Κοκκίνου 
είναι Δικηγόρος 
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων 
 Δ/νση: Απ. Παύλου 40-Κόρινθος 20131 
Τηλ.: 2741084568 & 6944964225 


Δεν υπάρχουν σχόλια