Header Ads

Όσο συνεχίζονται οι ανατιμήσεις, θα συνεχίζονται και τα μέτρα στήριξης φ.1785

Ο Κυβερνητικός Εκπροσώπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»
  


Βαδίζουμε παράλληλα σε δύο δρόμους:

Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για σημαντικές απαντήσεις στην προμήθεια και στις τιμές και εθνικό σχέδιο. Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Ο κόσμος αντιμετωπίζει δυσκολίες, οι οποίες είναι τεράστιες, είναι πάρα πολύ μεγάλες. Και ό,τι μπορεί να κάνει αυτή η Κυβέρνηση, το κάνει, για να έχει το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ό,τι γίνεται στην Ευρώπη, είναι για να έχουμε ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια πανευρωπαϊκής απάντησης, σε μία κρίση, η οποία είναι διεθνής και είναι εισαγόμενη στη χώρα. Ταυτόχρονα -και παράλληλα με αυτό- συνεχίζεται η υλοποίηση του εθνικού σχεδίου στήριξης της κοινωνίας, το οποίο ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο, πέρασε από διάφορες φάσεις, ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο. Πρόσφατα κάναμε τις ανακοινώσεις και για την περαιτέρω ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα. Για την επιδότηση βενζίνης για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ. Την επιδότηση για να φτηνύνει το πετρέλαιο κίνησης, με τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει αυτό σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα. Την ενίσχυση των συμπολιτών μας, που είναι πιο ευάλωτοι. Τη χορήγηση οικογενειακού επιδόματος που είναι μια απόφαση του Πρωθυπουργού, η οποία πραγματικά προσφέρει μια ουσιαστική ανακούφιση. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών που έχουν παιδιά, είναι πάρα πολύ μεγάλες και εν πολλοίς είναι και υποχρεώσεις ανελαστικές. Επιπλέον, για πρώτη φορά φέτος και τα παιδιά που σπουδάζουν στα δημόσια ΙΕΚ, εκτός από τον τόπο καταγωγής τους, δικαιούνται και αυτά το στεγαστικό επίδομα.

Γίνονται όλες οι διαδικασίες για να αρχίσουν τις επόμενες ημέρες τα μέτρα, όχι μόνο να αποτυπώνονται αριθμητικά, αλλά να αποτυπώνονται και στην τσέπη του καθενός. Στόχος είναι να μετριάσουν τις πρωτόγνωρες ανατιμήσεις, με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι όλοι και κυρίως οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας.

Όσο διαρκούν αυτές οι πρωτόγνωρες τιμές και ανατιμήσεις, θα υπάρχει η οριζόντια στήριξη και τα πιο εξειδικευμένα μέτρα στήριξης για ευάλωτες ομάδες. Υπήρχαν επιχειρήσεις που βρέθηκαν αντιμέτωπες με ένα φαινόμενο το οποίο πέταγε έξω κάθε προϋπολογισμό και σχεδιασμό τους. Έβλεπαν τους λογαριασμούς του ρεύματος να είναι υπερβολικοί σε σχέση με το οτιδήποτε μπορούσαν να φανταστούν. Έρχεται, λοιπόν, στήριξη και σε αυτές και μάλιστα να καλύψει για ορισμένες επιχειρήσεις μέρος των αυξήσεων αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

Το δεύτερο μέτωπο που έχουμε και με το οποίο ασχολούμαστε με πάρα πολύ υπευθυνότητα, είναι η αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Όχι στα λόγια, όχι αφοριστικά, όχι για συνθήματα και κορώνες, αλλά αξιοποιώντας ό,τι διαθέσιμο έχουμε στα χέρια μας. Η Κυβέρνηση πρώτα απ’ όλα, έβαλε κόφτη στα κέρδη. Κανείς δεν μπορεί να κερδίζει πάνω από αυτό που κέρδιζε τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Δεν πρέπει να υπάρχει πιο καθαρή δήλωση πολιτικού στην Ευρώπη από αυτό που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από βήματος της Βουλής, ότι όταν αποσαφηνιστεί ποια είναι τα υπερκέρδη, το 90% θα γυρίσει στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Όχι για να μπει απλώς στα ταμεία και να κάθεται, αλλά για να προστεθεί στην ενίσχυση που δίνουμε και ήδη φτάνει τα 4 δισ..

Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που, ως προς το ποσοστό του Α.Ε.Π. και σε σχέση με τον πληθυσμό της, να έχει στηρίξει περισσότερο την κοινωνία απ’ ό,τι η ελληνική Κυβέρνηση. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Οι πολιτικές μας μέχρι τώρα, χαρακτηρίζονται από σύνεση και σωφροσύνη, για να έχουμε πάντοτε τα δημοσιονομικά περιθώρια ό,τι περισσότερο μπορούμε, να το δίνουμε στους ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη. Είναι κλιμακούμενη η οριζόντια στήριξη που έχουμε δώσει στο ρεύμα από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, πάντοτε ανάλογα με την συγκυρία και τις αντοχές της οικονομίας και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε δυνατότητες και να μην τις επιστρέψουμε στον κόσμο. Ταυτόχρονα, όμως, είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε τη χώρα, να κρατήσουμε την οικονομία σε μια θέση, έτσι ώστε να μπορούμε γρήγορα να ανακάμψουμε όταν τερματιστεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ισορροπήσουν κάπως τα πράγματα. Να μην ξαναμπούν στο μυαλό μας σενάρια άρρωστα, αλλά να είμαστε σε θέση να τρέξουμε γρήγορα. Αυτή είναι η αγωνία του Μητσοτάκη: Και να στηρίξουμε την κοινωνία και η χώρα να είναι όρθια για να μπορέσει να ξαναπιάσει το τρένο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. Της ανάπτυξης που υπήρχε, που υπάρχει, που είναι εδώ.

Δεν πρέπει να ρισκάρουμε αυτή τη δυναμική πορεία της χώρας και να γυρίσουμε σε μονοπάτια και σε στιγμές που μας ταλαιπώρησαν όλους για μια δεκαετία.

Μόλις λίγους μήνες μετά την ανάληψη της ευθύνης για τη διακυβέρνηση της χώρας, αυτή η Κυβέρνηση διαχειρίζεται επάλληλες κρίσεις. Παρόλα αυτά μέσα σε αυτές τις κρίσεις, έβγαλε φόρους, έβγαλε ασφαλιστικές εισφορές, ενίσχυσε έμμεσα το εισόδημα των πολιτών. Αύξησε τον κατώτατο μισθό και πάμε σε δεύτερη αύξησή του. Μείωσε την ανεργία με μια σειρά από θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Ενίσχυσε την άμυνα της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια