Header Ads

Πολιτική δραστηριότητα Χρίστου Δήμα φ.1785

Δήμας Χρίστος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων - Βουλευτής Κορινθίας

Νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με τους δασικούς χάρτες
  


Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, και βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε:

«Εισάγεται σήμερα στην Βουλή ρύθμιση που στοχεύει να διευθετήσει το ζήτημα των δασωθέντων αγρών και έχει ιδιαίτερη σημασία για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ανά την επικράτεια αλλά και ειδικότερα στην Κορινθία.

Ορίζεται πλέον ρητά, ότι η Πολιτεία δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945, ή εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960, με αγροτική μορφή και δασώθηκαν μεταγενέστερα, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα, επί των οποίων δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας βάσει τίτλου.

Επιστρέφονται με αυτόν τον τρόπο προς χρήση, στρέμματα γης που καλλιεργούνταν στο παρελθόν ως αγροτικά, εγκαταλείφθηκαν όμως στην πορεία του χρόνου, με αποτέλεσμα να δασωθούν.

Ουσιαστικά, μπαίνει τέλος στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς μεγάλες εκτάσεις χαρακτηρίστηκαν ως δασικές ή δάση. Η νεα ρύθμιση δίνει την δυνατότητα να αξιοποιηθούν αυτές οι περιουσίες και ιδιοκτησίες που έμεναν για χρόνια ανεκμετάλλευτες».




Η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας στη συνάντηση του Χρ. Δήμα με τον πρέσβη της Κίνας
  


Η εμβάθυνση της συνεργασίας στην έρευνα και την καινοτομία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας απασχόλησε τη σημερινή συνάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστου Δήμα με τον πρέσβη της Κίνας Σιάο Τζουντσένγκ.

Όπως έγραψε ο υφυπουργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Σήμερα με τον πρέσβη της Κίνας Xiao Junzheng, συζητήσαμε την περαιτέρω επέκταση των σχέσεων των δύο χωρών στην έρευνα και την καινοτομία.

Ελλάδα και Κίνα έχουν υπογράψει διακρατική συμφωνία για την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία, την οποία συμφωνήσαμε από κοινού να ανανεώσουμε, αλλά και να την εμβαθύνουμε».





Ανάρτηση στο Διαδίκτυο
  


Μίλησα για τις εξελίξεις στο οικοσύστημα καινοτομίας και απένειμα το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού για τις ψηφιακές προκλήσεις της ΕΥΔΑΠ, που σχεδίασε σε συνεργασία με το Δίκτυο Καινοτομίας της ΕΕΣΥΠ και το MIT Enterprise Forum of Greece 
Το πρώτο βραβείο κέρδισε η εταιρεία WINGS ICT Solutions, που αναπτύσσει καινοτόμες, έξυπνες ψηφιακές λύσεις σε διάφορους τομείς της επιχειρηματικότητας.

Ο διαγωνισμός στοχεύει να προσελκύσει ομάδες, οι οποίες θα προσπαθήσουν να δώσουν καινοτόμες λύσεις που να βασίζονται σε ένα πλήθος παραμέτρων σχετικές με το ιστορικό των μετρήσεων, το είδος του μετρητή, την ημερομηνία και τη γεωγραφική θέση της εγκατάστασης, αλλά και δεδομένα τρίτων πηγών.

Ένα έξυπνο μοντέλο λειτουργίας των μετρητών μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στον έγκαιρο και αποτελεσματικό εντοπισμό βλαβών και, κατά συνέπεια, στη μείωση της σπατάλης νερού.

https://hcap-challenge.mitefgreece.org/ eydap-innochallenge/






«Το Ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας πιο εξωστρεφές από ποτέ»
  

Αρθρο του Χρίστου Δήμα, βουλευτή Κορινθίας και υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιου για την Έρευνα & την Καινοτομία, στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Έχοντας διανύσει περισσότερο από 2 χρόνια στη χάραξη εθνικής πολιτικής για την έρευνα και την καινοτομία, η εικόνα της Ελλάδας στην διεθνή κοινότητα, όσον αφορά το οικοσύστημα καινοτομίας, έχει αλλάξει ριζικά.

Σαφώς, για την επιτυχία αυτή έγιναν στοχευμένες ενέργειες με γνώμονα τις καλύτερες συνθήκες λειτουργίας για το οικοσύστημα καινοτομίας και την ανάδειξη του ανθρώπινου δυναμικού.

Το #ElevateGreece γρήγορα εξελίχθηκε σε κάτι μεγαλύτερο από ένα απλό μητρώο καταγραφής των νεοφυών επιχειρήσεων. Πλέον, στην πλατφόρμα υπάρχουν 567 εγγεγραμένες επιχειρήσεις, με περισσότερους από 5.000 απασχολούμενους. Είναι ξεκάθαρο πως μιλάμε για ένα χρήσιμο εργαλείο, που βοηθά στην στοχευμένη ενίσχυση των επιχειρήσεων. Στο προσεχές διάστημα, πρόκειται να δημοσιευθεί και η απολογιστική έκθεση για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Elevate Greece, από την οποία μπορούν να εξαχθούν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, τα επιχειρηματικά και εισοδηματικά τους μοντέλα και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Από την μέχρι σήμερα εμπειρία μας έχουμε καταλήξει στην άποψη ότι η μεγάλη δυναμική του ElevateGreece μπορεί να συνεχιστεί μέσα από το μετασχηματισμό του σε εταιρεία του Δημοσίου, με τα χαρακτηριστικά όμως του ιδιωτικού τομέα, καθώς απαιτούνται ειδικές ικανότητες και γνώση του αντικειμένου για αποδοτικότερη λειτουργία. Αποστολή της εταιρείας θα είναι η αποτελεσματική διασύνδεση και ο συντονισμός όλων των μερών του Ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας Η μεγαλύτερη εξωστρέφεια του οικοσυστήματος καινοτομίας και της ερευνητικής κοινότητας είναι πρωταρχικός μας στόχος. Σημαντική κίνηση η άυξηση των υπερεκτπώσεων για δαπάνες σε Έρευνα και Ανάπτυξη, από το 130% στο 200%. Πρόκειται για μία ενέργεια που αφενός στοχεύει στην περαιτέρω κινητοποίηση των εν Ελλάδι επιχειρήσεων να επενδύσουν ακόμα περισσότερο στην έρευνα και την καινοτομία, και αφετέρου στην προσέλκυση ξένων επενδυτών. Με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε πρόσφατα την μεγαλύτερη αύξηση (+17,2%) της τελευταίας δεκαετίας, που πέτυχε η χώρα μας στον δείκτη έντασης δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D).

Σε συνέχεια όλων των παραπάνω, από την μεριά της Ελληνικής Πολιτείας είναι ήδη σε ισχύ το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις εταιρείες – τεχνοβλαστούς (Spin-Off), και υλοποιούνται δράσεις για την ανάπτυξη των γραφειων μεταφοράς τεχνολογίας, των συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας (innovation clusters) και των κέντρων ικανοτήτων (competence centers). Πρόκειται για δράσεις που θα δώσουν μία επιπλέον ώθηση στην πολλά υποσχόμενη ερευνητική κοινότητα της χώρας μας.

Τέλος, πραγματοποιούνται διαρκώς νέες επαφές με τα οικοσυστήματα καινοτομίας του εξωτερικού. Οι συναντήσεις με διάφορους συντελεστές της κοινότητας καινοτομίας στο Ισραήλ και τις Η.Π.Α. και τελευταία η επίσκεψη στο Ντουμπάϊ και το Άμπου Ντάμπι, μαζί με 15 εκπροσώπους ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, θέτουν στέρεες βάσεις συνεργασίας όλων των φορέων.

Χωρίς καμία αμφιβολία, το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας δείχνει πως έχει εξαιρετικά μεγάλες δυνατότητες. Οι ιστορίες επιτυχίας είναι ουκ ολίγες και υποχρέωση της Πολιτείας είναι να συνεχίσει, με αμείωτη ένταση, να δίνει κίνητρα και ευκαιρίες σε νέους επιχειρηματίες να μπουν στην αγορά και να κάνουν την κοινωνία μας καλύτερη


Δεν υπάρχουν σχόλια