Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα φ.1785

Παρέλαση 25ης Μαρτίου: Με Rafale, Spitfire, M1117, Κλάδους των Ε.Δ και γαλλική παρουσία
  

πηγη: DefenceNet Newsroom.gr 25.03.2022 
Στις 11.00 το πρωί ξεκίνήσε η στρατιωτική παρέλαση Γιορτάζει σήμερα η Ελλάδα, καθώς σαν σήμερα, πριν 201 χρόνια, οι αγωνιστές του 1821 ξεσηκώθηκαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τα μηνύματα της Ελληνικής Επανάστασης παραμένουν επίκαιρα, με σημαντικότερο όλων τη διατήρηση της εθνικής ομοψυχίας και βασική στόχευση να πάμε ξανά την Ελλάδα μπροστά και όλοι μαζί λίγο ψηλότερα.

Τι ειδαμε στο Σύνταγμα των Αθηνών, όπου την Παρασκευή, 25 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε Δοξολογία στην Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας. Ακολούθησει κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της χώρας μας. Παρούσα ήταν και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, η οποία υπέγραψε λίγες ώρες πριν μαζί με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο στο Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ, τις συμβάσεις απόκτησης από τη χώρα μας των 3 φρεγατών Belh@rra και των επιπλέον έξι μαχητικών Rafale.

Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι έλαβαν τις θέσεις τους στις εξέδρες για τη στρατιωτική παρέλαση. Όλο το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας ήτανι στολισμένο με ελληνικές σημαίες. Λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η διάταξη των καθισμάτων ακολουθησε τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

H στρατιωτική παρέλαση Την αυλαία της παρέλασης άνοιξαν οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, με τον χαρακτηριστικό βηματισμό τους. Στην παρέλαση συμμετείχαν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα που εκπροσωπούν το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος. Μαζί με τα εντυπωσιακά άρματα μάχης του Στρατού Ξηράς, για πρώτη φορά συμμετείχαν τα νεοαποκτηθέντα θωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης Μ1117.

Τις εντυπώσεις όπως αναμένετο έκλεψαν τα μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που πέταξαν πάνω από την ελληνική πρωτεύουσα, οι Ειδικές Δυνάμεις, αλλά και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle που από την Πέμπτη ήταν στον Πειραιά για να τιμήσει τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης. Μάλιστα, τα Rafale της Armee de l’ Air πέταξαν φτερό με φτερό με τα ελληνικά που πραγματοποίησαν την πρώτη τους παρέλαση στον ελληνικό ουρανό. Εντυπωσιακές φυσικά και οι διελεύσεις των μαχητικών F-16, F-4 Phantom, Mirage 2000-5, αλλά και το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion.

Επίσης ανάμεσα στα ιπτάμενα μέσα που πραγματοποίησαν διελεύσεις άνωθεν της Αθήνας ήταν και το θρυλικό αεροσκάφος Supermarine SPITFIRE MJ755, το οποίο έχει ανακατασκευασθεί με χρηματοδότηση του ιδρύματος ΙΚΑΡΟΣ και συνοδεύετο από ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16.

Όσο για την Αεροπορία Στρατού, τα ελικόπτερα Apache, Chinook, NH90 και Kiowa Warrior, προκάλεσαν… τριγμούς στα κτήρια της ελληνικής πρωτεύουσας με τις χαμηλές τους διελεύσεις. Δίπλα από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle έπλεαν μία φρεγάτα S του Πολεμικού μας Ναυτικού και μία φρεγάτα Orizon του γαλλικού Ναυτικού.

Λαμπρός ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου!






Πέρασε στα ψιλά! Ο Δένδιας απείλησε την Τουρκία με τον Ευρωστρατό;
  


Newsroom 
Σχετικά με τη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ, που υιοθετήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών έκρινε ως ιδιαίτερα σημαντικό ότι το σύνολο των χωρών αυτών επανέλαβε τη δέσμευση του στις βασικές αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως, μεταξύ άλλων, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία των κρατών, οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Επίσης, ανέδειξε ότι τα κράτη-μέλη επανέλαβαν ρητά την προσήλωση τους στη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής στην περίπτωση που μια ευρωπαϊκή χώρα δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα, εκτός ΕΕ, αλλά και ότι υπάρχουν σαφείς αναφορές και για άλλες περιοχές αμέσου ελληνικού ενδιαφέροντος. Όπως για παράδειγμα τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική.

Ειδικότερα για την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών συγκράτησε ότι παρά την «επίθεση φιλίας» και την «αναβάθμιση» της γείτονος, η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί σημαντική πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως ανέφερε, η Στρατηγική Πυξίδα αυτονόητα υπογραμμίζει ότι εφόσον η Τουρκία επανέλθει στην προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά, θα υπάρξουν συνέπειες. Βέβαια το θέμα είναι πως θα αντιδράσουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, την στιγμή που χώρες-μέλη της ΕΕ όπως πχ η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία διατηρούν στενότατη σχέση με την Άγκυρα.






Ουκρανία 2022 - Κύπρος 1974: Διαφορετικά χρόνια, ίδιος ο πόνος, ο ξεριζωμός, η προσφυγιά.
    


Ενώπιον των 27 ηγετών της Ευρωπαικής Ένωσης αλλά και του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, άδραξε την ευκαιρία ο Νίκος Αναστασιάδης να παραλληλίσει τις δύο περιπτώσεις κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που μπορούν να ζεστάνουν και πάλι τις μηχανές του Κυπριακού. «Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχω προτείνει έχουν στόχο αφ’ ενός τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και αφετέρου την προετοιμασία του εδάφους για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας προς επίλυση του Κυπριακού, στη βάση της συμφωνημένης μορφής λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Βοήθεια στα ενεργειακά Στα μεγάλα κεφάλαια που επικεντρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής ήταν και η αναγκαιότητα για ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ με τα κράτη μέλη να εξετάζουν σε βάθος και τους τρόπους αντιμετώπισης της αύξησης των ενεργειακών τιμών. Κάπου ανάμεσα στην προσπάθεια της απεξάρτησης της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια έρχεται η Κύπρος. «Προσέφερα την υποστήριξη μου στις πρωτοβουλίες που παρουσιάστηκαν από Ευρωπαίους ηγέτες για να διασφαλίσουν τις ενεργειακές προμήθειες. Πρέπει να επεκτείνουμε αυτή τη δουλειά σε διάφορα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης επιτρέποντας τον ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά ενέργειας. Kύριο ζητούμενο για την Κύπρο είναι η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης όλων των ενεργειακών διασυνδέσεων, που θα άρουν την απομόνωση της Κύπρου από τα ευρωπαϊκά δίκτυα. Κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με χώρες εταίρους όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ» συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης και κατέληξε: «Η Κύπρος, λόγω των εξαίρετων σχέσεων της με τις χώρες αυτές, είναι έτοιμη να διαδραματίσει το δικό της ρόλο και ειδικά σε αυτή τη συγκυρία».

ΠΗΓΗ alphanews.live.com






Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παπαχελάς για “προδοσία” της Δύσης…
  


5 P e n t a p o s t a g m a . g r Newsroom Πιθανή έκρηξη αντιδυτικισμού στην Ελλάδα Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο κοινωνικών και πολιτικών αναταράξεων που θα μπορούσαν να εκτρέψουν την Ελλάδα από την οριοθετημένη πορεία της κρούει με άρθρο του ο διεθυντής της Καθημερινής Αλέξης Παπαχελάς, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ανόδου λαϊκιστικών κινημάτων μέσα από τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό και τις ιδιάζουσες συνθήκες που δημιουργεί η οικονομική κρίση και η εθνική υποβάθμιση της Ελλάδας. Σε ένα εξαιρετικά ευσύνοπτο άρθρο, με την ουσία στην… κατακλείδα, με ρητορική διπλωμάτη, ο Αλέξης Παπαχελάς απευθύνεται ευθέως στους εταίρους και συμμάχους της Ελλάδας, αναδεικνύοντας το πρόβλημα του υφέρποντος κοινωνικού διχασμού, της μεγάλης δύναμης των αντιδραστικών κινημάτων και τον κίνδυνο επανάκαμψης του αντιδυτικισμού.

Μεταξύ άλλων, ο έγκυρος δημοσιογράφος εστιάζει στις κοινωνικές ρηγματώσεις τις οποίες αξιολογεί ως υφιστάμενες, εγκαλώντας μάλιστα όσους θεωρούν ότι οι εποχές του λαϊκισμού, όπως το 2015, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Στο άρθρο σκιαγραφείται η δυναμική κοινωνικού διχασμού, όχι όμως στη βάση πολιτικών επιλογών, αλλά των παραλείψεων από εταίρους και συμμάχους και ως απόρροια της δυναμικής των αλληλεπικαλυπτόμενων κρίσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια