Header Ads

Θέσεις και αντιπαραθέσεις κοινοβουλευτικών κομμάτων Φ.1783

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων
    
  


Κυρ. Μητσοτάκης: Στη συνάντηση με τον Ερντογάν βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία


  in.gr 13 Μαρτίου 2022, Εκτός απροόπτου το φθινόπωρο θα συγκληθεί στη χώρα μας το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας Ανοιχτή και ειλικρινή χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του αμέσως μετά το τετ α τετ που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Εκτός απροόπτου ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας το φθινόπωρο Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του εστίασε στην οικοδόμηση θετικής ατζέντας στην οποία επικεντρώθηκε η συνάντηση των δύο ηγετών στην Κωνσταντινούπολη και όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης μπήκαν τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε για τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο ότι «ελπίζω ότι συμφωνήσαμε ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις ως ανθρωπότητα αλλά και ως δύο χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αυτή την εποχή, που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «προφανώς επαναλάβαμε τις πάγιες εθνικές μας θέσεις» και συμπλήρωσε πως «είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου γιατί όπως καταλαβαίνετε έχουμε μεγάλες διαφορές οι οποίες δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη». Μάλιστα όπως ανέφερε αν όλα πάνε καλά, το φθινόπωρο θα συγκληθεί στη χώρα μας το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Συνομίλησαν σαν σύμμαχοι Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριακου Μητσοτακη με τον τουρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογαν κράτησε πάνω από 2 ώρες και έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Οι δυο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους στα θέματα των διμερών μας σχέσεων χωρίς την οξύτητα και την ένταση που μας είχε συνηθίσει η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα.

Συμφωνήθηκε -σύμφωνα πάντα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές- πως θα γίνει προσπάθεια για να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής μιας και στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η ρωσική εισβολή Ουκρανία είναι προς όφελος όλων μας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο να υπάρξει σταθερότητα. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι δύο πλευρές συνομίλησαν σαν σύμμαχοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλειας στην Ευρώπη που δημιουργεί η εισβολή στην Ουκρανία.

Δόθηκε έμφαση στις οικονομικές σχέσεις και στη θετική ατζέντα των δυο κρατών και στα υπόλοιπα θέματα συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία. Συμφωνήθηκε επίσης ότι αν τα πράγματα εξελιχθούν στο πνεύμα της σημερινής συνάντησης να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 5ο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας το φθινόπωρο. Συμφωνήθηκε ακόμη να γίνει τον επόμενο μήνα στην Άγκυρα η συνάντηση των δυο πλευρών για τα ΜΟΕ.

Η σημερινή συνάντηση μπορεί να αξιολογηθεί ως ένα θεμέλιο για μια ουσιαστική βελτίωση του κλίματος των δυο πλευρών, επισημαίνουν οι συνεργάτες του Έλληνα πρωθυπουργού.






«Ενώ χώρες της Ε.Ε. μειώνουν τον ΕΦΚ στα καύσιμα, ο κ. Μητσοτάκης ακόμα αρνείται»

  

in.gr 11 Μαρτίου 2022, «Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι επειδή ‘πρότεινε’ κάτι πολύ λιγότερο από αυτό που ήδη είχε προτείνει η Κομισιόν μια μέρα νωρίτερα, δηλαδή πλαφόν στις τιμές χονδρικής ρεύματος και αερίου σε κάθε κράτος μέλος, έπεσε η τιμή στο φυσικό αέριο», σχολίασε η Κουμουνδούρου. Τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ενέργεια, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες, σχολίασε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την ανακοίνωση, μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, νέων μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας στη χώρα μας, ενώ σημείωσε ότι στις αποφάσεις του ΕΣ υπάρχει ρητή αναφορά, στην οποία γίνεται λόγος ότι είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η εξέταση του ζητήματος της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

«Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι επειδή ‘πρότεινε’ κάτι πολύ λιγότερο από αυτό που ήδη είχε προτείνει η Κομισιόν μια μέρα νωρίτερα, δηλαδή πλαφόν στις τιμές χονδρικής ρεύματος και αερίου σε κάθε κράτος μέλος, έπεσε η τιμή στο φυσικό αέριο», σχολίασε η Κουμουνδούρου, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ας το πει στους καταναλωτές, που παθαίνουν εγκεφαλικό με τους λογαριασμούς». Όπως προσέθεσε, μάλιστα, «δεν ξέρουμε αν πιστεύει και στους μονόκερους, είναι δικαίωμά του». Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε πως, ενώ μια σειρά από χώρες της Ε.Ε. μειώνουν τον ΕΦΚ στα καύσιμα και πληρώνουν πολύ πιο φθηνά βενζίνη και πετρέλαιο, «αυτός (σ.σ. ο πρωθυπουργός) ακόμα αρνείται».






Να μειωθεί το ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά

  

in.gr 13 Μαρτίου 2022, Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παραδέχτηκαν μετά από μήνες την κερδοσκοπία στην ενέργεια, σχολίασε το ΚΙΝΑΛ Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών κατά της μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, το γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σχολίασε:

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παραδέχτηκαν μετά από μήνες την κερδοσκοπία στην ενέργεια.

»Είναι η ώρα να παραδεχτούν και την «κερδοσκοπία» του κράτους σε βάρος των καταναλωτών από την υπεραποδοση του ΦΠΑ στα κρατικά ταμεία και να υιοθετήσουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά για να προστατευτούν οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας.

»Τα έσοδα από το ΦΠΑ, σε ετήσια βάση, υπερέβησαν κατά 400 εκατ. ευρώ τον στόχο του Προϋπολογισμού. Μάλιστα το σύνολο σχεδόν των αυξημένων εσόδων έναντι στόχου από το ΦΠΑ προκύπτει τους τελευταίους δύο μήνες του 2021, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, οπότε και ενέσκηψε η μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού κατά 4,8% και 5,1% αντίστοιχα.

»Διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει, αλλά η κυβέρνηση επιλέγει να τον αξιοποιεί για φοροαπαλλαγές στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπως με την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, που θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με 280 εκατομμύρια ευρώ».






Δήλωση εκπροσώπου Τύπου ΜέΡΑ25 Μιχάλη Κριθαρίδη

  


Ως ΜέΡΑ25 είμαστε αναφανδόν υπέρ του διαλόγου, διαλόγου με την γείτονα, ακόμα και με το καθεστώς του κ. Ερντογάν. Ο διμερής διάλογος όμως, με φανερές ή μη επιδιαιτησίες είτε της Ουάσιγκτον, είτε του Βερολίνου και των Βρυξελλών, δεν μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα προς όφελος του ελληνικού λαού, αλλά και ευρύτερα των λαών της περιοχής. Μόνο μία Διεθνής Περιφερειακή Συνδιάσκεψη των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, ή και της Μεσογείου ευρύτερα πλέον, χωρίς τις επιδιαιτησίες των διαφόρων συμφερόντων, ούτε τις μεσολαβήσεις των εμπόρων ελπίδας, όπλων και υδρογονανθράκων, μπορεί να λύσει τα ζητήματα αυτά ώστε να υπάρξει ειρήνη και πράσινη συνανάπτυξη στην περιοχή, προς όφελος και του ελληνικού λαού και των Τούρκων δημοκρατών συνοδοιπόρων μας που αντιμάχονται το καθεστώς Ερντογάν και των λαών της περιοχής. Δυστυχώς όμως, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθώντας να το παίξει νατοϊκότερος του ΝΑΤΟ, κάνει κινήσεις που αναβαθμίζουν τη διπλωματική δύναμη του τουρκικού καθεστώτος.





«Επιδόρπιο» της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Κύπρο

  


Ο τρόπος που κλείστηκε η συγκεκριμένη συνάντηση - προφανώς με ευρωατλαντική παρέμβαση - παραπέμπουν σε ένα «παζάρι» με την τουρκική ηγεσία, προκειμένου να αποσπαστεί από τη ρωσική επιρροή, σχολιάζει το ΚΚΕ «Αν το «κύριο πιάτο» της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν είναι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο και η συνοχή της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία, τότε είναι πολύ πιθανό το «επιδόρπιο» να αφορά τα σχέδια συνεκμετάλλευσης με αμερικανοΝΑΤΟΪκή εποπτεία, που προωθούνται σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και του Κυπριακού, ανεξάρτητα από το πότε και το πως αυτά θα «σερβιριστούν» επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«’Αλλωστε, τόσο το «μενού» όσο και ο τρόπος που κλείστηκε η συγκεκριμένη συνάντηση – προφανώς με ευρωατλαντική παρέμβαση – παραπέμπουν σε ένα «παζάρι» με την τουρκική ηγεσία, προκειμένου να αποσπαστεί από τη ρωσική επιρροή και να διασφαλιστεί η «συνεργασία» δύο ΝΑΤΟϊκών κρατών σε συνθήκες όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:

«Αυτή είναι η μοναδική «χρησιμότητα» της συνάντησης, η οποία όχι μόνο δεν αμβλύνει, αλλά στην πορεία του χρόνου θα ανοίξει ακόμη περισσότερο την όρεξη στις διεκδικήσεις της τουρκικής άρχουσας τάξης, καταρρίπτοντας την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι η εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία δήθεν θωρακίζει τη χώρα έναντι του «τουρκικού αναθεωρητισμού». in.gr 2022 13 Μαρτίου






Ο αντεπαναστατικός πόλεμος είναι τόσο δόλιος, όσο και αποτελεσματικός

  

13.3.2022 *Ο αντεπαναστατικός πόλεμος είναι τόσο δόλιος, όσο και αποτελεσματικός – ενώ συνδυάζει το στρατιωτικό τρόπο με τον πολιτικό για πρώτη φορά στην ιστορία και με μία μέθοδο που δεν υπήρχε σε προηγούμενα μοντέλα. Στην ουσία πρόκειται για μία νέα μορφή διακυβέρνησης, για μία νέα μορφή τυραννίας καλύτερα, όπου δεν γίνονται πια σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες – μέσω της λογικής ενός προσομοιωμένου αποτρεπτικού κινδύνου.

Τα παραδείγματα στην Ελλάδα των μνημονίων είναι αρκετά – καλύτερα όμως να τα αναζητήσει κανείς μόνος του, παύοντας να εθελοτυφλεί. Ας λάβει όμως υπ’ όψιν πως εν μέσω πανδημίας ξεπουλιόνται τα πάντα, ενώ οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη – χωρίς καμία απολύτως αντίδραση.

*Είμαστε υπέρ της ενεργειακής αυτάρκειας της Ελλάδας, με τη βοήθεια των λιγνιτικών αποθεμάτων της και του ενεργειακού πλούτου της στο Ιόνιο και στο Αιγαίο – εναντίον δε των εισαγομένων ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, τονίζουμε των εισαγομένων, που οδηγούν στην πλήρη ενεργειακή μας υποτέλεια.




Για την πράταση μελών του Κογκρέσου περί μεταφοράς S300 από χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Η πρόταση των 15 μελών του αμερικανικού κογκρέσου περί μεταφοράς των συστημάτων S-300 απο «χώρες του ΝΑΤΟ» στην Ουκρανία, είναι επικίνδυνη για την εθνική μας ασφάλεια. Η συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο σύστημα αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της ελληνικής αεράμυνας και τυχόν απώλεια του δημιουργεί ένα μεγάλο κενό στις κρίσιμες στιγμές που διανύουμε.

Η αφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στην συγκεκριμένη πρόταση και τα συναφή δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου, είναι ύποπτη και επικίνδυνη.

Η Ελληνική Λύση προειδοποιεί τη ΝΔ να μην τολμήσει έστω και να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Δεν υπάρχουν σχόλια