Header Ads

Περιφερειακά νέα Φ.1783

Στα εγκαίνια της Food Expo 2022, στην Αθήνα, παρέστη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας
 
  


Ικανοποίηση για την επίγνωση των παραγωγών και επιχειρηματιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου της ανάγκης για εξωστρέφεια και καινοτομία εξέφρασε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στις δηλώσεις του, το πρωί σήμερα Σάββατο 12 Μαρτίου, μετά τα εγκαίνια της Food Expo 2022, στην Αθήνα, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει με 60 εκθέτες στην Food Expo 2022, τη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών στην νοτιοανατολική Ευρώπη και μία από τις σημαντικότερες του είδους της διεθνώς, στην οποία εφέτος συμμετέχουν 1.350 εκθέτες, από την Ελλάδα και άλλες 26 χώρες και πάνω από 1.100 ελληνικές και ξένες εταιρείες.

Ο Π. Νίκας -ο οποίος επισκέφθηκε όλους τους εκθέτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και συνομίλησε μαζί τουςτόνισε ακόμα ότι η περιφερειακή Αρχή έχει αποδυθεί σε μια συστηματική προσπάθεια για την στήριξη του πρωτογενή τομέα, αλλά και της επιχειρηματικότητας, μέσα από πολλαπλές δράσεις αλλά και με τη συνδρομή προς τις επιχειρήσεις προκειμένου να μετάσχουν σε θεματικές εκθέσεις -στην Ελλάδα, καθώς και στο εξωτερικό.

Συνεχίζοντας ο περιφερειάρχης επισήμανε επίσης την έμφαση που δίνει η Περιφέρεια αφ’ ενός στο θέμα της διασφάλισης της άρδευσης μέσα από την ολοκλήρωση και τον προγραμματισμό εγγειοβελτιωτικών έργων, και αφ’ ετέρου στην εκπαίδευση και επιμόρφωση του αγροτικού κόσμου μέσω του Γεωργικού Σχολείου που λειτουργεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ενώ τόνισε και την προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του ΕΛΓΟ Δήμητρα με αντικείμενο την ενημέρωση των αγροτών σχετικά με νέες καλλιέργειες.

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι η Περιφέρεια καταβάλει κάθε προσπάθεια για την όσο το δυνατόν συντομότερη απόδοση των αποζημιώσεων σε πληγέντες από καιρικά φαινόμενα ή άλλες αιτίες παραγωγούς.

Στα εγκαίνια της έκθεσης Food Expo 2022, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 14 Μαρτίου, παρέστησαν βουλευτές, περιφερειάρχες, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι Επιμελητηρίων και αγροτικών οργανώσεων, ενώ από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου παρέστησαν -μεταξύ άλλων-, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, οι ανεξάρτητοι περιφερειακοί σύμβουλοι Κορινθίας Γιώργος Οικονόμου και Αργολίδας Τάσος Γανώσης, ο διευθύνων σύμβουλος της “Πελοπόννησος” Α.Ε. και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Σωτήρης Μουρίκης, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Κορινθίας Παναγιώτης Λουζιώτης και Λακωνίας Γιάννης Παναρίτης.


Προβολή του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ “1821, η φλόγα της Επανάστασης” στην Κόρινθο -ακολουθούν άλλες πόλεις την ερχόμενη εβδομάδα

  


Από την Κόρινθο ξεκίνησε το απόγευμα σήμερα, Παρασκευή 11 Μαρτίου, η σειρά προβολών του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ του Μανούσου Μανουσάκη “1821, η φλόγα της Επανάστασης” -παραγωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία.

Στην προβολή, στο Δημοτικό Θέατρο “Θωμάς Θωμαΐδης”, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι υφυπουργοί Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς και Ανάπτυξης και Επενδύσεων (αρμόδιος Ερευνας και Τεχνολογίας) Χρίστος Δήμας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο βουλευτής Γιώργος Ψυχογιός, οι αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρης Βυτινιώτης και Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Τάσος Γκιολής, ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, αυτοδιοικητικοί, η σύμβουλος του πρωθυπουργού Μαριλένα Σούκουλη, καθώς και ο σκηνοθέτης Μ. Μανουσάκης.

Το πρόγραμμα των προβολών στις υπόλοιπες πόλεις της Περιφέρειας θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα, την Δευτέρα 14 Μαρτίου στο Ναύπλιο (Βουλευτικό στις 7 το απόγευμα), την Τετάρτη 16 του μήνα στην Σπάρτη (κινηματογράφος Cine Center στις 7 το απόγευμα) και την Παρασκευή 18 Μαρτίου στο Αργος (αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού “Μέγας Αλέξανδρος” στις 7 το απόγευμα).

Οι προβολές θα ολοκληρωθούν την Δευτέρα 21 του μήνα στην Καλαμάτα (αμφιθέατρο “Θεόδωρος Αγγελόπουλος” του Εργατικού Κέντρου στις 7 το απόγευμα) και την Παρασκευή 25 Μαρτίου στην Τρίπολη (κινηματογράφος CineVille στις 7 το απόγευμα).

Σε όλες τις προβολές η είσοδος είναι ελεύθερη, ωστόσο θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα -δηλαδή είσοδος μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους


Την ερχόμενη Δευτέρα μπαίνει και η Κορινθία στην κεντρική διαχείριση απορριμμάτων

  


Με πολύ καλούς ρυθμούς εξελίσσεται η -στο πλαίσιο της σχετικής ΣΔΙΤ-διαχείριση των απορριμμάτων στην μονάδα της Παλαιόχουνης, στην οποία πλέον μεταφέρονται απορρίμματα από το σύνολο των δήμων της Αργολίδας, όπως και από τους δήμους Τρίπολης, Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας που υπάγονται στην διαχειριστική ενότητα της εν λόγω μονάδας.

Από την ερχόμενη Δευτέρα 14 Μαρτίου, εξ άλλου, θα ξεκινήσουν να φθάνουν στην πιο πάνω μονάδα διαχείρισης και απορρίμματα από δήμους της Κορινθίας -περιοχή η οποία επίσης περιλαμβάνεται στην διαχειριστική ενότητα της μονάδας της Παλαιόχουνης.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας εξέφρασε ικανοποίηση για την ομαλή πορεία της διαχείρισης, προσθέτοντας ότι με καλούς ρυθμούς εξελίσσονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση της μονάδας διαχείρισης στην Καλλιρρόη της Μεσσηνίας -η οποία θα αναλάβει τα απορρίμματα της εν λόγω Π.Ε. καθώς και των υπόλοιπων δήμων της Αρκαδίας.

Οσον αφορά στην τρίτη μονάδα, στην περιοχή της Σκάλας η οποία προορίζεται να διαχειριστεί τα απορρίμματα της Λακωνίας, ο Π. Νίκας δήλωσε ότι παραμένει το πρόβλημα του αποκλεισμού του εργοταξίου και γνωστοποίησε ότι την ερχόμενη Τετάρτη 16 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη στην Σπάρτη υπό την προεδρία του, με τη συμμετοχή -μεταξύ άλλων- και των πρωτοβάθμιων αυτοδιοικητικών της Π.Ε. Λακωνίας, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση και να αναζητηθούν λύσεις


Σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον ΑΟΣΑΚ για το αρδευτικό πρόβλημα στην Κορινθία

  


Το οξυμένο πρόβλημα που αφορά στις αρδεύσεις στην Κορινθία αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 11 Μαρτίου, με τη συμμετοχή και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

Στην εν λόγω σύσκεψη, στην οποία μετείχαν επίσης -μεταξυ άλλων- ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος και οι δήμαρχοι Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, Βέλου – Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος και Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος εξετάστηκε το πρόβλημα της κατανομής του νερού άρδευσης από την Στυμφαλία και εν γένει η διαχείριση των υδατικών πόρων από τον ΑΟΣΑΚ (Αρδευτικός Οργανισμός Στυμφαλίας – Ασωπού Κορινθίας), στον οποίον μετέχουν οι πιο πάνω δήμοι.

Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα για τους ΓΟΕΒ και τους ΤΟΕΒ, δήλωσε πάντως ότι η Περιφέρεια θα συνδράμει οικονομικά όσον αφορά σε επισκευές στα δίκτυα και τις υποδομές, εφ’ όσον οι εμπλεκόμενοι δήμοι ετοιμάσουν τις σχετικές μελέτες.

Στην ίδια σύσκεψη, κι αφού επισημάνθηκε ότι η εποπτεία του ΑΟΣΑΚ ανήκει στην κυβέρνηση, τονίστηκε ότι το πρόβλημα που υπάρχει αναμένεται ότι θα λυθεί σε μεγάλο βαθμό από τη λειτουργία του φράγματος Ασωπού, το οποίο θα ξεκινήσει φέτος το φθινόπωρο να συγκεντρώνει νερό στον ταμιευτήρα του.


Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας εκπροσώπησε την ΕΝΠΕ στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής
   
  


Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας εκπροσώπησε την ΕΝΠΕ στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων.

Ο περιφερειάρχης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, μετέφερε στην εν λόγω επιτροπή τις θέσεις της ΕΝΠΕ επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών “Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, διατάξεις για θέματα ανθρώπινου δυναμικού και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νομοθετικό πλαίσιο εκπαίδευσης των σπουδαστών/σπουδαστριών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για την ένταξη στον κλάδο Π.Ε. Επιτελικών Στελεχών, διατάξεις για την ολοκλήρωση της μεταφοράς των δασικών υπηρεσιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διατάξεις για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ‘Ελλάδα 2.0’, Εθνική Σύνταξη Ομογενών, και άλλες επείγουσες διατάξεις”
Σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου
πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 14 Μαρτίου για την ένταξη έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης όπου και συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κορινθίας κα Αθηνά Κόρκα και ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων κ.Ν. Λούτας.
  

Στην πρόσκληση που υπάρχει «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση αστικού περιβάλλοντος και δημοσίων χώρων», η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα καταθέσει πρόταση που θα αφορά την «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΤΗΡΓΗΜΕΝΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ – ΔΕΡΒΕΝΙ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ».

Υπάρχει ήδη master plan με συγκεκριμένες προτάσεις ως προς τις παρεμβάσεις και η Περιφέρεια θα εισηγηθεί να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο με την μέθοδο μελέτη – κατασκευή.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ


  


Δεν υπάρχουν σχόλια