Header Ads

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη Φ.1779

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
για την οικονομία, την πανδημία, τα εθνικά θέματα και την οπαδική βία- αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Μαΐου- Οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός απάντησε μονολεκτικά στο εάν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, λέγοντας «καμία». «Έχουμε εκλογικό νόμο και με αυτόν θα πάμε σε εκλογές και πιστεύω ότι θα τις κερδίσουμε». Εκλογές θα έχουμε το 2023, είπε. Εκπτώσεις στο ρεύμα για όσο χρειαστεί. Μόνιμα και στοχευμένα μέτρα. Αύξηση του κατώτατου μισθού με βάση τις αντοχές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Ανατρίχιασα με το έγκλημα στη Θεσσαλονίκη». Δεν τελειώσαμε με την πανδημία – Καλύτερα τα πράγματα το Πάσχα. Στήριξη στους αγρότες…
  

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη δίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά. Προαναγγέλλει στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των ασθενέστερων, πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, και γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού. Επίσης δίνει λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός απάντησε μονολεκτικά στο εάν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, λέγοντας «καμία». «Έχουμε εκλογικό νόμο και με αυτόν θα πάμε σε εκλογές και πιστεύω ότι θα τις κερδίσουμε».


«Θα εξακολουθούμε να παρέχουμε αυτή τη στήριξη για όσο διάστημα χρειαστεί», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξέφρασε την ελπίδα ότι από την άνοιξη θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση στις ανατιμήσεις στον κλάδο της ενέργειας που έχουν «φουσκώσει» τους λογαριασμούς ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος ανακοινώνονται μήνα το μήνα για να είναι στοχευμένη η στήριξη με βάση τις οριακές τιμές σημειώνοντας ότι «και το Μάρτιο θα υπάρχει στήριξη και τον Απρίλιο θα υπάρχει στήριξη και ελπίζουμε πια ότι από την άνοιξη θα υπάρχει μια σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας».

Μόνιμα και στοχευμένα μέτρα

Παράλληλα ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023, ουσιαστικά δηλαδή την κατάργηση για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους καθώς οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα είχαν απαλλαγεί το 2022.

Η υλοποίηση του προϋπολογισμού είναι απαράβατη.

Εφόσον πάρουμε μέτρα, αυτά θα είναι στοχευμένα, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης είναι για μόνιμα μέτρα. Από εκεί και πέρα θα επιμείνω ότι η υλοποίηση του προϋπολογισμού είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και εφ’ όσον πάρουμε μέτρα τα μέτρα αυτά δεν θα είναι οριζόντια, θα είναι στοχευμένα. […] Να μονιμοποιήσουμε την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για όλους κάποια στιγμή από το 2023» ανέφερε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε:«Η πρόθεσή μου είναι η εισφορά αλληλεγγύης να αποτελεί από το 2023 παρελθόν για κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα».

Αύξηση του κατώτατου μισθού με βάση τις αντοχές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό, σημείωσε ότι η αύξηση θα είναι αρκετά μεγαλύτερη του 2%. «Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι πολύ μεγαλύτερη του 2%.

[…] Η δική μου επιθυμία είναι να πάμε τόσο όσο αντέχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα για την Οικονομία ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί και όσο το κύμα ακρίβειας συνεχίζει προβλέποντας πως μέσα στους επόμενους μήνες το φαινόμενο θα αποκλιμακωθεί. Παράλληλα σημείωσε κάνοντας όπως είπε μία γενική τοποθέτηση πως δεν θα ληφθεί «κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα.

Έχουμε ορισμένους δημοσιονομικούς στόχους. Όσοι εξαγγέλλουν μέτρα χωρίς να έχουν ιδέα πώς θα τα εφαρμόσουν είναι εκτός τόπου και χρόνου» τόνισε συμπληρώνοντας πως «δεν θα υπάρχουν οριζόντια μέτρα. Μόνο στοχευμένα μέτρα για τους πιο αδύναμους», διευκρινίζοντας ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι σε θέση να μοιραστεί λεπτομέρειες για το σχέδιο.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός σημείωσε πως κανένα από τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και αφορούν σε μειώσεις φόρων δεν θα ανακληθεί σημειώνοντας πως εάν χρειαστεί θα γίνουν παρεμβάσεις στοχευμένες και δεν θα είναι οριζόντιες. Ακολούθως απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει «μνημόνιο», λέγοντας παράλληλα ότι «γι’ αυτά να ρωτήσετε άλλους, εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός του μνημονίου, άλλοι ήταν πρωθυπουργοί των μνημονίων», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως η χώρα θα βγει από την ενισχυμένη εποπτεία μέσα στη χρονιά. Μιλώντας σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε αποφασισμένος να βάλει τέλος στην περιπέτεια στην οποία βρέθηκε η χώρα την τελευταία 10ετία.

Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς θα είναι μόνιμη. «Και βέβαια να μπορέσουμε -και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό- δεν έχω καμία ανησυχία: να μονιμοποιήσουμε την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς. Κάποια στιγμή το 2023 θα είναι για όλους. Η πρόθεση μου είναι η εισφορά αλληλεγγύης το 2023 να αποτελέσει παρελθόν για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επίσης, σε ότι αφορά στον κατώτατο μισθό, σημείωσε ότι η αύξηση θα είναι μεγάλη και αυτή θα γίνει από 1ης Μαΐου μιας και μέχρι τώρα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς. Ο πρωθυπουργός τόνισε παράλληλα πως η αύξηση θα είναι τέτοια που θα λαμβάνει παράλληλα υπόψιν και τις δυνατότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Για την οικονομία και τον κατώτατο μισθό ο κ. Μητσοτάκης, είπε πως αυτά που λέει ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούν να γίνουν και ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να πάει στα 800 ευρώ γιατί «κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα αύξηση της ανεργίας γιατί οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να αντέξουν».

«Ανατρίχιασα με το έγκλημα στη Θεσσαλονίκη»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στην αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, προαναγγέλλοντας ότι στο έξης στις θύρες των οργανωμένων οπαδών θα μπαίνουν μόνο οι κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα την επομένη εβδομάδα. Αναφερόμενος στη δολοφονία του 19χρονου Άλκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά «ανατρίχιασα, σοκαρίστηκα με το έγκλημα στη Θεσσαλονίκη», συμπληρώνοντας πως εάν δεν λυθεί τώρα το πρόβλημα της οπαδικής βίας δεν θα λυθεί ποτέ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι ποινές που επιβάλλονται θα είναι χωρίς αναστολή μιας και «είναι καλύτερα κάποιος να μπει μέσα για λίγο παρά να του έχει επιβληθεί ποινή και αυτός να κυκλοφορεί ελεύθερος». Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως ανάμεσα στις αλλαγές που θα γίνουν θα είναι και αυτή της εισόδου στις θύρες των οργανωμένων οπαδών στα γήπεδα μόνο με εισιτήριο διαρκείας.

«Έχουμε πιο αυστηρό πλαίσιο από το 2019, αλλά πάρα πολλές λέσχες φιλάθλων λειτουργούν ανεξέλεγκτα, αυτό θα αλλάξει» δεσμεύτηκε. Αναφορικά με τυχόν αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν στο οπαδικό κίνημα από τις επερχόμενες αλλαγές ο πρωθυπουργός, είπε σκωπτικά «και εάν μερικοί χούλιγκαν είναι στα κάγκελα… ξίδι».

Δεν τελειώσαμε με την πανδημία – Καλύτερα τα πράγματα το Πάσχα

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι με την πανδημία δεν τελειώσαμε, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο, διότι έχουμε αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δυστυχώς έχουμε αρκετούς θανάτους. Επανέλαβε την έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν, ενώ σε ερώτηση πότε βλέπει τελικό άνοιγμα της αγοράς είπε: «Θα πηγαίνουμε ως προς τα ανοίγματα από το καλό στο καλύτερο.

Για να απαντήσω: στην αρχή σταδιακά, με προσοχή. Ακούμε πάντα τις επιταγές των ειδικών. Αν με ρωτάτε αν το Πάσχα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, ναι, το Πάσχα εκτιμώ ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Και βέβαια δεν μας ενδιαφέρει μόνο το Πάσχα. Φέτος η τουριστική περίοδος θα ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Θα ξεκινήσει, πιστεύω, από τον Μάρτιο πολύ δυναμικά. Πιστεύω ότι θα έχουμε μία εξαιρετική τουριστική χρονιά, όλες οι ενδείξεις αυτό καταδεικνύουν αυτή τη στιγμή και είναι πάρα πολύ σημαντικό, όπως το κάναμε και το 2020 και το 2021, να στείλουμε σαφή μηνύματα στους επισκέπτες οι οποίοι προτιμούν να έρθουν στην Ελλάδα, ότι θα έρθουν, θα βρουν μία χώρα ασφαλή με συγκεκριμένους κανόνες.

Τα μηνύματα στους υπουργούς

«Οι υπουργοί έχουν μια υποχρέωση, να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, όταν αρθρώνουν δημόσιο λόγο. Και από εκεί και πέρα ο νοών νοείτω είπε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το περιστατικό με τον Σπήλιο Λιβανό. «Ό,τι έγινε, έγινε. Νομίζω ότι όλοι εισέπραξαν το μήνυμα. Δεν μπορώ να αποδέχομαι να ακούγονται πράγματα τα οποία είναι όχι απλά εμφανώς εσφαλμένα, δημιουργούν λάθος εντυπώσεις, προσβάλλουν τελικά και την Ιστορία της παράταξης από τη μια αλλά και αυτά τα οποίο θέλουμε να κάνουμε ως παράταξη σήμερα και στο αύριο» δήλωσε. Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός ταξιδιού στην Ουάσινγκτον είπε ότι εκτιμά πως θα υπάρξει πρόσκληση εντός του α’ εξαμήνου του 2022 για συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Στήριξη στους αγρότες Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, ωστόσο πρόσθεσε η κυβέρνηση των πρωτογενή τομέα. Έχουμε φιλόδοξα σχέδια που θα δούμε από δω και στο εξής. Θα είμαστε πάντα κοντά στον αγροτικό κόσμο, έχουμε σχέδιο που θα τους κάνει ανταγωνιστικούς και θα βελτιώσει το εισόδημά τους, υπογράμμισε. Για την επίσκεψη Τσίπρα στην Αργολίδα είπε ότι δίνει πάντα την εντύπωση ότι είναι τσακωμένος μονίμως, βγάζει αυτό το οργίλο ύφος όπου κι αν πάει, αλλά καλό είναι πού και πού να λέμε και την αλήθεια.

ΚΙΝΑΛ: Τσιτάτα χωρίς περιεχόμενο

Για τον ΚΙΝΑΛ σχολίασε πως μέχρι στιγμής αυτά που ακούει είναι «εντυπωσιακά ασαφή, είναι τσιτάτα, είναι χωρίς κανένα περιεχόμενο, χωρίς καμία ουσία, χωρίς καμία κοστολόγηση. Ειλικρινά δεν περίμενα αυτό. Περίμενα κάτι πιο τεκμηριωμένο, κάτι πιο σοβαρό. Αλλά νωρίς είναι ακόμα. Μπορεί να υπάρχει στον τομέα αυτό περιθώριο βελτίωσης».

Κλείνοντας τόνισε ότι η ανάπτυξη με δανεικά του παρελθόντος, είναι μια ανάπτυξη τελικά άδικη, όχι δίκαιη.

Είναι μια ανάπτυξη η οποία διεύρυνε τις ανισότητες. Και κατέληξε: «Η πολιτική αυτής της κυβέρνησης είναι για μόνιμα μέτρα, από εκεί και πέρα θα επιμείνω ότι η υλοποίηση του προϋπολογισμού είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και εφόσον -το τονίζω- εφόσον πάρουμε μέτρα, τα μέτρα αυτά δεν θα είναι οριζόντια, θα είναι στοχευμένα.




Δεν υπάρχουν σχόλια