Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα Φ.1778

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Τουρκικά drones στο Αιγαίο:

Εύκολος στόχος αλλά παγίδα – Πώς θα αντιμετωπιστούν
  

Newsbomb 
Βασίλης Σκουλαράκος 

Το σχέδιο ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ για ανάσχεση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών – Πώς θα αποτρέψουν την είσοδό τους στο Αρχιπέλαγος – Η «φάκα» που στήνει ο Ερντογάν αλλά έχουν δει Φλώρος και Μπουρολιάς.

Στις 04 Φεβρουαρίου 2022, με αναλυτικό ρεπορτάζ στο Newsbomb.

gr περιγράφαμε την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική πολεμική αεροπορία, παρουσιάζοντας σοβαρά ζητήματα διαθεσιμότητας μαχητικών, αλλά και βασικών ανταλλακτικών και αναλώσιμων για την λειτουργία των αεροσκαφών της.

Παράλληλα, η TuAF αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τους πιλότους της, μιας και το πραξικόπημα του 2016 κόστισε το 80% των πιλότων της οι οποίοι βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές, ενώ οι νέοι χειριστές βγαίνουν με τρόμο στο Αιγαίο αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν σε αερομαχίες τους πολύπειρους Έλληνες Ικάρους.

Με απλά λόγια, η εικόνα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με την εμπρηστική ρητορική και τις απειλές που εκτοξεύει το τουρκικό καθεστώς εναντίον της Ελλάδας. Από τις παραβιάσεις συγκεκριμένων τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, μέχρι τις μειωμένες εσωτερικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες της τουρκικής αεροπορίας και την ανύπαρκτη συμμετοχή της στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ, οι Τούρκοι επιβεβαιώνουν το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στις διαθεσιμότητές μαχητικών.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το καθεστώς Ερντογάν προχωρά σε νέες τακτικές απειλών στο Αιγαίο, στέλνοντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη να παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και να πραγματοποιήσουν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Μόνο την Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου, τουρκικά drones προχώρησαν σε 60 παραβιάσεις τους FIR Αθηνών, προχωρώντας μάλιστα και σε 4 υπερπτήσεις πάνω από τις νήσους Αστακίδα και Κανδελιούσσα.

Παρά το γεγονός ότι τα τουρκικά drones είναι εύκολος στόχος για κάθε επίγειο και εναέριο οπλικό σύστημα της χώρας μας, μιας και η ταχύτητά τους είναι πολύ μικρή, η ελληνική πλευρά προβληματίζεται και οργανώνεται και αναζητά λύσεις που θα αποτρέπουν άμεσα και αποτελεσματικά την είσοδο των τουρκικών UAV’s. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως η Ελλάδα θα αφήσει τα τουρκικά μη επανδρωμένα να εισβάλλουν ανενόχλητα στο Αιγαίο.

Η ελληνική αεράμυνα έχει πολλαπλές βαθμίδες αντίδρασης και μπορεί να εντοπίσει κάθε είδους απειλή, ειδικά εισβολείς με τόσο μικρή ταχύτητα. Εντούτοις, είναι προφανές πως πρέπει να κινηθεί με πιο ταχείς ρυθμούς στην εξοπλιστική ενίσχυση με μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα.

Μέχρι τότε, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς επεξεργάζονται σχέδια και τρόπους αποτελεσματικής ανάσχεσης της απειλής των τουρκικών drones χωρίς να απαιτείται απαραίτητα η κατάρριψή τους. Ο λόγος; Μια τέτοια κίνηση θα έδινε την αφορμή που αναζητά εδώ και καιρό η Τουρκία για να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο και στη συνέχεια να οδηγήσει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θέτοντας τις παράλογες απαιτήσεις της. Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία το γνωρίζουν αυτό και είναι βέβαιο πως δεν θα πέσουν στην παγίδα.





Σημάδια σύγκλισης στη συνάντηση Πούτιν – Μακρόν
  
  


in.gr 8 Φεβρουαρίου 2022 
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντηση που είχαν στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν υποστήριξε ότι κάποιες από τις ιδέες του Μακρόν αναφορικά με την ασφάλεια ήταν ρεαλιστικές και πως οι δυο τους θα συνομιλήσουν ξανά μετά την επίσκεψη του γάλλου προέδρου στο Κίεβο. «Χρήσιμες και ουσιαστικές» χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον γάλλο ομόλογό του ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστηρίζοντας ότι ορισμένες από τις ιδέες του Μακρόν θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω κοινά βήματα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ταξίδεψε στη ρωσική πρωτεύουσα για να συζητήσει με τον Πούτιν εν μέσω της αντιπαράθεσης της Μόσχας με τη Δύση για τη συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και των αξιώσεων του Κρεμλίνου για την παροχή «εγγυήσεων ασφαλείας» από την Ουάσινγκτον και το NATO. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντηση που είχαν στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν υποστήριξε ότι κάποιες από τις ιδέες του Μακρόν αναφορικά με την ασφάλεια ήταν ρεαλιστικές και πως οι δυο τους θα συνομιλήσουν ξανά μετά την επίσκεψη του γάλλου προέδρου στο Κίεβο.

«Ορισμένες από τις ιδέες και τις προτάσεις του, οι οποίες πιθανόν να είναι ακόμη πολύ νωρίς να τις συζητήσουμε, νομίζω πως μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω κοινά βήματα», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος. «Συμφωνήσαμε πως μετά το ταξίδι του στην ουκρανική πρωτεύουσα θα έχουμε τηλεφωνική επικοινωνία για να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στο ζήτημα», συμπλήρωσε. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο NATO οι Ευρωπαίοι θα συρθούν σε μία στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, από την οποία δεν υπάρξουν νικητές. Δεσμεύτηκε πως η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν από την πλευρά της προκειμένου να επιτευχθούν συμβιβασμοί προς όφελος όλων.





Τζο Μπάιντεν: Καλεί τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν την Ουκρανία
  


Σαφές μήνυμα προς την Μόσχα έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μετά την συνάντηση του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στον Λευκό Οίκο.

«Εάν η Ρωσία επιχειρήσει εισβολή στην Ουκρανία, τότε ΗΠΑ, Γερμανία και ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να δράσουν» είπε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν, υπογραμμίζοντας ότι «η διπλωματία είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος απ’ όλους για να πάμε μπροστά. Ο Πούτιν γνωρίζει ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα είναι ένα τεράστιο λάθος» είπε. Σημείωσε επίσης ότι εάν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία, τότε δεν θα υπάρξει ο αγωγός Nord Stream 2.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι οι Αμερικανοί που βρίσκονται στην Ουκρανία, εκτός από τους διπλωμάτες, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω της απειλής εισβολής από τη Ρωσία. Όπως τόνισε, δεν θα ήθελε να δει Αμερικανούς ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά σε περίπτωση εισβολής.

Σολτς: Είμαστε πολύ στενά συνδεδεμένοι σύμμαχοι Από την πλευρά του, ο ο κ. Σολτς προέταξε την ουκρανική κρίση.

«Είμαστε πολύ στενά συνδεδεμένοι σύμμαχοι, συνεργαζόμαστε εντατικά και αυτό είναι απαραίτητο για τα βήματα που έχουμε μπροστά μας, όπως η αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Καγκελάριος για να καταλήξει:

«Είναι λοιπόν μια σημαντική συνάντηση σε μια πάρα πολύ σημαντική χρονική στιγμή».

in.gr7Φεβρουαρίου 2022, 23:25






Πάγια θέση του Λιβυκού Κοινοβουλίου η ακυρότητα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου
  
  


Με τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ συναντήθηκε στο Τομπρούκ ο επιτετραμμένος της Ελλάδας στη Λιβύη Ιωάννης Σταματέκος. «Εποικοδομητική και εγκάρδια συζήτηση στο Tobruk με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, επαναβεβαιώθηκε η πάγια θέση του Λιβυκού Κοινοβουλίου περί της ακυρότητας του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου και ανταλλάγησαν απόψεις για την περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών μας σχέσεων Ελλάδας Λιβύης» αναφέρεται σε ανάρτηση στο Twitter της πρεσβείας της Ελλάδας στην Τρίπολη.

Πηγή: NEWSBOMB Γιάννης Φιλιππάκος






Τι θέλουν οι Αμερικανοί για την Κύπρο που αφαιρεί την επιχειρηματολογία περί απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων

  


7.2.2022 Newsroom0 Η συγκεκριμένη πρόταση, τόνισε ο κύριος Κασουλίδης, αφαιρεί την επιχειρηματολογία της άλλης πλευράς περί απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Θετικά αντιμετωπίζει η αμερικανική κυβέρνηση την πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη για Μέτρα Οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Το μήνυμα αυτό έλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κατά τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον με Αμερικανούς αξιωματούχους περιλαμβανομενου και του ομολόγου του Αντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με το riknews.com.cy.

Μιλώντας στο τρίτο, ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση θα επιμένει στην πρόταση της για άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και του λιμανιού της Αμμοχώστου με αντάλλαγμα την παραχώρηση της κλειστής πόλης των Βαρωσίων, παρά την απόρριψη από την τουρκική πλευρά. Η συγκεκριμένη πρόταση, τόνισε ο κύριος Κασουλίδης, αφαιρεί την επιχειρηματολογία της άλλης πλευράς περί απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα κάνει το παν για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, δεν θα αποδεχθεί όμως σε καμιά περίπτωση τους όρους της τουρικής πλευράς για κυριαρχία και δύο χωριστά κράτη. Είπε ότι εκτίμηση των Αμερικανών είναι πως λόγω εκλογών, είναι δύσκολο να επαναρχίσουν φέτος οι διαπραγματεύσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια