Header Ads

Μητροπολιτικά νέα Φ.1776

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.
    


Με Ιερά Αγρυπνία εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου η εορτή της Συνάξεως της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της Παραμυθίας Βατοπαιδίου, ακριβές αντίγραφο της οποίας βρίσκεται στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής, εντός του περιβόλου του Επισκοπείου, στην Κόρινθο.

Την παραμονή της εορτής Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου πλαισιουμένου από Ιερείς της πόλεως Κορίνθου, συνεργάτες του Κληρικούς στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως και τους Διακόνους του. Εν συνεχεία, τελέσθηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θ. Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου συνιερουργούντων των Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκαδίου Ραζνύ, π. Αθανασίου Πέζου, του Σταυροφόρου-Οικονόμου π. Νικολάου Βαρδουνιώτη και των Διακόνων π. Δαμασκηνού Γεννηματά και π. Γερασίμου Λάμπου.

Τον Ι. Άμβωνα διακόνησε, κατ’ εντολή του σεπτού Ποιμενάρχου μας, ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιος Ραζνύ, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της θαυματουργού Ι. Εικόνος. Μετά το πέρας της Ι. Αγρυπνίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ομίλησε και αυτός στους ευλαβείς προσκυνητές για το θαυματουργό Ι. Εικόνισμα της Παναγίας της Παραμυθίας και τον ιδιαίτερο σύνδεσμό που έχει μαζί Του, από την πρώτη φορά που προσκεκλημένος του Καθηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου Αγίου Όρους Πανοσ. Αρχιμ. κ. Εφραίμ, τέλεσε την Ι. Πανήγυρη της Παναγίας Παραμυθίας. Η Παναγία μας είναι η Γλυκιά Μάνα, η Παρηγοριά και η Παραμυθία και σκεπάζει όλον τον κόσμο εξαιρέτως δε τους Κορινθίους, που τιμούν και ευλαβούνται το Ι. Εικόνισμά Της που φυλάσσεται στο Ι. Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής.

Σήμερα το πρωΐ Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022, τελέσθηκε υπό του Πανοσ. Αρχιμ. π. Αθανασίου Πέζου Ι. Παράκληση ενώπιον του Ι. Εικονίσματος της Παναγίας Παραμυθίας.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Διοικητή της Ανοικτής Δομής Μεταναστών και Προσφύγων στον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο
    


Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022, ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Κορινθίας κ. Λεωνίδας Κολαΐτης, νέος Διοικητής της Ανοικτής Δομής Μεταναστών και Προσφύγων, στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως μας, όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο.

Κατά την διάρκεια της επισκέψεως ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας και ο κ. Διοικητής αντάλλαξαν απόψεις και σκέψεις για υπηρεσιακά, κοινωνικά και φιλανθρωπικά θέματα αλλά και για την τρέχουσα επικαιρότητα.

Ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον κ. Κολαΐτη για την ευγενική επίσκεψή του προσφέροντάς του συμβολικά δώρα και ευχήθηκε όπως ο Κύριος τον φωτίζει και τον καθοδηγεί στην επιτέλεση και των νέων καθηκόντων του στην Κορινθία μας με χρηστότητα και ζήλο προς δόξαν Θεού

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ 40/ΝΘΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΙΕΡΕΩΣ ΜΙΧΑΗΛ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΦΗΜΕΡΙΟΥ ΤΟΥ Ι. ΝΑΟΥ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΙΑΤΟΥ
  


Αρχιερατική Θ. Λειτουργία τελέσθηκε το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022, στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιάτου προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, συνιερουργούντων των Πανοσ. Αρχιμ. π. Κλαυδίου Καλαρά, Αρχιερατικού Επιτρόπου Σικυώνος, π. Αρκαδίου Ραζνύ, του Αιδεσ. Πρωτ/ρου π. Θεοδώρου Κεραμίδα, του Αιδεσ. Σταυροφόρου – Οικονόμου π. Ξενοφώντος Κατσαούνη, των Αιδεσ. Πρεσβυτέρων π. Γεωργίου Καλαντζή, π. Αθανασίου Τρυφωνόπουλου και π. Αγγέλου Λιάκη.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε το 40/νθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Πρωτ/ρου π. Μιχαήλ Αντωνόπουλου, Εφημερίου του Ι. Ναού. Στον λόγο του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε, με αφορμή το Μνημόσυνο του Πρωθιερέως π. Μιχαήλ, στην «τάξιν» της Εκκλησίας μας να εύχεται υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των προαπελθόντων αδελφών μας, η οποία «τάξις» οφείλεται στην πίστη των μελών Της στην ανάσταση, αφού κατά τον Απ. Παύλο «νυνὶ δὶ Χριστὶς ὶγήγερται ὶκ νεκρὶν, ὶπαρχὶ τὶν κεκοιμημένων ὶγένετο» (Α΄ Κορ. ιε΄,20-21). Έκανε μνεία της ενέργειας του Ιούδα από το βιβλίο των Β΄ Μακκαβαίων, όταν σε μια μάχη ικανοί των Ιουδαίων στρατιωτών φονεύονται και στην προσπάθεια του να περισυλλέξει τους νεκρούς και να τους ενταφιάσει πλησίον των συγγενών τους, στους τάφους των πατέρων τους, διεπίστωσε αυτός ότι κάτω από τον χιτώνα εκάστου νεκρού υπήρχαν αντικείμενα, αφιερώματα προερχόμενα εκ των ειδώλων της Ιαμνείας, τα οποία απαγόρευε ο Νόμος στους Ιουδαίους να κατέχουν, γεγονός που φανέρωνε, ότι αυτή ήταν η αιτία του θανάτου τους. Προσεύχονται οι ζώντες στον Θεό να μην καταλογίσει την παράβαση αυτή στους αμαρτήσαντες, αλλά να τους συγχωρέσει και επί πλέον διενεργεί ο Ιούδας έρανο και συγκεντρώνει το ποσό των 2.000 αργυρών δραχμών, που τις αποστέλλει στα Ιεροσόλυμα για να προσφερθεί εξιλαστήριος θυσία στον Ναό υπέρ αυτών, φανερώνων, κατὶ αυτόν τον τρόπο, την πίστη στην ανάσταση. Διότι, αν δεν πίστευε, ότι οι φονευθέντες στρατιώτες θα αναστηθούν, θα ήταν ανωφελές και ανόητο να προσεύχονται υπέρ των νεκρών και να παρακαλούν τον Θεό, προσφέροντας θυσίες, να τους συγχωρήσει. Έτσι και οι Χριστιανοί, βέβαιοι ότι ο Ιησούς είναι η ανάσταση και η ζωή και ο πιστεύων εις Αυτόν «κὶν ὶποθάνὶ, ζήσεται» (Ιω. ια΄, 26), προσεύχονται προσφέροντας την Θ. Λειτουργία υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων αδελφών τους.

Ομίλησε για την προσωπικότητα του μακαριστού π. Μιχαήλ, εγγάμου Ιερέως, πατρός 5 τέκνων και παππού 11 εγγονών, ο οποίος συμπλήρωσε 44 χρόνια Ιερωσύνης διακονήσας ευόρκως, εκ των οποίων τα 35 χρόνια ήταν Εφημέριος στον Ι. Ναό της Μεταμορφώσεως Κιάτου, προσφέροντας υπηρεσίες συνάμα και στην Μέση Εκπαίδευση ως Καθηγητής Θεολόγος.

Μετέφερε συλλυπητήριες ευχές στους οικείους του και στους Ενορίτες εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, ο οποίος ευρίσκετο στην Δημητσάνα για την τέλεση του 40/νθήμερου Μνημοσύνου του αοιδίμου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμίου, προσευχόμενος εκεί και υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του π. Μιχαήλ. 

Μετά το πέρας του Μνημοσύνου ο Προϊστάμενος του Ι. Ναού και Αρχιερατικός Επίτροπός Σικυώνος Αρχιμ. π. Κλαύδιος Καλαράς, λαβών τον λόγο, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο για τις ευχές Του και την αποστολή εκ προσώπου Του του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, ως και τον Θεοφιλέστατο για την συμμετοχή του, τονίσας την συμβολή του αειμνήστου π. Μιχαήλ στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Ι. Ναός και γενικότερα η Ενορία της Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κιάτου κατά το πρόσφατο παρελθόν διάστημα.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


Δεν υπάρχουν σχόλια