Header Ads

Βιταμίνες Β12, D3 και κατάθλιψη στα παιδιά Φ.1774

Τα χαμηλά επίπεδα των βιταμινών Β12 και D3 συνδέονται με την κατάθλιψη στα παιδιά
  


Γράφει ο Ιατρός Γκέλης Δημήτριος*


Η κατάθλιψη είναι μια ετερογενής διαταραχή και θεωρείται ότι αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων μεταξύ γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Ο μεταβολισμός ενός άνθρακα που περιλαμβάνει τη βιταμίνη Β12, φολικό οξύ και ομοκυστεΐνη έχει διερευνηθεί σε ψυχιατρικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη. Τα τελευταία χρόνια, η έλλειψη ή η ανεπάρκεια βιταμίνης D θεωρείται επίσης ότι συμβάλλει σε ψυχιατρικές διαταραχές.

Οι έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι το 2,5% των παιδιών και το 8,3% των εφήβων υποφέρουν από κατάθλιψη, μια κατάσταση που σχετίζεται με σημαντικές επιπλοκές αργότερα στη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου και του αυξημένου κινδύνου αυτοκτονίας, κατάχρησης ουσιών, σωματικών ασθενειών και προβλημάτων με την εργασία, την ακαδημαϊκή και ψυχοκοινωνική λειτουργία[1].

Πιστεύεται ότι τόσο οι γενετικοί όσο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο γιατί κάποια παιδιά αναπτύσσουν κατάθλιψη και έχει δοθεί αυξημένη προσοχή στον ρόλο των διατροφικών παραγόντων και των θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη D3, η οποία λαμβάνεται ιδανικά μέσω της λογικής έκθεσης στον ήλιο (15-30 λεπτά ημερησίως τις μεσημεριανές ώρες).

Περαιτέρω, ο μεταβολισμός ενός άνθρακα, ο οποίος περιλαμβάνει τη βιταμίνη Β12, το φυλλικό οξύ και την ομοκυστεΐνη και ο οποίος παίζει ρόλο σε πολλές βιολογικές διεργασίες και στη διατήρηση της κυτταρικής ομοιόστασης, έχει διερευνηθεί για το ρόλο του σε ψυχιατρικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης σε ενήλικες.

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 και βιταμίνης D3, μαζί με τα αυξημένα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, μπορεί να παίζουν ρόλο στην κατάθλιψη μεταξύ των παιδιών και των εφήβων.

Έχει βρεθεί ότι ενώ δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στα επίπεδα φυλλικού οξέος μεταξύ των ομάδων κατάθλιψης και ελέγχου, το 11,23% των ατόμων με κατάθλιψη είχαν χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος.

Τόσο η βιταμίνη Β12, όσο και το φυλλικό οξύ έχουν προηγουμένως περιγραφεί ως αντικαταθλιπτικά θρεπτικά συστατικά. Το φυλλικό οξύ βρίσκεται σε σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά και καρπούς, όπως το σπανάκι και το αβοκάντο, ενώ η βιταμίνη Β12 βρίσκεται μόνο σε ζωικές τροφές όπως το κρέας ζώων ελεύθερης βοσκής, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα πελαγίσια ψάρια.

Η βιταμίνη Β12 βοηθά επίσης στη ρύθμιση των επιπέδων ομοκυστεΐνης. Η αυξημένη ομοκυστεΐνη συνδέεται με έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 καθώς και με κατάθλιψη.

Η διασφάλιση ότι οι νέοι τρώνε υγιεινές δίαιτες πλούσιες σε φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β12, καθώς και η βελτιστοποίηση των επιπέδων τους σε βιταμίνη D3, μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας και στην αποφυγή καταστάσεων όπως η κατάθλιψη.

Σε περίπτωση που δεν ανεβαίνουν τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 και της βιταμίνης D3 με την κατάλληλη διατροφή, τα ελλιπή ή ανεπαρκή επίπεδά τους μπορούν να ανέβουν παίρνοντας το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής. Πολύ αποτελεσματικά έχουν αποδειχτεί το συμπλήρωμα D3 Gkelin drοps, που περιέχει φυσική και όχι συνθετική βιταμίνη D3, μαζί με βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Σε έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης B12 χορηγούνται υπογλωσσίως καθημερινά 8 σταγόνες του Dr Gkelis΄ Safe vitamin B12, που περιέχει δύο από τις πιο αποτελεσματικές μορφές της βιταμίνης B12,ήτοι της μεθυλκοβαλαμίνης και της αδενοσυλκοβαλαμίνης. Με το Dr Gkelis΄ Safe vitamin B12 καταργήθηκε η ανάγκη χορήγησης βιταμίνης B12 με ενδομυικές ενέσεις, οι οποίες είναι επώδυνες.

Π η γ έ ς 

E r m a n Esnafoglu , Deniz Deniz Ozturan. The relationship of severity of depression with homocysteine, folate, vitamin B12, and vitamin D levels in children and adolescents. Child Adolesc Ment Health. 2020 Nov;25(4):249-255.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών




Δεν υπάρχουν σχόλια