Header Ads

«ΔΥΝΑΜΗ: ΟΙ 48 ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ» Φ.1771

«ΔΥΝΑΜΗ: ΟΙ 48 ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ»
του Ρόμπερτ Γκριν
  

Γράφει η Ροδοθέα Κελλάρη*


Το παρόν άρθρο αποτελεί το πρώτο από μία σειρά κειμένων, καθένα από τα οποία θα αναλύει ένα κεφάλαιο από το βιβλίο «ΔΥΝΑΜΗ: ΟΙ 48 ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ» του Ρόμπερτ Γκριν.

Το εν λόγω best seller έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «ανήθικο», «αδίστακτο», ως «εργαλείο χειραγώγησης». Είναι, όμως, έτσι; Προσωπικά πιστεύω πως ο πιο ακριβής χαρακτηρισμός θα ήταν «Η βίβλος του Μακιαβελισμού» και ότι έχει να προσφέρει θετικά σε πολύ κόσμο. Είτε σε όσους θα αποφασίσουν να ενστερνιστούν τα διδάγματά του, είτε σε όσους θέλουν να προστατευτούν αποτελεσματικά από όσους το κάνουν… Ο συγγραφέας συγκέντρωσε πληροφορίες για κάποιες από τις πιο σημαντικές πολιτικές -και όχι μόνο- φιγούρες της ιστορίας. Ανέλυσε τις σκέψεις, τις κινήσεις τους, τις αντιδράσεις τους όταν καλούνταν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Πολλοί από αυτούς έδρασαν με τρόπο που ίσως χαρακτηριζόταν από τους σημερινούς πολιτισμένους ανθρώπους ως ανήθικος. Τα αποτελέσματα, όμως, ωφέλησαν, εκτός από τους ίδιους, και πολλούς ακόμα ανθρώπους.

Με υπόβαθρο αυτήν την έρευνα λοιπόν, ο συγγραφέας κατασκεύασε την δική του φόρμουλα -επαγγελματικής κυρίως- επιτυχίας, τους κανόνες της οποίας τεκμηριώνει και αναλύει με σαφήνεια. Ορισμένοι από αυτούς είναι αρκετά «αθώοι». Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον καθένα και να βελτιώσουν σημαντικά τη ζωή του.

Κάποιοι, όμως, είναι πιο «σκοτεινοί». Οι τελευταίοι είναι για τους λίγους, αυτούς που έχουν αποδεχτεί το κομμάτι του εαυτού τους που θα έκανε τα πάντα για την απόκτηση εξουσίας ακόμα και αν στο βωμό τους έπρεπε να θυσιάσει την καλοσύνη της ψυχής, μια αρετή που ήδη σπανίζει στον κόσμο των χρημάτων.

«Η γνώση είναι δύναμη» , είπε κάποτε ο Άγγλος δικηγόρος και πολιτικός Φράνσις Μπέικον. Και μπορεί εκείνος να αναφερόταν στην αξία της επιστημονικής γνώσης, όμως προσωπικά πιστεύω ότι το συγκεκριμένο απόφθεγμα είναι αληθές και για όλα τα υπόλοιπα είδη γνώσης. Ο Γκριν στο βιβλίο του κάνει σαφή την άποψή του για τη σημασία της γνώσης της ανθρώπινης συμπεριφοράς, της χειραγώγησης των ανθρώπινων σκέψεων και συναισθημάτων των εχθρών και των συμμάχων προς ίδιον όφελος.

Πολλές φορές οι καταστάσεις απαγορεύουν την υιοθέτηση ενός ασπρόμαυρου μοντέλου ηθικής. Εξάλλου, δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει ένα θηρίο χωρίς μαχαίρι, ούτε να τρέχει για πάντα να ξεφύγει από αυτό . Αυτό το βιβλίο, λοιπόν, διδάσκει τον τρόπο χρήσης του μαχαιριού, με παραδείγματα από όσους το έκαναν αιώνες πριν τον αναγνώστη.

Ακόμα κι αν στο τέλος του ταξιδιού ο αναγνώστης αποφασίσει ότι το παιχνίδι, οι κανόνες και το μαχαίρι έρχονται σε σύγκρουση με το δικό του σύστημα αξιών, μπορεί πάντα να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτές για να τα αναγνωρίσει στους συναδέλφους, στους υπαλλήλους, στους εργοδότες, στον κοινωνικό περίγυρο...

*Η Ροδοθέα Κελλάρη είναι φοιτήτρια Ιατρικής


Δεν υπάρχουν σχόλια