Header Ads

Μητροπολιτικά Νέα Φ.1771

Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ κ.ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟ.

    


Τον Δήμαρχο Κορινθίων κ.Βασίλειο Νανόπουλο επισκέφθηκε σήμερα Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021, στο Δημαρχείο της πόλεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.Διονύσιος προκειμένου να τον ευχαριστήσει για την μετά από πρότασή του ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να Τον τιμήσει με την απονομή του Χρυσού Μεταλλίου της Πόλεως της Κορίνθου σε αναγνώριση του από 15/ετίας επιτελεσθέντος πολυποίκιλου έργου του. Επιπρόσθετα, κατά την διάρκεια της επισκέψεως αντάλλαξαν απόψεις για υπηρεσιακά, κοινωνικά, φιλανθρωπικά και άλλα ζητήματα που αφορούν την Τοπική μας Κοινωνία, την πόλη της Κορίνθου και την Ι. Μητρόπολή μας.

Ο κ.Δήμαρχος ευχαρίστησε τον σεπτό Ποιμενάρχη μας για την επίσκεψή του και τις ευλογίες του και αντάλλαξαν ευχές για συνέχιση του παραγωγικού έργου τους και της αγαστής συνεργασίας τους ως και για «Καλά Χριστούγεννα».


ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ.ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΤΟ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ Ι. ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.

    


Την Θεία Λειτουργία και το ετήσιο Ι. Μνημόσυνο του αειμνήστου Ευαγγέλου Καλλίρη, Εκκλησιαστικού Επιτρόπου του Καθεδρικού Ι. Ναού Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, καθώς και το εννιαήμερο Μνημόσυνο του συμπολίτη μας Γεωργίου Ζιάβρου, τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος την Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2021, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού.

Τον Ιερό Άμβωνα διηκόνησε, κατ’ εντολή του σεπτού Ποιμενάρχου μας, ο Προϊστάμενος του Ι. Ναού και Αρχιερατικός Επίτροπος Κορίνθου-Λουτρακίου Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Παναγιώτης Μαυραγάνης αναλύοντας την Ευαγγελική περικοπή της Κυριακής των Προπατόρων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον μακαριστό Ευάγγελο, με τον οποίο συνεργάσθησαν ειρηνικά και εποικοδομητικά για πολλά έτη στον Ι. Ναό.

Ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στο πρόγραμμα της εορτής των Χριστουγέννων εξέφρασε την επιθυμία του όλα να γίνουν σύμφωνα με την Τοπική μας παράδοση, ωστόσο όμως αναμένουμε τις οδηγίες και τα μέτρα, που πρόκειται να εφαρμοστούν για την πανδημία, από την Ι. Σύνοδο και την Πολιτεία. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην θλιβερή διαπίστωση ότι, πολλοί Κορίνθιοι συμπολίτες μας έχουν χαθεί από την πανδημία, μεταξύ των οποίων και Ιερείς.

Χθες μάλιστα εκοιμήθη ο Εφημέριος του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιάτου π. Μιχαήλ Αντωνόπουλος και ακόμη ένας νέος Ιερεύς της Μητροπόλεως μας νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Κορίνθου. Καθήκον μου και υποχρέωσή μου είναι, είπε ο Σεβασμιώτατος, συνεπικουρούμενος υπό του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου μας κ. Αγαπίου και των Κληρικών μας να προσευχόμαστε για την υγεία σας, να παρακαλούμε τον Θεό να μας κρατάει «απειράστους κακών και ασθενειών», αλλά αυτά ανήκουν στην δική Του σκέψη και πρόνοια. Παρ’ όλα αυτά όμως, για εμάς που μένουμε πίσω, είναι πολύ θλιβερό γεγονός να χάνουμε τους ανθρώπους μας και τους συνεργάτες μας κατ’ αυτόν τον άδοξο τρόπο. Παρεκάλεσε δε τους Πιστούς να μην αψηφούν την κατάσταση, να μην παρασύρονται από ανθρώπους, οι οποίοι όντας παντελώς ανειδίκευτοι θέλουν να έχουν λόγο, εξυπηρετώντας ίσως και άλλους άδολους σκοπούς και να λαμβάνουν τα μέτρα τους και να αυτό-προστατεύονται.

Ο πόνος για τον Επίσκοπό σας και τους πνευματικούς σας πατέρες είναι βαθύς και η ευθύνη έναντι του Θεού μεγάλη, γι’ αυτό να προσεύχεσθε, να λαμβάνετε τα μέτρα σας, να υπακούετε στις εντολές των υγειονομικών για την προστασία του Covid19, να δέχεσθε την φώτιση του Θεού και το κυριότερον να μην απέχετε από το Ποτήριο της Ζωής, την Θεία Μετάληψη, τον Εκκλησιασμό και τα Ιερά Μυστήρια.

Αμέσως μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας μετέβη στην Χαλκίδα προκειμένου να παραστεί, ομού μετά του Σεβ. Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και του Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου, στην Εξόδιο Ακολουθία της αείμνηστης Πρεσβυτερομήτορος και πνευματικής του θυγατέρας Γιασεμής Μπαϊμπάκη, μητρός του Ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος Πανοσ. Αρχιμ. π. Τιμοθέου Μπαϊμπάκη.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.
  
  
Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε σήμερα Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021 στην Κόρινθο, σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, για την προστασία από τον Covid-19, το επιμορφωτικό πρόγραμμα «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ» που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Κατά την εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στην Κροκίδειο Αίθουσα (πλησίον του Επισκοπείου), τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο Β’, πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, αναπληρωτής διευθυντής του Ι.Π.Ε., ο οποίος, αφού μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για τη συνεργασία με το Ι.Π.Ε. και τη δυνατότητα που προσφέρει στους κληρικούς, μέσω της διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης, να επιμορφωθούν και να ενισχυθούν στην αντιμετώπιση των πρακτικών ποιμαντικών θεμάτων και νομικών ζητημάτων της ενοριακής ζωής. Ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε επίσης τον συντονιστή του προγράμματος Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου για την άριστη συνεργασία και τη βοήθειά στην οργάνωση του προγράμματος, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου. Στη συνέχεια ο αναπληρωτής διευθυντής του Ι.Π.Ε. μίλησε για το αντικείμενο του προγράμματος «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ» και ειδικότερα αναφέρθηκε στην στοχοθέτηση των επτά υποενοτήτων, όπως αναφέρονται παρακάτω:

Α) Έναρξη –περιεχόμενο και στόχοι προγράμματος –Εισαγωγή στο πρόγραμμα, Β) Η Εκκλησία ως Ν.Π.Δ.Δ. Καταστατικός Χάρτης. Νόμοι και Κανονισμοί που αφορούν την Εκκλησία, Διοίκηση Ενορίας Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Δραστηριότητες Ι Ναού Οικονομικά Ι. Ναού Ψηφιακή συμβολή Α) Αρχείο Ι. Ναού, Β) Αξιολόγηση εκπαιδευομένων –Παρουσίαση εργασιών –Ανατροφοδότηση στόχων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις επόμενες συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν εξ αποστάσεως, εισηγήσεις θα παρουσιάσουν ειδικευμένοι επιμορφωτές της Εκκλησίας Τέλος, ανακοινώθηκε ότι μετά την ολοκλήρωση των επιμορφωτικών συναντήσεων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος μαζί με τον αναπληρωτή διευθυντή του Ι.Π.Ε. Πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Θεολόγο Αλεξανδράκη και τον συντονιστή του προγράμματος Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο θα πραγματοποιήσουν τον απολογισμό του προγράμματος και την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης αλλά και τα πρακτικά αποτελέσματα που θα βοηθήσουν στην στοχοθέτηση του οράματος του Ποιμενάρχου μας για την Ι. Μητρόπολη Κορίνθου.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΠΑΤΑΠΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΣΑ Ι. ΜΟΝΗ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ.
    


Μετά πολλής της Εκκλησιαστικής ευπρέπειας και με την συμμετοχή ευλαβών προσκυνητών, σύμφωνα δε με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού (Covid-19), τελέσθηκε κι εφέτος η Ιερά πανήγυρη του Οσίου Πατρός ημών Παταπίου στην εορτάζουσα ομώνυμη Ιερά Μονή στα Γεράνεια όρη.

Το Εσπέρας της 7ης Δεκεμβρίου 2021, παραμονή της εορτής, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος μετέβη μετά των συνοδών του Κληρικών στην Ι. Μονή προκειμένου να χοροστατήσει στον Πανηγυρικό Εσπερινό.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας με αφορμή την προτροπή του Προφητάνακτος Δαυίδ να αινούμε τον Θεό με όλους τους τρόπους, με όλη την δύναμη της ψυχής μας, με όλα τα μουσικά όργανα και με όποια δυνατότητα έχει ο καθένας, τόνισε ότι ο Θεός δίδει ιδιαίτερα χαρίσματα σε ανθρώπους, που μελετούν τα υπερφυά γεγονότα, να τα μετατρέπουν σε υμνωδίες. Αυτοί οι χαρισματικοί άνθρωποι είναι οι υμνογράφοι της Εκκλησίας μας και δεν είναι λίγοι, αλλά ανά τους αιώνες εμφανίζονται και με μέσο την πλούσια και εκφραστική Ελληνική γλώσσα υποβοηθούν την προσευχή και την λατρεία των ανθρώπων προς τον Θεό. Ένας από αυτούς τους υμνογράφους ήταν και ο μακαριστός Μοναχός Γεράσιμος ο Μικραγιαννανίτης, ο οποίος έζησε με νηστεία, προσευχή και αγνότητα, ασκούμενος στο Άγιον Όρος συντάσσοντας εκατοντάδες Ι. Ακολουθίες Αγίων, ακόμα και αυτή του σήμερα τιμωμένου Οσίου Παταπίου. Στην συνέχεια ο Ποιμενάρχης μας ερμήνευσε το πρώτο ιδιόμελο της Λιτής, στο οποίο ο π. Γεράσιμος σε ελάχιστους στίχους εμφάνισε ολόκληρο τον βίο του Οσίου Παταπίου. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε ο Θεός δια πρεσβειών του Οσίου Πατρός ημών Παταπίου, να αναπαύει την ψυχή του π. Γερασίμου και να του χαρίζει την ώνηση των αμαρτιών του και σε όλους εμάς να δίδει την λύση των αιτημάτων μας, καθώς είναι πολλά εκείνα που μας βασανίζουν με πρώτη την υλική ανέχεια, την ψυχική κόπωση αλλά και την λοιμική νόσο. Ο Άγιος ας μην μας εγκαταλείψει ποτέ αλλά να σκεπάζει με την αγάπη και τις πρεσβείες Του όλον τον κόσμο. Ο Ποιμενάρχης μας ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχαριστώντας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο β΄ και τον Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, για την ραδιοφωνική κάλυψη της Πανηγύρεως από τον Σταθμό της Εκκλησίας και από τον Σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας, καθώς μέσω των ερτζιανών κυμάτων οι προσκυνητές από όλον τον κόσμο και από την Πατρίδα μας, έστω και νοερά, δεν στερήθηκαν την ευλογία και την χάρη του Οσίου.

Το πρωί της Τετάρτης, 8 Δεκεμβρίου 2021, ετελέσθη Πανηγυρικός Όρθρος και Αρχιερατική Θ. Λειτουργία υπό του βοηθού Επισκόπου και Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας Θεοφιλεστάτου αγίου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, συλλειτουργούντων των Πανοσιολογιωτάτων Αρχιμ.

π. Αρκαδίου Ραζνύ, Εφημερίου Ι. Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κορίνθου, Συγκέλλου π. Προδρόμου Αντωνίου, αδελφού της Ι. Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου και του Διακόνου π. Χρήστου Χίλια.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Αγάπιος, ο οποίος με αφορμή τους λόγους του Απ. Παύλου: «ἡγοἡμαι πάντα σκύβαλα εἡναι ἡνα Χριστἡν κερδήσω» (Φιλ. γ΄, 8) αναφερθείς δι’ ολίγων στους ασκητικούς αγώνες του Οσίου Παταπίου, που ενωρίς κατενόησε ότι τα πάντα είναι εφήμερα, μάταια και απατηλά προετίμησε μάλλον την δόξα του Θεού ή την δόξα του κόσμου τούτου, έθεσε το ερώτημα: «τι έκαμε τον Πατάπιον να εγκαταλείψει τα του κόσμου άπαντα και να υποστεί θεληματικά τόσους κόπους και μόχθους, ώστε να κατακοσμήσει τον εαυτό του δι’ εναρέτων πράξεων και να λάβει πάρα του αγωνοθέτου Χριστού αειθαλές στέφος ουράνιας δόξας;», για να απαντήσει: «Ουδέν άλλο, βεβαίως, ει μη η πίστις προς τον Σωτήρα Χριστόν … Η πίστις η παρήγορος στις δυστυχίες, η πίστης η επιχέουσα βάλσαμο στις πληγωμένες καρδιές. Η πίστις η ενισχύουσα στις θύελλες και καταιγίδες του βίου. Η πίστις ο ακρογωνιαίος λίθος, η πίστις ο βράχος ο ακατάβλητος, το απόρθητον τείχος, ο γαλήνιος και ασφαλής λιμήν… Εννοήσας καλώς ο Πατάπιος ότι τα πλούτη, το κάλλος σκορπίζονται και φυγαδεύονται, η δε κοσμική δόξα ως κηρολαμπάς αποσβένυται, εφρόντισε μόνον ¨ίνα Χριστόν κερδίση¨!».

Κατέληξε δε ο ομιλήσας ότι αυτό είναι το καταλληλώτατον και διδακτικώτατον μάθημα που μας δίδει η σημερινή εορτή και πανήγυρις. Δεν παρέλειψε επίσης να επικαλεσθεί τις πρεσβείες του Οσίου για την Ι. Μονήν Του, το Γηροκομείο (ένα από τα δύο Γηροκομεία της Αποστολικής Ι. Μητροπόλεώς μας) της Μονής, τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο και το θεοφιλές έργο του, την πόλη του Λουτρακίου και την Κορινθία ολόκληρη, το Έθνος μας, τους Άρχοντες, τον Στρατό, άπαντες τους Ορθοδόξους Χριστιανούς και τον κόσμο όλο. Εξαιρέτως, ικέτευσε τον Άγιο υπέρ καταπαύσεως της λοιμικής νόσου, του παγκόσμιου σάλου, των ερίδων και των διενέξεων και όπως χαρίζει σε όλους μας φωτισμό γνώσεως, ειρήνη στον κόσμο, ομόνοια και ενότητα στην Αγία μας Εκκλησία!


Δεν υπάρχουν σχόλια