Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ.1760

Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΗΣ Ι. ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΩΡΕΩΝ κ. ΦΙΛΟΘΕΟΥ
  

Στην Χαλκίδα και στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου μετέβη την Τρίτη εσπέρας της 14ης Σεπτεμβρίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιοςπροκειμένου να λάβει μέρος στην Ι. Αγρυπνία που ετελέσθη με την ευκαιρία της μνήμης του Οσίου Φιλοθέου, 15 Σεπτεμβρίου, εορτή κατά την οποία άγει τα ονομαστήρια του ο Αρχιγραμματεύς της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος.

Στην Ι. Αγρυπνία χοροστάτησε και προέστη της Θ. Λειτουργίας ο εορτάζων άγιος Ωρεών συγχοροστατούντων και συλλειτουργούντων του επιχωρίου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου. Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και Φθιώτιδος κ. Συμεών, ενώ έλαβαν μέρος Κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος μεταξύ των οποίων ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. π. Νικόδημος Ευσταθίου και οι Ιεροκήρυκες της Ι. Μητροπόλεως. Ομίλησε ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο και την «Σταυροφορία» του Οσίου Φιλοθέου και τον παραλλήλισε με όλους τους ανθρώπους, που φέρουν ο καθένας τον δικό του Σταυρό. Ομοίως και ο Θεοφιλέστατος άγιος Αρχιγραμματεύς τιμά από μικρό παιδί το όνομα του, ως φιλόθεος εργάτης της Εκκλησίας μας από τις μικρότερες θέσεις έως και την πλέον διακεκριμένη θέση του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατέληξε δε την ομιλία του ευχόμενος εις αυτόν βαθμούς ειρηνικούς και προκοπή βίου και πίστεως στην δε συμπροσευχόμενη παρούσα μητέρα του να τον χαίρεται, να τον καμαρώνει και να έχει πάντοτε την ευχή του!

Σημειωτέον ότι οι τρεις προερχόμενοι εκ της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος Αρχιερείς,που συλλειτούργησαν, συνδέονται επί πολλά χρόνια με αδελφικούς και πατρικούς πνευματικούς δεσμούς και το Ιερό Συλλείτουργό τους έδωσε την ευκαιρία, εκτός της συμπροσευχής, να μνησθούν «ημερών αρχαίων» από την διακονία τους στην Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος.


ΝΕΚΡΩΣΙΜΟ ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΕΠΙ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΣΤΗΣ ΑΣΠΑΣΙΑΣ ΜΑΝΤΑΛΟΥ ΜΗΤΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΟΥ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΟΥ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΟΡΤΥΝΟΣ & ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ κ. ΙΕΡΕΜΙΑ.
  


Νεκρώσιμο Τρισάγιο επί του τάφου της αοιδίμου Ασπασίας Μαντάλου, μητρός του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, τέλεσε το απόγευμα της Τετάρτης, 15ης Σεπτεμβρίου 2021,ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας, με ευκαιρία την παρελθούσα μνήμη της Αγίας Ασπασίας, μιαςεκ των τεσσαράκοντα γυναικών Μαρτύρων.

Μετά το πέρας του Τρισαγίου ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς τον Σεβασμιώτατο κ. Ιερεμία, ο οποίος με την εγνωσμένη αγάπη και τον πλούτο των συναισθημάτων του ήρθε με συνεργάτες του και τον Πρωτοσύγκελλο του Πανοσ. Αρχιμ. π. Ιάκωβο Κανάκη να προσευχηθούν υπέρ αναπαύσεως της αοιδίμου μητρός του και αντάλλαξαν προσφωνήσεις με θέμα την μακαριστή ως και συλλυπητήριες ευχές.

Συμφώνησαν δε να εορτάσουν από κοινού την επέτειο της Εκλογής, της Χειροτονίας και της Ενθρονίσεως τους,καθώς αυτές πραγματοποιήθηκαν με μια μέρα διαφορά, αλλά και να εκδώσουν σε πολλά αντίτυπα το έργο του αγίου Γόρτυνος με τον τίτλο: «ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ, ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ», ώστε να διανεμηθεί στους πιστούς της Κορινθίας και της Γορτυνίας.

Ας είναι αιωνία η μνήμη της!
Δεν υπάρχουν σχόλια