Header Ads

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ φ.1760

Αμερικανός ειδικός: Η Τουρκία προκαλεί πολιτισμική γενοκτονία στην Κύπρο “πνίγοντας” τους Τουρκοκύπριους
  

Η Τουρκία φαίνεται να επιδιώκει μέσω εκστρατείας πολιτισμικής γενοκτονίας να εξαφανίσει την παραδοσιακή Τουρκοκυπριακή κοινότητα του νησιού.

Ο γνωστός Αμερικανός ειδικός Μάικλ Ρούμπιν, προειδοποιεί Ελλάδα, ΕΕ και ΗΠΑ ότι η Τουρκία προκαλεί μία ακόμη γενοκτονία στην πολύπαθη Κύπρο, αποκαλύπτοντας σχέδιο του Ερντογάν να “εξαφανίσει” τους Τουρκοκύπριους από το νησί, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy. Ο ίδιος αναφέρει ότι : “Το 1974, ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στην Κύπρο μετά το προδοτικό πραξικόπημα του Σαμψών. Ωστόσο, κάθε δικαιολογία για να παραμείνουν οι τουρκικές δυνάμεις στην Κύπρο εξατμίστηκε γρήγορα, όταν η ελληνική χούντα κατέρρευσε και η Ελλάδα επέστρεψε στη δημοκρατία.

Ωστόσο, οι τουρκικές δυνάμεις παρέμειναν στο νησί επιδιώκοντας μια μακρά εκστρατεία εθνικής και πολιτιστικής εκκαθάρισης.

Σήμερα, η αποκαλούμενη “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, το πληρεξούσιο κράτος που ίδρυσε η Τουρκία, ελέγχει το ένα τρίτο του νησιού. Ενώ η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τους Ελληνοκύπριους ως θύματα των τουρκικών επιθέσεων, καμία άλλη χώρα εκτός από την Τουρκία δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία της Βόρειας Κύπρου, ενώ οι Έλληνες του νησιού δεν είναι τα μόνα θύματα της Τουρκίας. Η Τουρκία φαίνεται να επιδιώκει μέσω εκστρατείας πολιτιστικής γενοκτονίας να εξαφανίσει την παραδοσιακή Τουρκοκυπριακή κοινότητα του νησιού.

Λίγο μετά την τουρκική εισβολή, Τούρκοι άποικοι άρχισαν να φτάνουν στη βόρεια Κύπρο. Η τουρκική κυβέρνηση, πρόθυμη να ενισχύσει τον αριθμό των Τούρκων μουσουλμάνων στο νησί, ενθάρρυνε τη μετανάστευση. Πολλοί ήταν φτωχοί αγρότες που μετακόμισαν στα σπίτια που άφησαν πίσω τους οι Ελληνοκύπριοι. Ενώ δεν έχει γίνει νόμιμη απογραφή, πολλές εκτιμήσεις λένε ότι οι Τούρκοι άποικοι και οι απόγονοί τους αποτελούν το μισό πληθυσμό της τουρκοκρατούμενης ζώνης. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ αποκαλύφθηκε ότι οι έποικοι ξεπερνούν ήδη τους Τουρκοκύπριους. Ενώ πολύ μεγάλη ευαισθησία περιβάλλει το θέμα, πηγές λένε ότι ο πραγματικός αριθμός των Τουρκοκυπρίων σήμερα είναι περίπου 90.000, ενώ οι έποικοι αριθμούν τώρα μεταξύ 160.000-200.000.

Ο λόγος για την επιτάχυνση του διακανονισμού, παρά το άρθρο 49 της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης, είναι μια σκόπιμη απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξαφανίσει τους Τουρκοκύπριους.

Οι μέθοδοί του διαφέρουν και η κλίμακα είναι μικρότερη, αλλά αυτό που κάνει τώρα η Τουρκία στη βόρεια Κύπρο, δεν είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που έκαναν οι Κινέζοι Χαν στην επαρχία Σιντζιάνγκ. Το κίνητρο του Ερντογάν είναι η θρησκευτική μισαλλοδοξία. Ενώ πολλοί διπλωμάτες και ακτιβιστές περιγράφουν τον αγώνα για θρησκευτική ελευθερία ως αγώνα μεταξύ των θρησκειών, συχνά τα κυριότερα θύματα του θρησκευτικού φανατισμού είναι εκείνοι που θεωρούνται ανεπαρκώς ευσεβείς ή ορθόδοξοι σε μια θρησκεία. Γι ‘αυτό, για παράδειγμα, οι πακιστανικές αρχές στοχεύουν όλο και περισσότερο τους Αχμαντίδες της χώρας τους, ενώ οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας παρενοχλούν τη σιιτική κοινότητα του βασιλείου στην Ανατολική επαρχία και την κοινότητα των Σούφι στο Χιτζάζ.

Ο Ερντογάν ως ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, έχει στοχοποιήσει εδώ και καιρό τους Αλεβίτες της Τουρκίας και άλλες ετεροδόξοξες αιρέσεις. Η οργή του έχει επεκταθεί και στους συναδέλφους Σουνίτες Μουσουλμάνους, αν τους θεωρήσει ανεπαρκώς συντηρητικούς. Εδώ έγκειται το πρόβλημα για τους Τουρκοκύπριους. Ιστορικά, οι Τουρκοκύπριοι είναι πολύ μετριοπαθείς και ανεκτικοί. Ενώ υπήρχαν περίοδοι θρησκευτικών εντάσεων μετά την ανεξαρτησία του νησιού το 1960 από τον βρετανικό έλεγχο, οι γάμοι μεταξύ των μουσουλμάνων και χριστιανών του νησιού δεν ήταν ανήκουστοι.

ΟΙ Τουρκοκύπριοι πίνουν αλκοόλ και, τουλάχιστον μέχρι την εισβολή του 1974, συναναστρέφονταν με τους Έλληνες γείτονές τους.Ήταν στην ουσία μουσουλμάνοι, με τον τρόπο που πολλοί Κεμαλιστές είναι Μουσουλμάνοι, ενώ εκτιμούσαν την πολιτιστική τους κληρονομιά, αφού παντρευόντουσαν σε τζαμί, καλούσαν τον ιμάμη του χωριού να ευλογήσει το νεογέννητο παιδί, αλλά όλα αυτά το έκαναν μη επιτρέποντας στο Ισλάμ να κυριαρχήσει στη ζωή τους. Στην ουσία δεν διέφεραν πολύ από τους Ελληνοκύπριους. Ωστόσο, οι Τούρκοι έποικοι νοιάζονται ελάχιστα για τον κυπριακό πολιτισμό. Τόσο άντρες όσο και γυναίκες άποικοι γυρίζουν την πλάτη στις κυπριακές παραδόσεις και αντιμετωπίζουν τους αυτόχθονες Τουρκοκύπριους όχι καλύτερα από τους Χριστιανούς.

Αντί να δημιουργούν θέσεις εργασίας και να χτίζουν σχολεία για την τουρκοκρατούμενη ζώνη, ο Ερντογάν όχι μόνο κατασκευάζει νέα τζαμιά, αλλά χρηματοδοτεί και ριζοσπαστικούς ιεροκήρυκες που θα ήταν πιο άνετοι στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν από ό, τι στην Κύπρο. Με ελάχιστη πραγματική σύνδεση με τη χώρα ή τον πολιτισμό, οι έποικοι ψηφίζουν τους πιο σκληροπυρηνικούς πολιτικούς. Ο Έρσιν Τατάρ, ο σημερινός Τουρκοκύπριος πρόεδρος, είναι ένα παράδειγμα. Μπορεί να διεκδικεί δημοκρατική νομιμότητα, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία των αληθινών Τουρκοκυπρίων. Είναι, στην πραγματικότητα, μια μαριονέτα που δημιουργήθηκε από αποίκους πιο πιστούς στην Τουρκία από την Κύπρο.

Η διαρκής ζημιά, ωστόσο, δεν θα είναι μόνο πολιτική και διπλωματική αλλά και πολιτιστική. Η πολιτική του Ερντογάν υποτάσσει και πνίγει τον Τουρκοκυπριακό πληθυσμό, η προστασία του οποίου ήταν η δικαιολογία για την τουρκική εισβολή. Με απλά λόγια, ο Ερντογάν αποτελεί σήμερα μεγαλύτερη απειλή για τους Τουρκοκύπριους από ό, τι ήταν η ελληνική χούντα πριν από το 1974”, τονίζει ο ίδιος ο Αμερικανός ειδικός και έχει απόλυτο δίκιο.

Πηγή: 5ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 20.9.2021

Δεν υπάρχουν σχόλια