Header Ads

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ φ.1757

Πρόσκληση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο
  


Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έκανε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των τμημάτων της σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο, που συνδέει τα τρία αστικά κέντρα της Περιφέρειας με το διευρωπαϊκό δίκτυο. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020, η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 12.000.000 ευρώ, ενώ δυνητικός δικαιούχος είναι ο ΟΣΕ (Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας) Α.Ε. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων -μόνον ηλεκτρονικά μέσω του ΟΠΣ ΕΣΠΑ, στη διαδικτυακή διεύθυνση http:// logon.ops.gr/– λήγει στις 23 Δεκεμβρίου 2021.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης περιλαμβάνονται παρεμβάσεις αναβάθμισης επί της υφιστάμενης μετρικής γραμμής Κόρινθος – Αργος, καθώς και του κλάδου Αργους – Ναυπλίου, οι οποίες στοχεύουν στα εξής:

Αναβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της γραμμής μέσω της χρήσης σύγχρονων ελαστικών υποθεμάτων και σκύρων γραμμής ανώτερης ποιότητας.

Αναβάθμιση της αξιοπιστίας της γραμμής από πλευράς ταχύτητας κυκλοφορίας και άνεσης επιβατών, μέσω της εκτέλεσης σιδηροδρομικών εργασιών επί της γραμμής.

Αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας κυκλοφορίας μέσω της εγκατάστασης συστήματος σηματοτεχνικής εξασφάλισης επιπέδου Sil-4, στους Σταθμούς Κορίνθου και Αργους με το οποίο ελέγχονται αυτόματα οι διαδρομές και γίνονται απομακρυσμένοι χειρισμοί.

Αναβάθμιση της αξιοπιστίας της κυκλοφορίας των συρμών με την εγκατάσταση 42 νέων αυτόματων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων (ΑΣΙΔ) που θα αποτελούνται από υλικά τεχνολογίας Sil-4. Η λειτουργία όλων των συστημάτων θα εποπτεύεται από κέντρο ελέγχου στον Σ.Σ. Κορίνθου και η μεταφορά δεδομένων θα γίνεται μέσω οπτικής ίνας.

Αναβάθμιση της ασφάλειας προσωπικού που κινείται επί των μεταλλικών γεφυρών, με τη τοποθέτηση πεζοδρομίων, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος πτώσης ατόμων με εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στις γέφυρες.

Αναβάθμιση των αποβαθρών και του περιβάλλοντος χώρου των Σταθμών Χιλιομοδίου, Μυκηνών και Αργους, ώστε να είναι συμβατές οι εγκαταστάσεις με τη νομοθεσία περί ατόμων με αναπηρίες.

Αλλαγή της εσωτερικής διαρρύθμισης των κτηρίων των σταθμών Μυκηνών και Αργους, ώστε να διαμορφωθούν χώροι αμεα εντός των κτηρίων.

Ανακατασκευή του Σ.Σ. Χιλιομοδίου, ώστε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές.






Δρόμος Νεμέα – Κιάτο και ΠΟΠ Νεμέας στη συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον δήμαρχο Κ. Φρούσιο
  


Θέματα που αφορούν στον Δήμο Νεμέας και την περιοχή του απασχόλησαν τη συνάντηση που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είχε σήμερα, Δευτέρα 30 Αυγούστου, με τον δήμαρχο Κώστα Φρούσιο, ο οποίος τον επισκέφθηκε στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η διαδικασία για την μελέτη του δρόμου Νεμέα – Κιάτο, ενός ιδιαίτερα σημαντικού έργου, που αποτελεί κοινό αίτημα των Δήμων Νεμέας και Σικυωνίων και αφορά έναν οδικό άξονα συνδεδεμένο με το διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Σεπτέμβριο, ο περιφερειάρχης υπέγραψε με τους δημάρχους Νεμέας Κώστα Φρούσιο και Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο προγραμματική σύμβαση για τη μελέτη του δρόμου Νεμέα – Κιάτο.

Εξ άλλου, στη σημερινή συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου με τον δήμαρχο Νεμέας, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση με 24.500 ευρώ του Συνδέσμου Οινοποιών ΠΟΠ Νεμέας.






Με απόφαση περιφερειάρχη ορίστηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την διαχείριση και παρακολούθηση πιστώσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πρόσφατων πυρκαγιών
  


27/08/2021 Με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα ορίστηκαν οι οργανικές μονάδες της Περιφέρειας οι οποίες θα είναι αρμόδιες για την διαχείριση και παρακολούθηση πιστώσεων οι οποίες διατίθενται με σκοπό την άμεση/βραχυχρόνια αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πρόσφατες πυρκαγιές σε περιοχές των Π.Ε. Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Οι μονάδες που αναφέρονται στην εν λόγω απόφαση είναι, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, οι Διευθύνσεις Τεχνικών Εργων Αρκαδίας και Μεσσηνίας, οι ΔΑΟΚ Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας (στην τελευταία περιλαμβάνεται και η ΔΑΟΚ Τριφυλίας), η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και η Διεύθυνση Οικονομικού έδρας.

Ο έλεγχος της άμεσης υλοποίησης των ενεργειών των οργανικών μονάδων θα γίνεται από τον αρμόδιο χωρικό αντιπεριφερειάρχη ο οποίος και θα ενημερώνει τον περιφερειάρχη, ενώ ο συντονισμός των ενεργειών των οργανικών μονάδων και η επίλυση τυχόν δυσλειτουργιών θα γίνεται από τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Νίκωνα Τζινιέρη και τον περιφερειακό συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Χαντζή






Σύσκεψη του περιφερειάρχη Π. Νίκα με τα Επιμελητήρια για την συμμετοχή της Περιφέρειας στην ΔΕΘ
  


Η συμμετοχή και η προβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όσον αφορά το εμπορικό της περίπτερο, αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που κάλεσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, με τους προέδρους των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας.

Στην σύσκεψη συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για την προβολή της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας της Περιφέρειας, καθώς και η οργάνωση των εκθεμάτων του εμπορικού περιπτέρου. Από την Κορινθία συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παν. Πιτσάκης.




Εγκρίθηκκε Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας, ΑΕΔΙΚ & Δ. Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων για περίφραξη της διώρυγας
 

31-08-2021 Σειρά αποφάσεων για σημαντικά έργα έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη συνεδρίασή της, σήμερα Τρίτη 31 Αυγούστου. Συγκεκριμένα η Επιτροπή, μεταξύ άλλων, ενέκρινε την σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Ανώνυμης Εταιρείας Διώρυγας Κορίνθου Α.Ε.

(ΑΕΔΙΚ) και του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, με αντικείμενο την κατασκευή περίφραξης για την ενίσχυση της ασφάλειας και την αποτροπή προσέγγισης στην περιοχή της διώρυγας του Ισθμού της Κορίνθου, έργο με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ.

Επίσης εγκρίθηκε η σύναψη δύο προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Αργους – Μυκηνών και του Περιφερειακού Τα- μείου Ανάπτυξης, με αντικείμενα:

α) την αντικατάσταση του χλοοτάπητα στο γήπεδο Μπορσίων και β) την βελτίωση της αγωνιστικής επιφάνειας στο γήπεδο του Νέου Ηραίου, στο πλαίσιο του συνολικού έργου βελτίωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων στην Π.Ε. Αργολίδας.

Η Οικονομική Επιτροπή, εξ άλλου, ενέκρινε το πρακτικό αποσφράγισης και αξιολόγησης προσφορών και αιτήσεων συμμετοχής στον διαγωνισμό για την ανάθεση του με προϋπολογισμό 2.300.000 ευρώ έργου συντήρησης και βελτίωσης των επαρχιακών οδών στο δημοτικό διαμέρισμα Φενεού, στον Δήμο Σικυωνίων. Προέβη, τέλος, στην έγκριση:

α) του πρακτικού κατά το στάδιο αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών στην ηλεκτρονική δημοπρασία για την εκπόνηση της μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Μαντινείας, του Δήμου Τρίπολης και β) των όρων του σχεδίου διακήρυξης μειοδοτικού διαγωνισμού για την αγορά ακινήτου (αγροτεμαχίου) στην Δημοτική Ενότητα Βυτίνας του Δήμου Γορτυνίας






Σειρά επαφών σε υπουργεία είχε στην Αθήνα σήμερα Τρίτη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας
    


Σειρά συναντήσεων με κυβερνητικά στελέχη και επαφές με άλλους φορείς είχε σήμερα, Τρίτη 24 Αυγούστου, στην Αθήνα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, με τον οποίον συζήτησε την αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε ζητήματα σχετικά με την αρμοδιότητα του αναπληρωτή υπουργού.

Ακολούθησε συνάντηση του Π. Νίκα με τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, στον οποίον έθεσε για μία ακόμα φορά το ζήτημα των έργων της παράκαμψης των Λαγκαδίων και το Σπάρτι (Πυρί) – Γύθειο, ενώ από την πλευρά του ο γ.γ.  τον ενημέρωσε ότι επίκειται απόφαση για την ονοματοδοσία των σηράγγων του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα με ήρωες της Επανάστασης του 1821, όπως έχει προταθεί από την περιφερειακή Αρχή.

ΜΕ ΤΟ “ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ” 

Οι επαφές του περιφερειάρχη στην Αθήνα ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα, με τη συνάντηση που είχε με τον Γρηγόρη Δημητριάδη, διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), γνωστής και ως Υπερταμείο. Κατά τη συνάντηση έγινε γνωστό ότι έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των διαδικασιών που αφορούν στο έργο της εκατέρωθεν περίφραξης της διώρυγας του Ισθμού της Κορίνθου, ενώ εξετάστηκε η δημιουργία δίπλα της, με φυσικά υλικά, ενός πεζοδρόμου μήκους 7 χιλιομέτρων -κατά μήκος της διώρυγας, στην πλευρά της Πελοποννήσου. 
Προς αυτή την κατεύθυνση ξεκινά η εκπόνηση της σχετικής μελέτης από την Περιφέρεια.

Ακόμα, γνωστοποιήθηκε ότι έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η εκπόνηση ενός ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον χώρο πέριξ της διώρυγας.

Τέλος, έγινε συζήτηση σχετικά με την πρόοδο των διαδικασιών για την δημιουργία υδατοδρομίου στην λίμνη Τάκα, με προοπτική να εξελιχθεί στο κεντρικό υδατοδρόμιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θέμα για το οποίο διαπιστώθηκε ότι υπάρχει εξαιρετική συνεργασία όλων των πλευρών.




Αυτοψία στο Σχίνο – Αλεποχώρι
  


Αυτοψία στην περιοχή του Σχίνου και στον επαρχιακό δρόμο Σχίνος – Αλεποχώρι διενήργησαν Τρίτη 31 Αυγούστου οι αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Τάσος Γκιολής, Υποδομών Κορινθίας – Αργολίδας Χάρης Βυτινιώτης και Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Αθηνά Κόρκα, μαζί με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Οικονόμου.

Τα στελέχη της Περιφέρειας, συνόδευε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Κορινθίας και της έδρας από την προϊσταμένη στο Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος Ευανθία Σίδερη και τον Αντώνη Παπαδημητρίου, καθώς και μελετητές από την εταιρεία ανάδοχο του έργου που αφορά στην πρώτη φάση της οριστικής μελέτης άρσης επικινδυνότητας στο παραλιακό τμήμα Σχίνος – Αλεποχώρι.

Παρών στην αυτοψία ήταν επίσης ο πρόεδρος του Σχίνου Δημήτρης Λάμπρου, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση για τις εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων στην ευρύτερη πυρόπληκτη περιοχή.




  
  




  





Δεν υπάρχουν σχόλια