Header Ads

Η ΛΑΪΔΑ ΩΣ ΕΤΑΙΡΑ ΚΑΙ ΩΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ φ.1755

«Ου παντός ανδρός ες Κόρινθος εσθ’ ο πλους» 
«ΗΛαΐδα ως Εταίρα και ως Πνευματική Προσωπικότητα» της Κορίνθου

  


Γράφει ο Βαγγέλης Δ. Κόκκινος*


Αγαπητοί μου αναγνώστες σήμερα θα ασχοληθώ ιστορικά με την ΕΤΑΙΡΑ της αρχαιότητας στην Κόρινθο ΛΑΪΔΑ. Η εταίρα της αρχαιότητας ΛΑΙΔΑ ποτέ δεν επεδείκνυε γυμνά τα κάλλη της, ποτέ δεν ξεγυμνώθηκε δημόσια, ούτε λουζόταν στα δημόσια λουτρά. Απέκρυπτε με επιμέλεια το σώμα της, φορώντας χιτώνα και ποτέ δεν την είδε κανείς γυμνή, εκτός από τους εραστές της.

Διεκήρυσσε ότι η περιέργεια μεγαλώνει την έλξη και κάνει πιο θερμό τον έρωτα. Η ομορφιά έχει μεγάλη δύναμη σα συνδέεται με το πνεύμα και τη σωφροσύνη, γιατί δίνουν στον έρωτα το μέτρο και το ρυθμό.

Η ευγένεια, οι καλοί τρόποι, οι τρυφερές συζητήσεις, δροσίζουν την καρδιά και κάνουν ευτυχισμένο τον έρωτα, μέσα στα πέπλα του μυστηρίου.
  
Για να αξιοποιήσουμε την ομορφιά, πρέπει να χαλιναγωγούμε τις ορμές της ψυχής, ώστε να διπλασιάζουμε την επιθυμία και να προσφέρουμε την ευδαιμονία.

Ο ευπρεπής έρωτας πρέπει να περνάει μέσα από τα στάδια της πνευματικής γνωριμίας, για να κάνει την ηδονή καλοδεχούμενο αγαθό. Ο έρωτας χρειάζεται τη ζεστασιά της ψυχής, για να υμνήσει την ομορφιά του κορμιού.
  
Η ίδια δεν επέτρεπε στους ψυχρούς υπολογιστές της ηδονής να μπουν στο τερπνό άδυτο της. Έπρεπε να ανταποκρίνονται με ευπρέπεια και ευγένεια στις τρυφερές δοκιμασίες.

Δεν αρκούσαν τα πλούσια δώρα για να κερδίσουν τη συντροφιά της. Έπρεπε να είναι αξιαγάπητοι, με λεπτούς τρόπους και αξιέραστοι, για να μπουν στο δυσκολοπέραστο και επιλεγμένο κοιτώνα της. Οι βάναυσοι, οι ανόητοι, οι αδιάκριτοι κι απόκοσμοι, που δε βάθαιναν το νόημα της ζωής, δε γινόντουσαν δεκτοί.

Οι γυναίκες έπρεπε να γνωρίζουν ότι ο έρωτας γεννιέται από αυτό που αρέσει και οι θεοί μας έδωσαν την τέχνη αυτή, για να κρατάμε την ομορφιά του.

Τα νιάτα και η ομορφιά είναι τα δροσερά λουλούδια, τα δώρα της ζωής, που πρέπει οι γυναίκες να τα χρησιμοποιούν για να αρέσουν. Να κεντρίζουν στους άνδρες τις αισθήσεις, το πνεύμα και τον πόθο, αλλά με συγκρατημό. Με έξυπνους και χαριτωμένους τρόπους να τους αφήνουν να ζητάνε μόνοι τους αυτό που θέλουν, αλλά να παίρνουν ό,τι τους δίνουν, για να αισθάνονται ότι τους γίνονται παραχωρήσεις.

Ποτέ τον άντρα δεν τον αφήνουν να χασμουρηθεί, και να αισθάνονται κουρασμένες στον έρωτα. Πρέπει να αρέσουν και όταν είναι με τον άντρα να παρουσιάζουν ενδιαφέροντα και να τον κάνουν να χαίρεται.

Κάθε γυναίκα πρέπει να πέφτει στο» κρεβάτι σα νύφη και το πρωί να σηκώνεται σαν κόρη.

Όσοι καταφρονούν τα νιάτα και τον έρωτα πεθαίνουν δυο φορές.

Η γυναίκα πρέπει να στολίζεται με το πνεύμα και να γνωρίζει ότι η λύπη και ο πόνος είναι δυσάρεστο κακό. Για τους εραστές της Λάί’δας οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι οι νέοι, ιλαροί, με μειλίχιο ήθος, γλυκύτητα και ομορφιά, έφταναν στο παλάτι της για να ατενίσουν το ήρεμο ανθρώπινο κάλλος της περίλαμπρης εταίρας που αποτελούσε το θαύμα της φύσης. Η αριστοκρατία του πλούτου ικέτευε, φλεγόμενη από έρωτα, με αναστεναγμούς και κατανυκτικοτητα, προσφέροντας πλούσια δώρα, χρυσά κοσμήματα και πολυτελή υφάσματα, για να γίνουν δεκτοί και απολαύσουν τα θέλγητρα της εταίρας. Οι άνθρωποι των γραμμάτων και του πνεύματος, κυριευμένοι από ερωτική μελαγχολία, εκφράζονταν με περιπάθεια για να δελεάσουν και κατακτήσουν την πνευματοσωματική πανδαισία. Οι καλλιτέχνες, τρελοί από έρωτα, με καλαίσθητους τρόπους, απέδιδαν τιμές και λατρεία, προσπαθώντας να τύχουν εύνοιας από την επίγεια θεά και επιτύχουν ερωτικές απολαύσεις.

Οι ωραίοι νέοι, που δεν έχουν λεπτούς τρόπους, θεωρούνταν επαίτες του έρωτα και μάταια ανέμεναν να θωπεύσουν τα τρυφηλά φιλήδονα στέρνα της.

Ποτέ δεν ένιωσαν το μειδίαμα της και δε χάρηκαν τα ουράνια θέλγητρα της.

Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ο κυνικός φιλόσοφος Διογένης, με τον οποίο συνδέθηκε πολύ φιλικά και τον δεχόταν χωρίς αμοιβή. Ο Διογένης, ως γνωστόν, κοιμόταν στο πυθάρι.

Μια μέρα, την σταμάτησε και της είπε πως είναι πολύ όμορφη και θελκτική αλλά δεν είχε τη δυνατότητα να την απολαύσει λόγω οικονομικής αδυναμίας, διότι ήταν φτωχός. Η Λάίδα του απάντησε ότι θα τον δεχόταν και του είπε να πάει στο παλάτι της πολύ αργά το βράδυ. Πράγματι ο Διογένης μετέβη πολύ αργά και χτύπησε την πόρτα της. Η Λάίδα είχε βάλει την υπηρεσία της να δεχθεί τον Διογένη σε απόλυτο σκοτάδι και αφού τον καλωσόρισε, η υπηρεσία της Λάί’δας κοιμήθηκε με τον Διογένη. Πολύ πρωί αφού την ευχαρίστησε, έφυγε.

Την άλλη μέρα η Λάίδα τον επισκέφθηκε και τον ρώτησε πώς πέρασε. «Πολύ ωραία» της απάντησε ο Διογένης. Τότε αυτή του ανακοίνωσε πως τον «ξεγέλασε αφού δεν κοιμήθηκε αυτή μαζί του αλλά η υπηρεσία της.

Τότε ο Διογένης απάντησε στη Λάίδα με μια πολύ χαριτωμένη ατάκα: «Σβυσήσης της λυχνίας πάσαι αι γυναί ομοίαι» («όταν σβήσει η λυχνία όλες οι γυναίκες είναι ίδιες»).

Μέσα στον κόσμο των σοφών, των ανθρώπων του πνεύματος, που ελκύστηκαν από τα σωματικά και πνευματικά της κάλλη, αναφέρεται ο φιλόσοφος Σωκράτης, ο φιλόσοφος Αρίστιππος, που ιδιαίτερα συνοικούσε τους καλοκαιρινούς μήνες στην Αίγινα και παρευρισκόταν στις γιορτές του Ποσειδώνα και ο ρήτορας Δημοσθένης, ο οποίος πήγε να γνωρίσει την περιλάλητη ερωτική ατμόσφαιρα στην Κόρινθο στους χώρους της Λάί’δας και έμεινε άναυδος από την τεράστια οικονομική αμοιβή που του απαίτησε η εταίρα.

Παραμένει δε ως ιστορικό επίγραμμα αυτό που είπε επιστρέφοντας στην Αθήνα: «Ου παντός ανδρός ες Κόρινθος εσθ’ ο πλους».

Επίσης φέρονται ως φίλοι της Λαΐδας ο φιλόσοφος Πλάτωνας, ο φιλόσοφος Αντισθένης, ο ιστορικός φιλόσοφος Ξενοφών κλπ.

πηγή Βικιπαίδεια

Ο κ. Βαγγέλης Κόκκινος, είναι Αξιωματικός ε.α. – ιδιοκτήτης τοπικής εφημερίδας από την Κόρινθο



Δεν υπάρχουν σχόλια