Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΗΜΑ Φ.1746

Χ. Δήμας: Οι στρατηγικές επενδύσεις στον χώρο της καινοτομίας συμβάλλουν στο να παραχθούν νέες, καλά αμειβόμενες, ποιοτικές θέσεις εργασίας
  

Οι στρατηγικές επενδύσεις στον χώρο της καινοτομίας συμβάλλουν στο να παραχθούν νέες, καλά αμειβόμενες, ποιοτικές θέσεις εργασίας, τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, μιλώντας στο «Thessaloniki Future Thinking Dialogues» που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο .

Ο κ. Δήμας επεσήμανε ότι από τους κεντρικούς στόχους της κυβέρνησης σε αυτόν τομέα είναι «η πιο αποτελεσματική σύνδεση της έρευνας, με την καινοτομία και με την επιχειρηματικότητα», η προώθηση κίνητρων στον ιδιωτικό τομέα ώστε να αυξηθούν οι δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D) και «η οργάνωση του κατακερματισμένου οικοσυστήματος καινοτομίας».

Ο υφυπουργός υπογράμμισε το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν το τελευταίο διάστημα κορυφαίες επιχειρήσεις, παγκόσμιας εμβέλειας, οι οποίες βρίσκουν, όπως είπε, «ελκυστική» για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία, τη χώρα μας.

«Είναι χαρακτηριστικό, ότι παρά την πανδημία, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ανακοινώσει πολύ σημαντικές επενδύσεις, εταιρείες, όπως είναι η Microsoft, η EY, η Applied Materials, η Pfizer, η Cisco, η Amazon, η Volkswagen κ.α.» είπε ο κ. Δήμας και συνέχισε :

«Και οι επενδύσεις αυτές είναι σημαντικές, διότι ο στόχος μας είναι να δημιουργηθούν νέες, καλά αμοιβόμενες, ποιοτικές θέσεις εργασίας. Και η επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη φέρνει τέτοιες θέσεις εργασίας. Υπολογίζουμε, ότι οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης τα επόμενα τρία χρόνια θα αυξηθούν κατά τριακόσια εκατομμύρια ευρώ».

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στους τρεις άξονες της στρατηγικής της κυβέρνησης, που μεταξύ άλλων, στοχεύει στη δημιουργία αναπτυξιακού κλίματος, με καινοτόμες επενδύσεις και στην αναστροφή της τάσης φυγής στο εξωτερικό «ταλαντούχων Ελλήνων επιστημόνων και επιχειρηματιών», αλλά και την επιστροφή κάποιων εξ αυτών στη χώρα, με την προσδοκία, «ότι τις ιδέες τους μπορούν να τις υλοποιήσουν και εντός της χώρας». Υπογράμμισε, ότι η χώρα μας θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει, μέσα από συνέργειες, στην καινοτομία στα Βαλκάνια και τη Ν.Α. Ευρώπη και συνέχισε: «Δημιουργούμε ένα περιβάλλον που θα ευνοεί σημαντικά τις συνέργειες καινοτομίας».

Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση με συγκεκριμένα μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση, όπως, τα φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α) και ειδικότερα την αύξηση του ποσοστού των υπερεκπτώσεων δαπανών Ε&Α, που είναι σε ισχύ από 01.09.2020.

«Από το 130% ανεβάσαμε το ποσοστό στο 200%» είπε ο κ. Δήμας.

Ο υφυπουργός υπενθύμισε και άλλα ευνοϊκά μέτρα για την έρευνα και την καινοτομία, όπως, η δημιουργία του ElevateGreece , που είναι η «πύλη εισόδου του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας», η «εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο των ερευνητών που συμμετέχουν σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τον ιδιωτικό τομέα, ή από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα», οι «συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την αναβάθμιση των υποδομών των ερευνητικών κέντρων», η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για επενδυτές, η δρομολόγηση «Πολιτείας Καινοτομίας» στην Αττική και του «Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς στην Θεσσαλονίκη - ThessIntec», οι δράσεις ΕΣΠΑ, όπως το «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ», οι «Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας» και τα «Κέντρα Ικανοτήτων».

Σημείωσε, ότι παράλληλα συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της «βασικής έρευνας», την περαιτέρω αύξηση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης από τον ιδιωτικό τομέα, «μέσω των διαδικασιών πιστοποίησης δαπανών Ε&Α» και την προώθηση «ουσιαστικών εργαλείων που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα του εγχωρίου οικοσυστήματος καινοτομίας».

«Ελπίζω, μέσα στο καλοκαίρι, να φέρουμε ένα σχέδιο νόμου, σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας, για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου των τεχνοβλαστών (spin off)» κατέληξε ο κ. Δήμας.


Ο Δήμος Σικυωνίων ευχαριστεί τον Χρίστο Δήμα για την επαναλειτουργία του Μουσείου του Φενεού

  

Μετά από αρκετά χρόνια το Μουσείο της Αρχαίας Φενεού άνοιξε και πάλι τις πύλες του για το κοινό και αυτό αποτελεί μια σημαντική για την περιοχή εξέλιξη. Μάλιστα η επαναλειτουργία του Μουσείου αποτελούσε αίτημα ετών για τους κατοίκους της περιοχής. Με τη βοήθεια του υφυπουργού Χρίστου Δήμα λοιπόν, έγινε ένα σημαντικό πρώτο βήμα και το Μουσείο από την περασμένη Κυριακή και κάθε Κυριακή πλέον θα είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι. Μάλιστα την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Μουσείου ο Χρίστος Δήμας πραγματοποίησε επίσκεψη στον χώρο και είδε από κοντά τα εκθέματα. Το έργο που δεσπόζει στον χώρο του μουσείου είναι η κολοσσιαία μαρμάρινη κεφαλή του αγάλματος της θεάς Υγείας, έργο του γλύπτη Αττάλου Λαχάρου. 

 Ο Δήμος Σικυωνίων, με ανακοίνωση του, ευχαρίστησε τον Χρίστο Δήμα για την υποστήριξη και τη βοήθειά του στο άνοιγμα του Μουσείου.

Δήμας - Λυκουρεντζος στις πληγείσες από τον παγετό περιοχές

  


Την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, επισκέφτηκαν τη Νεμέα, τον Άγιο Βασίλη, το Σπαθοβούνι, τον Κουταλά και το Ζευγολατιό και είδαν από κοντά τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες από τον παγετό, που χτύπησε αρκετές περιοχές του Νομού Κορινθίας.

Το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ έχει ήδη ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών, ώστε να προχωρήσει στην δίκαιη κατανομή των αποζημιώσεων.

Ο κ. Δήμας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον ολοφάνερες. Η επένδυση σε μέσα ενεργητικής προστασίας (ανεμομείκτες, αντιχαλαζικά δίκτυα, αντιβρόχινες μεμβράνες κλπ) είναι απαραίτητη».

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για το πρόγραμμα επιδότησης μέσων ενεργητικής προστασίας για παραγωγούς, ομαδες παραγωγων και συνεταιρισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια