Header Ads

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ φ.1745

Ξεκινά η διαδικασία απολογισμού των ζημιών από την πυρκαγιά στα Γεράνεια

  
Εχει ξεκινήσει ήδη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η διαδικασία για τον απολογισμό των ζημιών που προκλήθηκαν από την μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή του Σχίνου, στα Γεράνεια, στον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.

Αυτό γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν επιληφθεί του θέματος.

Οπως είναι γνωστό, την πιο πάνω πυρόπληκτη περιοχή της Κορινθίας -όπως και στην επίσης πληγείσα όμορη περιοχή της Αττικής- επισκέφθηκε σήμερα Κυριακή 23 Μαΐου κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα ο οποίος εξήγγειλε ότι θα υπάρξει άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων με 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες και μέχρι 6.000 ευρώ για δαπάνες οικοσκευής.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει σειρά δαπανών από τα αρμόδια υπουργεία σχετικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση των πληγεισών περιοχών, τη στεγαστική συνδρομή, την οικιστική στήριξη και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούσαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, οι γενικοί γραμματείς Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος, Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.Προς κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η πυρόπληκτη περιοχή της Κορινθίας


Τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και αύριο Τετάρτη, αναμένεται να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή της Κορινθίας που επλήγη από την μεγάλη πυρκαγιά στον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.

Αυτό είπε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, προσθέτοντας ότι έχει ήδη γίνει η σχετική εισήγηση προς τα αρμόδια όργανα.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι σε επικοινωνία που είχε σήμερα Τρίτη 25 Μαΐου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, του γνωστοποιήθηκε ότι επίκειται η αναστολή υποχρεώσεων προς το κράτος για τους πυρόπληκτους της Κορινθίας και της Αττικής.


Τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, “να εξεταστεί σοβαρά το θέμα των ΠΟΠ” σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας
  

Να εξεταστεί σοβαρά το θέμα των ΠΟΠ, καθώς “έχουν γίνει ενέργειες -και από πλευράς υπουργείου- που δεν συνάδουν με τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ονομασία προέλευσης”.

Την πιο πάνω επισήμανση έκανε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στην τηλεδιάσκεψη που έγινε σήμερα Τρίτη 25 Μαΐου μεταξύ περιφερειαρχών, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού και του γ.γ. του υπουργείου Κώστα Μπαγινέτα.

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη -που προκλήθηκε από το υπουργείο, εν όψει της επικείµενης συνεδρίασης του Συµβουλίου υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης- ο περιφερειάρχης ζήτησε να επισπευσθεί η εκταμίευση της επιπλέον πίστωσης που έχει ζητήσει για την δακοκτονία η Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην οποία έχει συναινέσει το υπουργείο.

Ακόμα, ο Π. Νίκας τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή επιβάλει την αναδιάρθρωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και των αγροτικών αποζημιώσεων εν γένει σε καταστροφές της παραγωγής από καιρικά φαινόμενα, επισημαίνοντας ότι η σχετική μεταβολή ως προς τις αποζημιώσεις θα πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο περιφερειάρχης, τέλος, επανέλαβε την εκτίμηση ότι οι πυρκαγιές στην ύπαιθρο συνδέονται κατά κύριο λόγο με την εγκατάλειψή της, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική εθνική πολιτική, η οποία θα περιλαμβάνει και αναδιαρθρώσεις ώστε να αυξηθεί ο κλήρος Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, εξ άλλου, αντικείµενο αποτελέσαν και οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και το αίτηµα που έχει τεθεί µε πρωτοβουλία της χώρας μας σχετικά με την παροχή υποστήριξης από την Ε.Ε. για τις ζηµιές που έχουν προκληθεί από τον παγετό στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Γαλλία.


Τηλεσύσκεψη για θέματα Τουρισμού υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα
  

Τηλεσύσκεψη για τα τουριστικά θέματα συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Παρασκευή 21 Μαΐου, στην οποία μετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου και συνεργάτες της Περιφέρειας.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης έγινε εκτίμηση, της μέχρι τώρα πορείας των δράσεων για τον αλιευτικό τουρισμό, της διαδικτυακής εκδήλωσης για το άνοιγμα του τουρισμού, ενώ συζητήθηκε η εφαρμογή των απαραίτητων διορθώσεων στην τουριστική ιστοσελίδα.

Επιπλέον, έγινε από τον περιφερειάρχη ενημέρωση σχετικά με την πρόθεση της Περιφέρειας να προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση με την ΕΕΣΥΠ (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας), γνωστότερης ως Υπερταμείο, για την τουριστική αξιοποίηση των χώρων εκατέρωθεν της διώρυγας, στον Ισθμό της Κορίνθου, καθώς και την περίφραξη του καναλιού.


  

  

  

Δεν υπάρχουν σχόλια