Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΗΜΑ φ.1742

Χρίστος Δήμας 
Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Elevate Greece και Νεοφυείς Επιχειρήσεις

  

Εδώ και πέντε μήνες, το Elevate Greece αποτελεί την επίσημη «ηλεκτρονική πύλη» της Ελληνικής Πολιτείας μέσω της οποίας πιστοποιείται ότι οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται ως νεοφυείς (startup). Βασικοί στόχοι του Elevate Greece είναι η χαρτογράφηση του οικοσυστήματος καινοτομίας για την δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, η ενίσχυση και στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων και η ανάδειξή τους σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο.

To Elevate Greece δημιουργήθηκε για να καλύψει ένα μεγάλο χρόνιο κενό. Η Πολιτεία μέχρι και πριν από λίγους μήνες, δεν γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών κάνουν. Τώρα πια, για τα παραπάνω ερωτήματα υπάρχουν απαντήσεις.

Η πλατφόρμα του Elevate Greece διαθέτει μια ειδικά σχεδιασμένη βάση δεδομένων με την μορφή πίνακα, όπου παρουσιάζονται στοιχεία και πληροφορίες για την επωνυμία των εγγεγραμμένων εταιρειών, τον τομέα και την περιοχή δραστηριοποίησής τους, την ληφθείσα χρηματοδότηση (αν υπάρχει) και τον αριθμό εργαζομένων τους. Είναι χαρακτηριστικό, πως αυτή τη στιγμή οι 233 εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις απασχολούν 3.171 εργαζόμενους εκ των οποίων το 18% είναι στον τομέα των Βιοεπιστημών, το 12% στον Τουρισμό και την Φιλοξενία, το 9% στην Αγροτεχνολογία και Αγροδιατροφή, το 9% στο Περιβάλλον και την Ενέργεια, το 7% στην Διαχείριση Μεγάλων Δεδομένων. Υπολογίζουμε πως μέσα στους επόμενους μήνες ο αριθμός των εγγεγραμμένων νεοφυών επιχειρήσεων θα αυξηθεί σημαντικά. Όσον αφορά την έδρα τους, η μεγάλη πλειοψηφία των νεοφυών επιχειρήσεων είναι στην Περιφέρεια Αττικής, ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία, η Δυτική Ελλάδα και η Κρήτη.

Μέσα από την ύπαρξη κρίσιμων δεικτών (KPIs), πλέον καταγράφεται η πορεία των νεοφυών επιχειρήσεων καθιστώντας τες πόλο έλξης για Επενδυτικούς Αγγέλους (Angel Investors) και επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι «Επενδυτικοί Άγγελοι» είναι φυσικά πρόσωπα οι οποίοι εισφέρουν χρηματικά κεφάλαια σε νεοφυείς επιχειρήσεις με στόχο την ανάπτυξή τους. Πιο συγκεκριμένα, όσοι επενδύουν στις νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece, θα τυγχάνουν του δικαιώματος έκπτωσης της τάξεως του 50% της επένδυσης από το φορολογητέο τους εισόδημα.

Ένα ακόμα μέτρο ενίσχυσης προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece αποτελεί η πρόσκληση του ΕΣΠΑ ύψους 60 εκ. Ευρώ, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την εξάπλωση του Κορωνοϊού. Οι ωφελούμενοι επιχορηγούνται με κεφάλαιο κίνησης έως 80% των εξόδων της επιχείρησης, κατ’ ελάχιστον με 5.000 Ευρώ και μέγιστο ποσό 100.000 Ευρώ με έτος αναφοράς το 2019 ή το 2020.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε οφέλη (εξειδικευμένα τραπεζικά προϊόντα, χρηματικά έπαθλα, δωρεάν υπηρεσίες νέφους και συμβούλων επιχειρήσεων, πρόσβαση σε παγκόσμια δίκτυα καινοτομίας μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών) από τους Επίσημους Υποστηρικτές του Elevate Greece, οι οποίοι διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο για την απευθείας δικτύωση του οικοσυστήματος με σημαντικές εταιρείες. Με αυτό τον τρόπο καλλιεργούνται οι προϋποθέσεις ώστε να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες επιχειρηματικές συνέργειες.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να συμμετέχουν στα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας που σχεδιάζονται και θα πραγματοποιηθούν στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αποκτώντας την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους και τα καινοτόμα προϊόντα τους.

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων από την πρώτη στιγμή προσπαθούμε να συνδέσουμε την έρευνα με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Το Elevate Greece είναι το επίσημο εργαλείο της Ελληνικής Πολιτείας που θέτει στο επίκεντρο τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, συνδέοντάς τες με την ανάπτυξη, την πρόοδο και την εξωστρέφεια.

*Ο Χρίστος Δήμας είναι υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για Έρευνα και Καινοτομία Πηγή: iefimerida.gr - https:// www.iefimerida.gr/oikonomia/ elevate-greece-kai-neofyeisepiheiriseis

Δεν υπάρχουν σχόλια