Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ φ.1741

Με αφορμή την Ανάσταση...
  

Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου *

Η λέξη Ανάσταση έχει περισσότερες από μία έννοιες. Δεν είναι μόνο η επαναφορά στη ζωή των νεκρών... Είναι και το να μπορείς να εγείρεσαι, να σηκώνεις κεφάλι μετά από δυσκολίες και κακοτοπιές! Ετσι έχει μία βαθιά συμβολική σημασία, πέρα από κάθε άλλο νόημα που μπορεί να κρύβει.

Η Ανάσταση έρχεται πάντα μετά τη Σταύρωση, σύμφωνα με τη χριστιανική πίστη. Κι αυτό γιορτάζουμε κάθε χρόνο τέτοιες άγιες μέρες, όπου μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών ακολουθεί η έγερση του Θεανθρώπου από τον τάφο, η νικηφόρα επιστροφή του από τον Αδη.

Ο Ελληνισμός σταυρώθηκε πολλές φορές μέχρι σήμερα στη μακραίωνη πορεία του. Αλλες τόσες φορές όμως αναστήθηκε!

Απέδειξε, ότι είναι δημιουργημένος από υλικά θεών, ότι αποτελεί αιώνια αξία πολιτισμού για όλη την ανθρωπότητα. “Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει”, το ξέρει πολύ καλά αυτό ο λαός μας.

Τα τελευταία χρόνια είναι για την Ελλάδα δύσκολα. Την εποχή της οικονομικής κρίσης, που γονάτισε εκατομμύρια Ελληνες, την ακολούθησε η πανδημία ενός ύπουλου κι αόρατου εχθρού: του κορωνοϊού. Ο Ελληνισμός σταυρώθηκε, αλλά ακόμη δεν λέει ν’ αναστηθεί. Ζούμε ήδη τον δωδέκατο χρόνο μίας επίπονης κρίσης, που στην ουσία είναι η Μεγάλη Εβδομάδα της σύγχρονης ελληνικής μας ιστορίας. Οπως ο Χριστός σήκωσε τον σταυρό του μαρτυρίου, έτσι εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας σηκώνουν καθημερινά τον δικό τους σταυρό. Από τη φτώχεια και την πείνα, από τις ασθένειες και την εγκληματικότητα...

Σ’ αυτούς τους συνανθρώπους μας, τους δοκιμαζόμενους Ελληνες, είναι η σκέψη όλων μας αυτές τις άγιες μέρες. Με την ελπίδα, πως το φετινό Πάσχα -έστω και με τον τρόπο με τον οποίο το γιορτάζουμε, μες στην κρίση της πανδημίας- θα φέρει για τα καλά την Ανάσταση για όλους αυτούς. Θα φέρει την Ανάσταση για την Ελλάδα, που τόσο βασανίζεται και στα εθνικά μας θέματα. Θα φέρει την Ανάσταση στο έθνος και στις ψυχές μας...

ΕΛΛΗΝΕΣ! ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ! ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

* Η κυρία Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου είναι Βουλευτής Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών, με την Ελληνική Λύση.




ΕΡΩΤΗΣΗ & AKE


Αθήνα, 14/4/2021 
Της: Αναστασίας – Αικατερίνης Αλεξοπούλου, Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών 

Προς: Τον κ. Υπουργό Υγείας 
Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 

ΘΕΜΑ: «Δυσμενής διάκριση σε βάρος των ΑμεΑ με αναπτυξιακές αναπηρίες και νοητική υστέρηση στο θέμα του “Προσωπικού Βοηθού”» 

Κύριε Υπουργέ, 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και έχει θιγεί αρκετές φορές, κατά το παρελθόν, από τους ενδιαφερόμενους, ότι ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού για τα Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ) πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλους απολύτως τους συνανθρώπους μας με κινητικές αναπηρίες, αναπτυξιακές αναπηρίες και νοητική υστέρηση, ανήλικους και ενήλικες, χωρίς εξαιρέσεις, είτε ποσοτικές, είτε ποιοτικές. Το ζήτημα αυτό, που προϋποθέτει τοποθέτηση στον πυρήνα των προτεραιοτήτων κάθε πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης τους ανθρώπους και όχι τους αριθμούς, είναι, κατεξοχήν, ζήτημα πρακτικής φύσης, εφ’ όσον οι ανάγκες της καθημερινότητας για τους γονείς/κηδεμόνες και συγγενείς των ως άνω ΑμεΑ φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη έμπρακτης συχνής υποστήριξης αυτών από έναν «βοηθό», διά του ανωτέρου θεσμού, με ανάγκη πρόνοιας για κάλυψη των ποικίλων υγειονομικών και αναγκών εξυπηρέτησης ή αναγκών διεκπεραίωσης βιοποριστικών ζητημάτων όλων των ατόμων που φέρνουν τις ανωτέρω αναπηρίες, δίχως αποκλεισμούς.

Αποτελεί, συνεπώς, απαράδεκτη και προσβλητική προς τους ΑμεΑ συμπολίτες μας μεταχείριση, τόσο η πολύχρονη καθυστέρηση της καθιέρωσης του θεσμού του Προσωπικού Βοηθού για όλα τα ως άνω ΑμεΑ, όσο και οι δυσμενείς διακρίσεις εις βάρος τους, μέσω αποκλεισμών, πολλών εξ αυτών από το δικαίωμά τους να έχουν Προσωπικό Βοηθό, με διάφορες προφάσεις και προσχήματα. Επισημαίνουμε ότι, κάθε είδους αποκλεισμός των ανωτέρω ΑμεΑ ή μερίδας αυτών από τον άνω θεσμό, υπό οποιαδήποτε ποσοτική ή ποιοτική πρόφαση, μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, βάσει: α) της Χάρτας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η 2η Κατευθυντήρια Αρχή της οποίας απαγορεύει ρητά τις σχετικές δυσμενείς διακρίσεις και β) του άρθρου 4, παρ.1, του Συντάγματος της Ελλάδας, κατά το οποίο: “οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιων του νόμου”.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω και επειδή πρόσφατα ανακοινώθηκε η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της παραχώρησης «προσωπικού βοηθού» σε έναν περιορισμένο αριθμό ΑμεΑ, Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιος είναι ο σχετικός σχεδιασμός σας και ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του, προκειμένου για την πλήρη συμπερίληψη όλων των ΑμεΑ, χωρίς κανενός είδους εξαίρεση (ποσοτική ή ποιοτική) και με οποιαδήποτε αιτιολογία, στους δικαιούχους του θεσμού του Προσωπικού Βοηθού;

Παρακαλώ, να μου χορηγήσετε αντίγραφα πρακτικών συνεδριάσεων των αρμόδιων για το ανωτέρω θέμα φορέων που εποπτεύει το Υπουργείο σας ή αρμόδια πρωτοκολλημένων ενδεχόμενα υπαρχουσών εγγράφων οδηγιών σας, είτε προς σύνταξη σχετικού επιχειρησιακού πλάνου, είτε προς καταγραφή των σχετικών αναγκών προς κάλυψη, απευθυνόμενων προς τις κατά τόπους εντεταλμένες για θέματα Δημόσιας Υγείας ή Πρόνοιας Περιφερειακές Δ/νσεις του εκάστοτε φορέα Περιφερειακής Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον σκοπό της υλοποίησης του θεσμού του Προσωπικού Βοηθού ΑμεΑ.

2. Έχουν διαπιστωθεί αρμόδιες καταθέσεις εγγράφων καταγγελιών γονέων ή προστατών ΑμεΑ για δυσμενείς διακρίσεις εις βάρος των τελευταίων, κατά την εξυπηρέτηση ή φροντίδα των εν λόγω, εκ μέρους των αρμόδιων υγειονομικών αρχών;

Αν ναι, πόσες είναι οι τελευταίες αριθμητικά, σε ποιόν χώρο νοσηλείας ή φροντίδας Υγείας αφορούν κατά περίπτωση και πόσες εκ των ανωτέρω καταγγελιών παρατηρούμε να έχουν κατατεθεί ανά μήνα, κατά την τελευταία τριετία; Παρακαλώ, να μου χορηγήσετε έγγραφη απαρίθμηση των στοιχείων που προκύπτουν από τα ως άνω ερωτώμενα, σε μορφή πίνακα.

Η ερωτώσα βουλευτής Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια