Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΨΥΧΟΓΙΟΥ φ.1740

Γ. Ψυχογιός - Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας:
Επερώτηση στη Βουλή για τα πολλά προβλήματα με τους δασικούς χάρτες και στην Κορινθία
  

Tην ανεπάρκεια της κυβέρνησης στο εμβληματικό έργο των δασικών χαρτών και τους κινδύνους που έχουν δημιουργηθεί στην ολοκλήρωσή του αναδεικνύουν εβδομήντα δύο (72) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κορινθίας Γ. Ψυχογιός, με την αριθμ.21/16 Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσαν.

Στα δύο χρόνια της διακυβέρνησής της, η ΝΔ έκανε ό,τι μπορούσε για να ανατρέψει και να ναρκοθετήσει αυτήν τη μεγάλη μεταρρύθμιση που συμβάλει και στο κράτος δικαίου και στην ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος: Ακύρωση των κυρωμένων χαρτών που δεν είχαν αντιρρήσεις, αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, φωτογραφικές εξαιρέσεις και εξυπηρετήσεις, αποδυνάμωση υπηρεσιών, ελλιπής πολιτική βούληση, άγνοια και επιφανειακή διαχείριση του θέματος και φυσικά παραπληροφόρηση και επικοινωνιακό περιτύλιγμα οδήγησαν το έργο σε αδιέξοδο, με ορατό τον κίνδυνο να μπλοκάρει εντελώς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κρίνει απαραίτητη τη διεξαγωγή ευρείας συζήτησης στη Βουλή, με όλα τα κόμματα, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιούργησε η ΝΔ και να διατυπωθούν λύσεις που θα ικανοποιούν ταυτόχρονα τις απαιτήσεις του Συντάγματος, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας παραγωγών και πολιτών και την δασική επιστήμη. Τις προϋποθέσεις δηλαδή ώστε να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση προς όφελος των πολιτών, της ανάπτυξης και της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας.

Παρά την πρόοδο του έργου, των κυρώσεων και των θεσμικών αλλαγών την περίοδο 2015-2019, η ΝΔ πάγωσε τις μελέτες που είχαν στο μεγαλύτερο ποσοστό ολοκληρωθεί έως το 2019 και με την ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου 4685/2020, τον Μάιο του 2020, προκάλεσε αλαλούμ και βραχυκύκλωμα στο έργο. Ακύρωσε τους κυρωμένους χάρτες στο 45% της χώρας, πάγωσε την εξέταση αντιρρήσεων και τις προγραμματισμένες προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων και ψήφισε την αλλαγή προδιαγραφών μετά τη σύνταξη των χαρτών!

Τα ελλείμματα της ΝΔ αναδείχθηκαν στις αναρτήσεις των δασικών χαρτών του 2021 και τροφοδότησαν εντάσεις και ανησυχία σε όλη τη χώρα. Τελικά, μετά από τρεις μήνες κρυφτούλι και χρέωση των λαθών τάχατες στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση παραδέχθηκε και ότι έχουν γίνει λάθη και ότι το θεσμικό πλαίσιο, που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδινε πολλές λύσεις σε προβλήματα, δεν εφαρμόστηκε. Παραδέχτηκε ακόμη ότι έχει δημιουργήσει εκκρεμότητες με το Συμβούλιο της Επικρατείας και δεσμεύτηκε να προχωρήσεις σε σημαντικές αλλαγές στους χάρτες.

Η χώρα βρίσκεται πλέον εκτός χρονοδιαγραμμάτων και παρατάσεων που η ΝΔ έχει δεσμευθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών, δεν συνοδεύτηκε από διακοπή της υποβολής αντιρρήσεων, αφού η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει αλλαγές και διορθώσεις. Και όλα αυτά, τη στιγμή που οι πολίτες βλέπουν περιουσίες που νομίμως χρησιμοποιήσουν ή είχαν αγοράσει να αμφισβητούνται και την δυνατότητα κάλυψης του κόστους των αντιρρήσεων να είναι ανύπαρκτη.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της αναγκαίας και σημαντικής μεταρρύθμισης, οι 72 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φέρνουν το θέμα στη Βουλή, ζητούν συγκεκριμένα στοιχεία για την πρόοδο του έργου και για τις ρυθμίσεις που προετοιμάζει η κυβέρνηση. Αναδεικνύουν ακόμη ζητήματα και τροπολογίες που έπρεπε να είχαν ενσωματωθεί ήδη στη νομοθεσία, όπως κάνουν με συνέπεια τους τελευταίους 20 μήνες, και καλούν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ σε μια συζήτηση που θα κάνει την πολιτεία πιο εξοπλισμένη, πιο αποτελεσματική και πιο φιλική και προς τον πολίτη και προς το περιβάλλον.


Παρουσία του βουλευτή Κορινθίας και τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Ψυχογιού, στη διακομματική συζήτηση για το Σύμφωνο Μετανάστευσης
  

Παρεμβαίνουμε σε Ελλάδα και Ευρώπη για ένα διαφορετικό Σύμφωνο για Μετανάστευση Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, συμμετείχε εκπροσωπώντας την αξιωματική αντιπολίτευση, στην συζήτηση ενημέρωσης που διοργάνωσε στις 14/4/2021 ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, προσκαλώντας τα κόμματα του Κοινοβουλίου, σχετικά με το νέο Σύμφωνο για την Μετανάστευση της ΕΕ.

Ο κος Ψυχογιός έκανε σαφές ότι είναι σημαντικό να υπάρχει επικοινωνία της Κυβέρνησης για το προσφυγικό ζήτημα και θύμισε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον Φεβρουάριο του 2020 αμέσως μετά την επανασύσταση του αρμόδιου Υπουργείου.

Τόνισε ότι το σχέδιο του νέου Συμφώνου δεν αποτελεί «τολμηρή» μεταρρύθμιση, αλλά μάλλον σοβαρό πισωγύρισμα και ότι είναι μία ακόμα προσπάθεια να κρυφτεί το ζήτημα του προσφυγικού μεταναστευτικού από τις χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης.

Πρόκειται για ένα κείμενο που δεν εγκαθιδρύει μια ισορροπία ανάμεσα στις χώρες πρώτης υποδοχής και την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν εμπεδώνει την ουσιαστική και έμπρακτη αλληλεγγύη των εταίρων που είναι στις βασικές αρχές και τα κείμενα της ΕΕ.

Τόνισε πως ανεξάρτητα με τα προβλήματα που έχει το Σύμφωνο, δεν λέγεται κουβέντα για το τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια για όσο κρατήσει η διαπραγμάτευσή του.

Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει η χώρα να έχει διπλή στόχευση από τη μία να πιέζει για ένα πιο δίκαιο Σύμφωνο τόσο για τα κράτη πρώτης υποδοχής όσο και για τους ίδιους τους πρόσφυγες και από την άλλη να απαιτήσει ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα και τα εργαλεία που διαθέτει.

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το νέο Σύμφωνο επεσήμανε ορισμένους βασικούς άξονες που προκύπτουν από τις θέσεις αλλά και την εμπειρία του κόμματος πάνω στο θέμα. Την δημιουργία προγραμμάτων ενίσχυσης των οικονομιών και κοινωνιών των χωρών προέλευσης. Την υιοθέτηση ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου το οποίο να εμπεριέχει την υποχρεωτική κατανομή των αιτούντων διεθνούς προστασίας στα κράτη-μέλη στο πλαίσιο μια Κοινής Πολιτικής για την Υποδοχή, το Άσυλο και τις Επιστροφές και την πρόβλεψη σοβαρών κυρώσεων δημοσιονομικού χαρακτήρα σε όσους δεν συμμετέχουν. Την φύλαξη των συνόρων με απόλυτο σεβασμό στη Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να είναι σαφές ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και όχι εσωτερικά που απλά δημιουργούν συνθήκες συσσώρευσης. Τέλος την εγκαθίδρυση νόμιμων τακτικών και ασφαλών οδών μετανάστευσης όπως επιτάσσει το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Ασφαλή, Ομαλή και Νόμιμη Μετανάστευση, το οποίο θα καταπολεμήσει αποτελεσματικά τα δίκτυα των διακινητών αλλά και θα μειώσει σημαντικά τις απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Ο κος Ψυχογιός ανέφερε κατηγορηματικά ότι δεν πρέπει γίνουν δεκτές οι παρακάμψεις στη διαδικασία στα σύνορα που εμπεριέχει ο προτεινόμενος Κανονισμός και αμφισβητούν εγγυήσεις της Σύμβασης της Γενεύης, αλλά και που μέσω του screening και του γεωγραφικού περιορισμού μετατρέπουν τις χώρες υποδοχής σε «ασπίδα» της Ευρώπης και τεράστιες αποθήκες ψυχών. Συμπλήρωσε ότι η Κυβέρνηση κατασκευάζοντας μεγάλες κλειστές δομές στα σημεία που γίνεται η άτυπη διέλευση στέλνει το μήνυμα ότι αποδέχεται το ρόλο που θέλει να δώσει στη χώρα η ΕΕ με το νέο Σύμφωνο, αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική της θέση, εξαθλιώνει πρόσφυγες και εμπαίζει τις τοπικές κοινωνίες.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, ο τομεάρχης δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με παρεμβάσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στηρίζει συλλογικές λύσεις στο προσφυγικό που θα σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις χώρες πρώτης υποδοχής και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού, αλλά είναι σταθερά απέναντι στις υπερμεγέθεις κλειστές δομές στα νησιά και τον Έβρο, την διοικητική κράτηση των 36 μηνών που οδηγεί σε τραγωδίες, τις δομές με άθλιες συνθήκες τύπου Μαλακάσα 2 ή Κλειδί Σερρών στην ενδοχώρα και την υπονόμευση της στρατηγικής για την ένταξη που δημιουργεί αόρατους ανθρώπους «β’ κατηγορίας».

Μετά το πέρας της συζήτησης ο κος Ψυχογιός έκανε την ακόλουθη δήλωση στην κάμερα της ΕΡΤ:
  
Δεν υπάρχουν σχόλια