Header Ads

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ φ.1740

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων
  


Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης : Επιδιώκουμε το διάλογο με την Τουρκία αλλά δεν υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές μας
  



in.gr 18 Απριλίου 2021 «Στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η κυβέρνηση δεν επιδίδεται σε ένα παιχνίδι πατριωτικών εντυπώσεων για εσωτερική κατανάλωση» τονίζει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης «O υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέδειξε με τρόπο σαφή και αποφασιστικό τις ελληνικές θέσεις και έθεσε στο τραπέζι με επιτακτικό τρόπο τις τουρκικές προκλήσεις και τις μονομερείς διεκδικήσεις της ‘Αγκυρας», αναφέρει σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Real News» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Κάποιους μπορεί να εξέπληξε.

Τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η Ελλάδα, όμως, λέει τα ίδια και μέσα και έξω», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης και προσθέτει: Οι εντολές του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα, τη γλώσσα της αλήθειας παντού, διεκδικούμε το δίκαιό μας με σοβαρότητα και ευπρέπεια. Θέλουμε και επιδιώκουμε πάντοτε τον διάλογο, αλλά δεν υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές μας».

Όπως σημειώνει, ο κ. Δένδιας στην Άγκυρα «σηματοδότησε ότι η βάση για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα πρέπει να είναι ο διάλογος και η αλήθεια. Στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η κυβέρνηση δεν επιδίδεται σε ένα παιχνίδι πατριωτικών εντυπώσεων για εσωτερική κατανάλωση’ Η Τουρκία οφείλει να αποδείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί έναν ειλικρινή διάλογο», αναφέρει. «Η Ελλάδα δεν λέει άλλα πίσω από κλειστές πόρτες και άλλα μπροστά στις κάμερες. Οι κόκκινες γραμμές μας είναι εθνικές. Κι αυτό το μήνυμα έφτασε στον παραλήπτη του», καταλήγει.

Την Παρασκευή ο Νίκος Δένδιας είχε νέα συνάντηση, πριν αναχωρήσει για την Κύπρο και την πρώτη τετραμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με τον Πρωθυπουργό προκειμένου να τον ενημερώσει για τα όσα συνέβησαν σε ένα «δύσκολο ταξίδι». Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η αντίδραση του Δένδια «ικανοποίησε» το Μαξίμου και τη χαρακτήρισαν μονόδρομο έπειτα από έναν χρόνο ακραίας έντασης και των όσων ειπώθηκαν από τον Τσαβούσογλου.

Ελεγαν δε ότι η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της Τουρκίας, η οποία είναι σαφώς ενοχλημένη. Το πώς και πότε θα αντιδράσει δεν είναι ωστόσο σαφές, με την Αθήνα να περιμένει από την Αγκυρα «τα πάντα και τίποτα». Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ





Νάσος Ηλιόπουλος : Το ν/σ καταργεί το 8ωρο και επιβραβεύει τους εργοδότες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία

  


in.gr 18 Απριλίου 2021 «Εργασία-λάστιχο, εργασία χωρίς δικαιώματα, ζωή χωρίς δικαιώματα» είναι το τρίπτυχο που φέρνει το νομοσχέδιο της ΝΔ για τα εργασιακά, υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος. «Εργασία-λάστιχο, εργασία χωρίς δικαιώματα, ζωή χωρίς δικαιώματα» είναι το τρίπτυχο που φέρνει το νομοσχέδιο της ΝΔ για τα εργασιακά, υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

Απλήρωτα δεκάωρα 
«Το νομοσχέδιο αυτό δίνει τη δυνατότητα να δουλεύει κάποιος απλήρωτα δεκάωρα για 6 μήνες σερί, δηλαδή να δουλεύει 10 ώρες και να πληρώνεται για οκτάωρο, ενώ γενικεύει την ατομική σύμβαση εργασίας, που σημαίνει πρακτικά ότι ένας εργαζόμενος δε θα έχει καμία δυνατότητα να διαπραγματεύεται για τους όρους της εργασίας του», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στον «Real FM 97.8». «Ο νόμος αυτός ουσιαστικά επιβραβεύει τους εργοδότες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδειξε πως υπάρχει άλλος δρόμος, με παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Υγειονομικός γκρεμός και οικονομικό ρέμα 
Αναφερθείς στο μέτωπο της πανδημίας, υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε έναν υγειονομικό “γκρεμό” και ένα οικονομικό “ρέμα”». «Η κυβέρνηση ακολούθησε ένα ιδιότυπο lockdown, το οποίο είναι φανερό ότι δεν δούλεψε. Από το Νοέμβρη μέχρι σήμερα έχουμε θρηνήσει περισσότερους από 8.700 συνανθρώπους μας», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι «η ΝΔ ποτέ δεν έκανε κάτι για να ελέγξει τις μεγάλες εστίες υπερμετάδοσης του ιού, τους χώρους εργασίας και τα μέσα μεταφοράς.

Ποτέ δεν πίστεψε πραγματικά σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Εεπίταξη των ιδιωτικών κλινικών, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

Διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους 
Τέλος, σχετικά με την οικονομία, επισήμανε ότι «ακόμα και αν ανοίξουν αύριο όλες οι δραστηριότητες, εργαζόμενοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δε θα μπορέσουν να επιβιώσουν χωρίς γενναία μέτρα οικονομικής στήριξης. Κεντρικό ζήτημα είναι να εφαρμοστεί ένα σχέδιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, που θα περιλαμβάνει τη διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του –ανάλογα με την πτώση του τζίρου της κάθε επιχείρησης ή του εισοδήματος του εργαζόμενου- και ρύθμιση του υπολοίπου σε ένα σχήμα 120 δόσεων. Αυτό εκτός από κοινωνικά δίκαιο, είναι και οικονομικά ορθολογικό, γιατί στο τέλος της ημέρας το κράτος δε θα στερηθεί τα έσοδα από επιχειρήσεις που θα κλείσουν», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.





Η κυβέρνηση δεν ακούει τους ειδικούς αλλά τους επιχειρηματικούς ομίλους

  


Newsroom Κυριακή, 18 Απριλίου 2021 17:24 «Πυρά» κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε το ΚΚΕ με αφορμή τη δημοσιοποίηση από την εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία» των πρακτικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων. «Η διαρροή μέρους των πρακτικών της επιτροπής των ειδικών επιβεβαιώνει ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με αμιγώς επιστημονικά δεδομένα, αλλά με βάση το πολιτικό πλαίσιο, που διαμορφώνει και επιβάλλει η κυβέρνηση. Και είναι αυτό ακριβώς το πλαίσιο που έχει οδηγήσει στην εργαλειοποίηση της επιστήμης, στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και στα γνωστά τραγικά αποτελέσματα» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τη διαχείριση της πανδημίας και τη δημοσίευση πρακτικών της επιτροπής».

«Τελικά η κυβέρνηση δεν ακούει τους ειδικούς, όπως μας έλεγε, αλλά υπαγορεύει στους ειδικούς.

Τους μόνους που ακούει είναι τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα «πρωτόκολλά» τους» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία» δημοσίευσε τα πρακτικά δύο συνεδριάσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας της 12ης και της 19ης Μαρτίου 2021.

Από τα έγγραφα αυτά προκύπτει αφενός ότι πρακτικά τηρούνται κανονικά, με συντονιστή, γραμματείς και μέλη, αφετέρου ότι η επιτροπή καλείται να αποφασίσει επί εισηγήσεων που γίνονται από την κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημειώνονται τα μέλη της επιτροπής που διαφωνούν ή καταψηφίζουν την εισήγηση μεταξύ των οποίων είναι ο Σωτήρης Τσιόδρας, τουλάχιστον στις συγκεκριμένες δύο συνεδριάσεις.






Φώφη Γεννηματά:

Η ΝΔ ακολουθεί κατά πόδας τις καθεστωτικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ «Η προοπτική νέας διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τρομάζει»

  


22.4.2021 Στη δημόσια διαφωνία και αντιπαράθεση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα, σχολίασε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στη διαδικτυακή συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος. Επίσης η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κάλεσε όλους τους βουλευτές να κινούνται συλλογικά κι ενωτικά για να αυξηθούν τα πολιτικά οφέλη του ΚΙΝΑΛ, άφησε σαφείς αιχμές για προσωπικές στρατηγικές στελεχών που επιδιώκουν την ηγεσία και συνδράμουν στην εσωστρέφεια κι επανέλαβε κατηγορηματικά ότι θα τηρηθεί το καταστατικό και το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα αποφασιστεί τον Σεπτέμβριο από την Κεντρική Επιτροπή, όπως έχει αποφασίσει το Πολιτικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε προβληματισμό και ανησυχία για τη πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τα όσα συνέβησαν στη επίσκεψη του κ. Δένδια στη τουρκική πρωτεύουσα. «Μας προβληματίζει περισσότερο για το μετά. Πέρα από το αυτονόητο, τη διατύπωση των θέσεων της χώρας μας από τον υπουργό Εξωτερικών κατά την συνέντευξη με τον κ. Τσαβούσογλου, προκύπτουν ερωτηματικά.

Πόσο καλά προετοιμασμένη ήταν η συνάντηση; Ποιος ήταν ο στόχος;

Τι συζητήθηκε στις κατ’ ίδιαν συναντήσεις; Περιμένουμε επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση.

Γιατί είναι επιβεβλημένο να διατυπώνεις με σαφήνεια τις θέσεις της χώρας σου αλλά δεν αρκεί. Σημασία έχει με ποια στρατηγική και αποφασιστικότητα τις προωθείς», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά. Επέστησε την προσοχή της κυβέρνησης να μην κυρωθεί το Τουρκολυβικό Σύμφωνο, για το οποίο πιέζει έντονα η Τουρκία τη Λιβύη. Επίσης η κ. Γεννηματά δήλωσε ανήσυχη για τις θέσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό λέγοντας:

«Δεν μπορεί να γίνει δεκτή καμία λύση πέραν της διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας».






ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

  


Μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ βρέθηκαν δίπλα στους αγωνιζόμενους Έλληνες της Πανελλαδικής ομοσπονδίας παραγωγών λαϊκών αγορών, της Ομοσπονδίας συλλόγων παραγωγών λαϊκών αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, της Κρήτης, Πελοποννήσου και άλλες γεωγραφικές ενότητες της Ελλάδας. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ κατέστησε σαφές πως δεν θα δεχθεί τις καταστροφικές αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση και οι οποίες διαρρηγνύουν τον ακρογωνιαίο λίθο λειτουργίας της οικονομίας που αποτελεί η Λαϊκή Αγορά, θεσμός ο οποίος εξασφαλίζει την αδιάλειπτη σύνδεση του παραγωγού και του μικρομεσαίου Έλληνα βιοπαλαιστή με τον καταναλωτή, αποτελώντας την κορωνίδα στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής.





Γιάννης Βαρουφάκης: Το 5ο Μνημόνιο είναι δεδομένο

  


Newsroom Σάββατο, 17 Απριλίου 2021 Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 στους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη ο Γάνης Βαρουφάκης έκανε εκτενή αναφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, ο αρχηγός του ΜέΡΑ25 είπε ότι: «Τα λεφτά είναι πολλά, περίπου 10 δις ευρώ σε 5-6 χρόνια. Και αν δε θέλετε να πιστέψετε εμένα, πιστέψτε τον κ. Σταϊκούρα που στον κρατικό προϋπολογισμό έχει εγγράψει μόλις 2,5 δις για φέτος. Περίπου τόσα θα είναι, 2,5-3 δις ευρώ κάθε χρόνο, για τα επόμενα 3,5 χρόνια. Στα 72 δις ο κ. Μητσοτάκης έκανε το φοβερό να προσθέσει την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα ΕΣΠΑ που έτσι κι αλλιώς είχαμε, δάνεια που είχε πει ότι δεν θα πάρουμε. Το ερώτημα είναι, που πάνε αυτά τα χρήματα; « «Το 5ο μνημόνιο είναι δεδομένο, δεν θα το πουν έτσι, γιατί αν σκεφτείτε ότι μόνο φέτος ο κ. Σταϊκούρας πρέπει να δώσει 11,5 δισεκατομμύρια στους δανειστές, άλλα 9,5 του χρόνου, άλλα 11,5 σε δύο χρόνια, καταλαβαίνετε ότι αυτά τα δισεκατομμύρια δεν αρκούν. Συν, ότι δεν θα πάνε στο κράτος.

Είναι ένα ενισχυμένο ΕΣΠΑ –καλό είναι αυτό- αλλά να σας θυμίσω ότι το 2010 είχαμε πάλι πολλά δις από ΕΣΠΑ και δεν αντιστάθμισαν την ύφεση που έφερε η κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια