Header Ads

ΔΕΝΔΙΑΣ: ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΟ ΛΙΒΥΗ φ.1739

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας ζήτησε πλήρη αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη…

  

Αμφότεροι οι συνομιλητές του Υπουργού Εξωτερικών συμφώνησαν ότι βασικό ζήτημα για την ομαλή οργάνωση και διεξαγωγή των ε κλογών είναι η πλήρης απο χώρηση των ξένων δυνάμεων από το έδαφος, θέση που ασπάζεται βεβαίως και η χώρα μας. 

Ιδιαίτερα θετική ήταν η ανταπόκριση του συνόλου των Λίβυων αξιωματούχων στην αναγγελία της ίδρυσης Γενικού Προξενείου στην Βεγγάζη, συμπεριλαμβανομένου του Δημάρχου της πόλης κ. Bujwari. 

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη χώρα που θα λειτουργήσει εκ νέου προξε νική αρχή στην Βεγγάζη. Ο Πρόεδρος της Βουλής μίλη σε με θερμά λόγια για τη χώ ρα μας λέγοντας χαρακτηρι στικά, μεταξύ άλλων, ότι «δεν θα ξεχάσουμε την στάση της Ελλάδας υπέρ ημών». 

Σημειώνεται ότι ο κ. Δένδιας παρέστη και σε σύντομη τελετή στο Ευρωπαϊκό σχολείο της Ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης, όπου συναντήθηκε με μέλη της κοινότητας. Στη συνάντηση παρών ήταν επίσης και ο Δήμαρχος της Βεγγάζης. Συγκρατείται η εκτίμηση της κοινότητας προς την Ελλάδα, η οποία, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εξωτερικών ήρθε για να μείνει. 

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε, στο σύνολο των επαφών του, στην πρόθεση της Ελλάδας να συνεισφέρει τόσο στην ομαλή διοργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών, όσο και στην ανοικοδόμηση της χώρας, τονίζοντας την μακρά παρουσία και εμπειρία ελληνικών εταιριών στη Λιβύη. Στο πλαίσιο αυτό ανήγγειλε ότι ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία κ. Φραγκογιάννης θα επισκεφθεί την Λιβύη προσεχώς. 

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών συζήτησε τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης – έγινε ειδική μνεία σε προοπτική συνεργασία μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Βεγγάζης, καθώς και στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής διπλωματίας, μέσω προσεχούς συνάντησης της Επιτροπής Φιλίας των δύο Κοινοβουλίων. 

Εν κατακλείδι, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, ήταν μια ακόμα ευκαιρία σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, με γνώμονα την εμπέδωση της διμερούς συνεργασίας και προβολής των δικαίων θέσεων της Ελλάδας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια