Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ.1736

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

  


Αρχιερατική Θ. Λειτουργία επί τη μνήμη του Αγίου Σωφρονίου Πατριάρχου Ιεροσολύμων τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος σήμερα, Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021, στο Μητροπολιτικό Ι. Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, στην Κόρινθο και όχι όπως κατ᾿ έτος στην Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου και στο εκεί Ι. Παρεκκλήσιο το τιμώμενο στο όνομα του Αγίου, όπου φυλάσσεται και η αγία Κάρα Του, ένεκα των υγειονομικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της COVID-19.

Ο Ποιμενάρχης μας στον λόγο του αναφέρθηκε στην παράδοση που θέλει τους Χριστιανούς να μην εορτάζουν, ως προσωπική εορτή, τα γενέθλια τους, αλλά την ημέρα, κατά την οποία αρχίζουν ένα Εκκλησιαστικό έργο ή την ημέρα κατά την οποία μεταβαίνουν, δια του θανάτου τους, στην αληθινή ζωή, την ζωή που δώρισε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός δια του Σταυρού Του στον άνθρωπο. Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του εορταζομένου Αγίου Σωφρονίου και σε όλα τα σημαντικά, όσα η Εκκλησία και οι Έλληνες χρεωστούν στον Άγιο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ιδιαίτερα δε στο προνόμιο της φύλαξης, κατοχής και λειτουργίας των Παναγίων Προσκυνημάτων στους Αγίους Τόπους.

Ολοκληρώνοντας, δεν παρέλειψε ο Σεβασμιώτατος να αναφερθεί και στην προσωπική του επέτειο, καθώς σαν σήμερα, πριν από 42 έτη, χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος υπό του αειμνήστου Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Χρυσοστόμου Βέργη, του Κορινθίου, του οποίου τα Ι. Άμφια, την Ποιμαντορική Ράβδο και τα Αρχιερατικά Εγκόλπια, δια των οποίων τον εχειροτόνισε, έφερε τιμητικώς σήμερα, κατά την διάρκεια της Θ. Λειτουργίας.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ






Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΚΙΟΛΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ «ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ» ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.
  

Επίσκεψη πραγματοποίησε την Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021, ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως μας, όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο.

Κατά την διάρκεια της επισκέψεως που πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αντάλλαξαν απόψεις για θέματα που αφορούν την Τοπική Κοινωνία της Κορινθίας, την Εκκλησία και την τρέχουσα επικαιρότητα, καθώς και για το χρονίζον θέμα του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Κορίνθου «Το έργον του Αποστόλου Παύλου», το οποίο με ενέργειες του Περιφερειάρχου Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, των Αντιπεριφερειαρχών κ. Αναστασίου Γκιολή, κ. Αθήνας Κόρκα, και πολλών Συμβούλων της Περιφέρειας εντάσσεται επιτέλους σε Πρόγραμμα ΕΣΠΑ, προκειμένου να ανακαινισθεί και να υπερδιπλασιαστεί η χωρητικότητά του, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της Κορινθίας μας στον τομέα προστασίας υπερηλίκων, καθώς κατά τα 15 έτη Ποιμαντορίας του στην Κόρινθο παρέμεινε από την αδιαφορία των «αρμοδίων» «όνειρο απατηλό»…!

Ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τον κ. Γκιολή για την ευγενική επίσκεψή του και τον κόπο να τον ενημερώσει. Μάλιστα τον παρακάλεσε να διαβιβάσει στον Περιφερειάρχη κ. Νίκα και τους συνεργάτες τους τις ευχαριστίες του και ευχήθηκε ο Θεός, να τους χαρίζει «καλή Τεσσαρακοστή», υγεία, φώτιση και επιτυχία στα καθήκοντά τους.



ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΔΡΑΤΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΚΟΡΙΝΘΩ ΤΙΜΗΣΕ Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
 


Στο Μητροπολιτικό Ι. Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, εντός του Επισκοπείου στην Κόρινθο, το οποίο από της ανακαινίσεώς του και εξής λειτουργείται καθημερινώς, τελέσθηκε Θ. Λειτουργία, κεκλεισμένων των θυρών λόγω των υγειονομικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της COVID-19, την Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021, ημέρα της μνήμης του Αγίου ενδόξου Μάρτυρος Κοδράτου, του εν Κορίνθω και των συν Αυτώ Αγίων Μαρτύρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ι. Μητρόπολη μας απέκτησε προσφάτως και υπάρχει αποτεθησαυρισμένο στο κειμηλιοφυλάκειο αυτής απότμημα του Ι. Λειψάνου του Αγίου Κοδράτου, το οποίο εκκλησιαζόμενος εκόμισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, προκειμένου να προσευχηθεί και να δεηθεί στον Κορίνθιο Άγιο υπέρ λυτρώσεως του εμπεπιστευμένου του Ποιμνίου του κόσμου παντός και της Πατρίδας μας από την πανδημία του κορωνοϊού, την του εχθρού απειλή και την υποφώσκουσα Εθνική διαίρεσι.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ





ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ Ι.ΝΑΟΥΣ & ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΕΛΕΣΤΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ & ΤΗΣ Ι. ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821.

 

Την επομένη το πρωί, Σάββατο της 13ης Μαρτίου 2021, ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε απροειδοποίητες επισκέψεις σε Ι. Ναούς, που έχουν ποικίλα προβλήματα και χώρους όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για την Ιστορική Επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Ο Ποιμενάρχης μας αφού άκουσε τα προβλήματα και έδωσε οδηγίες, ευχήθηκε «καλή Τεσσαρακοστή» και γρήγορα να ξεπερασθούν οι κρίσεις που μαστίζουν τον Τόπο μας και δυστυχώς και την Εκκλησία μας. Είναι πικρό τόνισε ο ιός να «φουρφουρίζει» στην Κόρινθο, όλοι να βρίσκονται στους δρόμους, όλοι να αντιδρούν στις ΚΥΑ και μόνο οι Ναοί μας, κατά τις Ιερές αυτές ημέρες, να είναι και πάλι «αεροστεγώς» κλεισμένοι λες και οι υπεύθυνοι βάλθηκαν να ξεριζώσουν την Πίστη και την ελπίδα από τον δυστυχούντα Λαό μας.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.






ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΠ. ΠΑΥΛΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ 2021

  

Στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο λειτούργησε χθες Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος πλαισιούμενος από τους Κληρικούς του Ι. Ναού και πάντα τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα κατά της εξάπλωσης της COVID-19.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, ερμηνεύοντας της Ευαγγελική περικοπή της Κυριακής, επεσήμανε ότι οι Πιστοί οφείλουν να επιζητούν πρωτίστως την Βασιλεία των Ουρανών και κατά την διάρκεια της αναζήτησης αυτής ο Θεός θα τους παρέχει όλα τα υπόλοιπα. Τόνισε δε, ότι ο Θεός δεν θέλει τους Πιστούς τυπολάτρες, να στέκονται δηλαδή με φανατισμό και μισαλλοδοξία στην ερμηνεία των θρησκευτικών νόμων και εθίμων, όσο στο να έχουν ως απώτερο στόχο τους να ομοιάσουν στον Ίδιο. Ο Θεός, κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Ευαγγελιστή είναι αγάπη, επομένως και οι Πιστοί οφείλουν να είναι αγάπη και να κάνουν έργα αγάπης στο όνομα του Κυρίου, και καθώς το ρήμα Αγαπώ αρχίζει με το Α και τελειώνει με το Ω, συμβολίζει ολόκληρη την ζωή του ανθρώπου, άρα χωρίς την αγάπη δεν μπορεί να νοηθεί ανθρώπινη, κατά Θεό ζωή. Περαίνοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι το εισιτήριο για την «ποθεινήν πατρίδα», τον Παράδεισο, είναι τα έργα ανιδιοτελούς αγάπης που οι Πιστοί ατομικώς ή Εκκλησιαστικώς οφείλουν να πράττουν προς τον ευρισκόμενο εις την ανάγκη συνάνθρωπο τους εν ονόματι του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Λίγο πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο σεπτός Ποιμενάρχης μας τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Παναγιώτη Αλογογιάννη, ο οποίος εκτός των άλλων είχε υπάρξει και δωρητής δένδρων, για τον κήπο του Μητροπολιτικού Οικήματος και των Γραφείων της Ι. Μητροπόλεως, κατά την διάρκεια της ανακαινίσεως τους, γεγονός που ανέφερε ευγνωμόνως ο Σεβασμιώτατος.

Την ίδια ημέρα ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος λειτούργησε κεκλεισμένων των θυρών στην Ι. Μονή Αναστάσεως Χριστού στο Λουτράκι ομιλώντας επίκαιρα στους Πατέρες και Αδελφούς της υπ᾿ Αυτόν Μοναστικής Αδελφότητος.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ





Δεν υπάρχουν σχόλια