Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ.1732

Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
    

Στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος λειτούργησε την Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τιμώντας έτσι την εορτή της μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους. Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ομιλών αναφέρθηκε στον θαυμαστό βίο και στα φρικτά βασανιστήρια, που υπεβλήθη ο γηραιός Άγιος Χαράλαμπος, υπομένοντάς τα με μεγάλη καρτερικότητα και πίστη, καθώς και στα θαύματα που επιτελούσε και επιτελεί λυτρώνοντας πάμπολλες φορές τους Χριστιανούς και την Πατρίδα μας από τις λοιμικές νόσους. Παράλληλα και εξ αφορμής της τρέχουσας επικαιρότητος με τις συνεχείς καταγγελίες για κακοποιήσεις, που βλέπουν το φως της δημοσιότητος, τόνισε ότι όσοι κατέχουν θέσεις, αξιώματα, χρήματα, ζουν με την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να έχουν τα πάντα και για πάντα. Όμως, αρκεί μια στιγμή αδυναμίας για να χάσουν τον έλεγχο και η παντοειδής εκμετάλλευση των αδυνάτων, να οδηγήσει στην καταστροφή. Ο μόνος δρόμος προς την σωτηρία και του δράστη και του θύματος είναι η πίστη στον Θεό.

Η Χριστιανική Διδασκαλία είναι η πλέον αγαπητική προσέγγιση στις διαπροσωπικές σχέσεις και ένας βαθιά πιστός άνθρωπος πολύ δύσκολα θα προβεί σε τέτοιου είδους πράξεις. Ο Άγιος Χαράλαμπος και ως Ιερεύς και ως Μάρτυρας αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους μας και σήμερα η βιωτή του φαντάζει πιο επίκαιρη και διδακτική από ποτέ. Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε την ομιλία του επικαλούμενος τις πρεσβείες του εορταζομένου Αγίου και ευχόμενος προς όλους έτη πολλά με υγεία!

Την ίδια ημέρα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος τέλεσε την Θ. Λειτουργία στην Ι. Μονή Αναστάσεως του Χριστού στο Λουτράκι. Στον λόγο του αναφέρθηκε στον, αμέσως μετά την Εθνική μας παλιγγενεσία, λοιμό της πανώλης, όπου ο Άγιος Χαράλαμπος όχι μόνο απεδίωξε την νόσο από την τότε ελεύθερη Ελλάδα, αλλά, κατά μαρτυρία καταγεγραμμένη πολλών αρρωστούντων την εποχή εκείνη παρεστέκετο ο Ίδιος στους ασθενούντας παρηγορώντας τους και θεραπεύοντάς τους. Εφέτος τόνισε, εορτάζουμε την μνήμη του Αγίου εν μέσω πανδημίας, ταπεινωμένοι από την νόσο του κορωνοϊού, χωρίς την πάνδημη παρουσία του Χριστεπώνυμου Λαού και παρακαλούμε τον Άγιο Ιερομάρτυρα να μεσιτεύσει στον Θεό, υψώνοντας τα γερασμένα και «γδαρμένα» χέρια Του, ώστε να γίνει ίλεως για τις πολλές αμαρτίες μας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ας έρθει αρωγός ο Άγιος όχι μόνο στο Έθνος μας αλλά και σε όλο τον κόσμο αίροντας από επάνω μας την «δαμόκλειο σπάθη» της πανδημίας και αποκαθιστώντας την υγεία σε όλους όσοι ασθένησαν από αυτή.

Τόσο ο Σεβασμιώτατος, όσο και ο Θεοφιλέστατος, διάβασαν ευχές, εκ του Ι. Ευχολογίου, υπέρ αναρρώσεως των ασθενούντων από την λοιμική νόσο του κορωνοϊού και υπέρ υγείας του σύμπαντος κόσμου.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


ΕΞΕΔΗΜΗΣΕ ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΟΝ Ο ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ ΚΑΣΚΟΥΤΑΣ, ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΤΟΥ Ι. ΝΑΟΥ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΞΑΝΘΟΧΩΡΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
  

Γίνεται γνωστό ότι χθες ημέρα Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021 άφησε τον παρόντα κόσμο, μετά από τροχαίο δυστύχημα, ο Ιερομόναχος κυρός Παρθένιος (κατά κόσμον Παναγιώτης) Κασκούτας, Εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ξανθοχωρίου Κορινθίας.

Ο εκλιπών γεννήθηκε το έτος 1961 στην Αθήνα και την 14η Οκτωβρίου του 1991, χειροθετήθηκε Ρασοφόρος Μοναχός λαβών το όνομα «Παρθένιος». Διάκονος χειροτονήθηκε την 30ην-12-2007 στον Ι. Ναό Αγίου Χαραλάμπους Ρεθίου και Πρεσβύτερος την 15ην-3-2008 στην Ι. Μονή Οσίου Παταπίου Λουτρακίου υπό του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου. Υπηρέτησε στις Ενορίες Ξανθοχωρίου, Σοφιανών και Γελληνίου της Ι. Μητροπόλεως μας επιδεικνύων συμπεριφορά σεμνού και ταπεινού Κληρικού.

Η εξόδιος Ακολουθία του, λόγω της εορτής του Πολιούχου Ξυλοκάστρου Αγίου Βλασίου, θα ψαλλεί αύριο Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 στις 11:30 π.μ. στον Ι. Ναό Αγίου Μακαρίου Ξυλοκάστρου με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, του Ι. Κλήρου της Αρχιερατικής Περιφέρειας Ξυλοκάστρου και των οικείων του, τηρουμένων των υπό της Πολιτείας ορισθέντων απαραίτητων υγειονομικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του COVID-19.

Ας είναι η μνήμη του αιωνία!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ


ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΑΓ. ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΒΛΑΣΙΟΥ ΜΕ ΔΙΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
  

Με κάθε Εκκλησιαστική ευπρέπεια και τηρώντας άπαντα τα ορισθέντα υγειονομικά μέτρα κατά της εξάπλωσης της COVID-19 εορτάστηκε εφέτος η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου, Πολιούχου Ξυλοκάστρου.

Την Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν του εορταζομένου Αγίου, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου.

Στον λόγο του ο Θεοφιλέστατος, αναλύοντας τους λόγους του Κυρίου μας: «ἀσθενοῦντας θεραπεύετε, λεπροὺς καθαρίζετε, νεκροὺς ἐγείρετε, δαιμόνια ἐκβάλλετε· δωρεὰν ἐλάβετε, δωρεὰν δότε.» (Ματθ. ι΄ 8), τόνισε ότι ο Άγιος Ιερομάρτυρας Βλάσιος κατέχοντας την ιατρική τέχνη αξιώθηκε, λόγω της αγίας Του ζωής, να λάβει και χαρίσματα ιαμάτων, κάνοντας πράξη το «δωρεὰν ἐλάβετε, δωρεὰν δότε». Στις μέρες μας, που επικρατεί ο εγωϊσμός και η φιλαυτία, δεν γίνεται κατανοητό το ως άνω, ξεχνώντας πως όλα όσα έχουμε προέρχονται από τις δωρεές του Θεού, ότι ζούμε και κινούμεθα «εν τω Θεώ» και αν ο Θεός άρει τις δωρεές Του από τον κόσμο, τότε όλα θα διαταραχθούν. Στην κοινωνία μας θα πρέπει να υπάρχει μεταδοτικότητα, ώστε όλοι να «κοινωνούν» από τα χαρίσματα όλων. Η μνήμη του Ιαματικού Αναργύρου Αγίου Βλασίου είναι βαθιά κοινωνική αποβλέποντας στο να εδραιωθεί εντός του κοινωνικού συνόλου το φρόνημα της αλληλεγγύης, της ανιδιοτέλειας και της προσφοράς αγάπης. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε ο Άγιος Ιερομάρτυς να πρεσβεύει ώστε να επικρατήσει η αγάπη και να αναδειχθούμε άξιοι να δεχόμαστε και να διαχειριζόμαστε φιλαδέλφως «πᾶν δώρημα τέλειον ἄνωθεν καταβαῖνον».

Την επομένη, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021, το πρωί τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και στην συνέχεια η δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και συνιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου.

Τον Θείο λόγο κήρυξε, τη προτροπή του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, ο Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας «ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΑ» Καλεντζίου Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο και τα χαρίσματα του Αγίου Ιερομάρτυρα επικαλούμενος τις ιαματικές πρεσβείες του Αγίου προς λύτρωση από την λαίλαπα της πανδημίας που μαστίζει τον κόσμο.

Λίγο πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην τρέχουσα επικαιρότητα τονίζοντας ότι, όλη αυτή η παρακμή που βιώνουμε, η οικονομική κρίση, η βιολογική κρίση, με την πανδημία της COVID-19 και γενικότερα οι αρρώστιες, οι κλιματικές αλλαγές, η κοινωνική σήψη είναι θλιβερά απότοκα της απομάκρυνσης του ανθρώπου από τον Θεό, της φιλαυτίας του και της κακής χρήσης της ελευθερίας, που ο Θεός του χάρισε. Όλα τα μέτρα που λαμβάνονται για όλα τα προαναφερθέντα αποτελούν ημίμετρα με προσωρινή ή και ανύπαρκτη διάρκεια, αφού ο μοναδικός τρόπος να τα αντιμετωπίσουμε ολοκληρωτικά είναι η στροφή προς την εσωτερική πνευματικότητα και την ειλικρινή μετάνοια και προσευχή, που μόνο ο Χριστός έχει διδάξει. Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε ο Άγιος Βλάσιος να μας αξιώσει την επόμενη χρονιά να Τον εορτάσουμε πανηγυρικά και όπως αξίζει στον Πολιούχο Άγιο μας.

Εφέτος, λόγω των υφιστάμενων μέτρων κατά της εξάπλωσης της COVID – 19, δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου, στους δρόμους της πόλεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια