Header Ads

ΤΕΕ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ φ.1732

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σε λειτουργία οι προσαρμογές του ηλεκτρονικού συστήματος δηλώσεων αυθαιρέτων του ΤΕΕ από τις αλλαγές του νόμου 4759/2020
  

Σε συνέχεια των αλλαγών που νομοθετήθηκαν με τον νόμο 4759/2020 για τη χωροταξία και την πολεοδομία, το ΤΕΕ προσάρμοσε ήδη το ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα δηλώσεων αυθαιρέτων στις νέες προβλέψεις.

Οι αλλαγές αφορούν, κυρίως, τις περιπτώσεις της κατηγορίας 5 που μπορούν πλέον (μετά τη συνολική λήξη των προθεσμιών της κατηγορίας 5) κατ’ εξαίρεση να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του Ν4495 (ακίνητα σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, ακίνητα από κληρονομιά, ακίνητα ΕΤΑΔ, ακίνητα leasing, ακίνητα πλειστηριασμών) αλλά και την ένταξη στην κατηγορία 4, όπου εξακολουθεί να δίνεται η δυνατότητα δήλωσης κατασκευών με παραβίαση οικοδομικής γραμμής σε προκήπιο (με όρια). Επιπλέον το σύστημα προσαρμόστηκε σε ορισμένες λεκτικές και νομοθετικές αλλαγές που προβλέφθηκαν από το Ν4759.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός υπέγραψε ήδη τη διαπιστωτική απόφαση έναρξης λειτουργίας των τροποποιήσεων του πληροφοριακού συστήματος και δήλωσε τα εξής:

«Η νομοθεσία για το δομημένο περιβάλλον αλλάζει συχνά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλους τους μηχανικούς. Το ΤΕΕ υποστηρίζει, τόσο τους συναδέλφους μηχανικούς στη δουλειά τους, όσο και την Πολιτεία, μέσα από τα πληροφοριακά του συστήματα. Αυτή η προσαρμογή για τα αυθαίρετα είναι σημαντική γιατί αλλάζουν στην πράξη οι κατηγορίες των δηλώσεων αυθαιρέτων, σύμφωνα με τις τελευταίες νομοθετικές αλλαγές. Ακόμη πιο σημαντική είναι η λειτουργία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, που ήδη ξεκίνησε αλλά και της Ηλεκτρονικής Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών. Τα τρία αυτά συστήματα δίνουν για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη καταγραφή του δομημένου περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Η τριάδα αυτή των συστημάτων είναι μια τομή στην ιστορία των ακινήτων στη χώρα μας. Η μεγάλη μεταρρύθμιση στα ζητήματα δόμησης και γης θα ολοκληρωθεί με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών και το Κεντρικό Σύστημα Αδειοδότησης Οικονομικών Δραστηριοτήτων, που θα μπορούν, όλα, να διασυνδεθούν μεταξύ τους και να κάνουν πιο εύκολη την ζωή και την δουλειά όλων μας. Και αυτά προωθούνται από το ΤΕΕ. Είναι η ώρα να φροντίσει η Πολιτεία και για την κωδικοποίηση και απλούστευση της πολεοδομικής νομοθεσίας. Το ζητούμε και θα είμαστε αρωγοί.»

Δεν υπάρχουν σχόλια