Header Ads

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΑΔΝΗ … ΣΤΟΝ ΛΕΑΝΔΡΟ … φ.1729




Άρθρο του  
Περικλή Καπνιστή*


ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΑΔΝΗ … ΣΤΟΝ ΛΕΑΝΔΡΟ …


Η πρόσφατη κακοκαιρία στη χώρα μας που πήρε το όνομα Λέανδρος, μου έδωσε αφορμή για την σημερινή παρέμβαση, γιατί οποιαδήποτε προσπάθειά μου να συνδέσω το όνομα με το καιρικό φαινόμενο δεν τελεσφόρησε. Ο μύθος του Λέανδρου είναι γνωστός από τον 1ο π.Χ. αιώνα στον Έλληνιστικό κόσμο και αναφέρεται στην άτυχη κατάληξη ενός μεγάλου έρωτα ανάμεσα στον Λέανδρο και την Ηρώ, που εξύμνησαν κορυφαίοι ποιητές όπως ο Μουσαίος, ο Βιργίλιος, ο Οβίδιος, ο Μιρτιάλης κ.α. και που ενέπνευσε πολλούς κατοπινούς καλλιτέχνες (λογοτέχνες, ποιητές, ζωγράφους). Έμείς ελαφρά τη καρδία και περισσή ανοησία, δώσαμε το όνομα του ήρωα του μύθου στην ενσκήψασα κακοκαιρία, λες κι έχουμε στοιχηματίσει να αμαυρώνουμε σπουδαία ονόματα στη συνείδηση του κάθε σύγχρονου Έλληνα, που είναι αδύνατο να γνωρίζει την ατέλειωτη μυθολογία μας , συνδέοντας τα ονόματα αυτά με την έλευση άσχημων και πολλές φορές φονικών καιρικών φαινομένων.

Έτσι ανενδοίαστα και αβασάνιστα βαφτίζονται και ταυτίζονται οι άσχημες καιρικές συνθήκες με ονόματα της Έλληνικής μυθολογίας και της ιστορίας μας, με κίνδυνο να δημιουργούν στον απαίδευτο τηλεθεατή, ακροατή και αναγνώστη μιαα πέχθεια και εχθρική διάθεση απέναντι σ’ αυτά. Η βάπτιση βέβαια γίνεται στο όνομα της…. αδιαιρέτου τριάδος (μιμητισμός, προχειρότητα, ιλαρότητα), που θα μπορούσε από τριάς να είναι άνετα πλειάς, αν πρόσθετα την απερισκεψία, ανευθυνότητα κλπ. χαρακτηριστικά των φωστήρων που εμπνεύστηκαν αυτήν την ονοματολογία.

Θα ήθελα να σταθώ στο πρώτο χαρακτηριστικό, τον μιμητισμό, που ως πραγματική λαίλαπα έχει ενσκήψει τα τελευταία χρόνια στη ζωή μας, αλώνοντας –τηλεοπτική βοηθεία- χώρους παραδοσιακής Έλληνικότητας στα ήθη, τις λατρευτικές συνήθειες, τη συμπεριφορά των νέων στο χορό, τη μουσική, την ένδυση (λέγε την έκδυση καλύτερα), την υπόδηση κ.ά.

Κι ακόμα στην προσάρτηση αγγλόφωνων όρων (κυρίως στην τηλετύφλωση) ακατάληπτων στο ευρύ κοινό, που ικανοποιεί όμως την πλειοψηφία της νεοφανούς τάξης των λαμπερών τηλεαστέρων - αμφιβόλου γνωστικού υποβάθρου – επιρρεπούς όμως στην άμετρη κοτσανολογία και την αναπόφευκτη κακοποίηση της γλώσσας μας.

Μοιραία δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από την- ως τυφώνα- επέλαση της ξενομανίας οι ‘’υπεύθυνοι’’ του Αστεροσκοπείου Αθηνών, που υιοθέτησαν την συνήθεια ονοματοδοσίας των ΗΠΑ. Έκείνοι τουλάχιστον καθιέρωσαν έναν λογικοφανή κώδικα ονομασίας των τυφώνων, γιατί γνωρίζοντας Έλληνική μυθολογία ήξεραν ότι ο Τυφών ήταν γιός της Γαίας και του Τάρταρου, με μορφή ανθρώπου και θηρίου και σύντροφος της Έχιδνας. Αυτός για να εκδικηθεί τους Ολύμπιους θεούς για τον αποδεκατισμό των γιγάντων, από το θυμό του πετούσε από την κορυφή του Ολύμπου βράχους ( οι θεοί είχαν κρυφτεί στην Αίγυπτο), βγάζοντας εκκωφαντικές κραυγές. Το όνομά του λοιπόν συνδέθηκε με έντονο καιρικό φαινόμενο, κατά το οποίο γίνεται κυκλωνική κυκλοφορία του ανέμου γύρω από ένα κέντρο χαμηλής βαρομετρικής πίεσης.

Στην δική μας περίπτωση, χρησιμοποιήθηκαν τυχαία, χωρίς κανόνες, χωρίς αιτιολόγηση ή εξήγηση, ονόματα της μυθολογίας και της ιστορίας και δεν ξέρω τί άλλο θ’ ακολουθήσει. Παραθέτω μερικά προς επιβεβαίωση των λεγομένων μου, όποιος δε βρει σ’ αυτά λογική, συνέπεια και κανόνες, ας τα γνωρίσει και σε μας:

Αριάδνη: το πρώτο όνομα που δόθηκε σε καιρικό φαινόμενο στην Έλλάδα, για την εξαήμερη κακοκαιρία (511/1/2017). Η Αριάδνη κόρη του Μίνωα, βασιλιά της Κρήτης, έδωσε στον Θησέα που κέρδισε την εύνοιά της, το κουβάρι (γνωστό ως Μίτο της Αριάδνης), που τον έσωσε βοηθώντας τον να βγει από τον Λαβύρινθο μετά την νικηφόρο μάχη με τον Μινώταυρο (σχέση με την κακοκαιρία;).Ακολούθησαν άλλα ονόματα π.χ. Ζήνων:Αρχαίος Έλληνας προσωκρατικός φιλόσοφος.
Ξενοφών: Αθηναίος ιστορικός συγγραφέας, Σωκρατικός φιλόσοφος.
Πηνελόπη: Σύζυγος του Οδυσσέα, ακόμα και σήμερα σύμβολο της πιστής και αφοσιωμένης συζύγου. Κι ακόμη Ορέστης, Τηλέμαχος, Δαίδαλος, Ηλέκτρα, Θησέας, Διδώ, Θάλεια, Ζηνοβία, Σοφία, Ηφαιστίων κλπ. για να φθάσουμε στον πιο πρόσφατο Λέανδρο. Κι αφού λογική εξήγηση της ονοματοδοσίας δεν υπάρχει, τουλάχιστον θα ήταν σκόπιμο η Πολιτεία και το ΈΣΡ να επιβάλει την υποχρέωση στην ΤV, κάθε φορά που δίνεται ένα καινούριο όνομα σε μια επικείμενη κακοκαιρία, να αφιερώνεται μια ολιγόλεπτη ενημερωτική αναφορά στην ταυτότητα του προσώπου, το όνομα του οποίου παίρνει η κακοκαιρία. Πιστεύω ότι θα ήταν χωρίς αμφιβολία χρήσιμο.

*Ο κ.Περικλής Καπνιστής, είναι εκπαιδευτικός από την Κόρινθο.


Δεν υπάρχουν σχόλια