Header Ads

Δρ. Δ. ΓΚΕΛΗΣ: L-ΘΕΑΝΙΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ φ.1723

 

Η ευεργετική αντιστρές δράση της L-θεανίνης (Calmagkel) στo σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

  


Tου Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη


Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

Περίληψη άρθρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια ευαίσθητη στο ψυχολογικό στρες και το άγχος διαταραχή, επομένως, η θεραπεία του πρέπει να εστιάζεται στη διαχείριση του άγχους με αντιστρες αγωγή και των αντιδράσεων που προκαλούνται από το άγχος. Εκτός από τη φαρμακολογική προσέγγιση, το στρες και το άγχος μπορεί να κατευναστούν με τη λήψη του συμπληρώματος L-θεανίνη (Calmagkel caps). Υπερνικώντας τα αποτελέσματα του στρες και του άγχους μπορεί να περιοριστούν σημαντικά τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια χρόνια συνεχιζόμενη ή υπολειπόμενη λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή που επηρεάζει, στατιστικά, το 11,2% του παγκόσμιου πληθυσμού [1].

Χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος ή δυσφορία που σχετίζεται με αλλαγή στη συνοχή των κοπράνων ή τη συχνότητα των κενώσεων, αλλά χωρίς σοβαρές ανωμαλίες [2].

Η παθοφυσιολογία του σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι ακόμη ανεπαρκώς κατανοητή, αλλά πιθανότατα οφείλεται σε πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ του ανοσοποιητικού, ορμονικού και νευρικού συστήματος [3 ]. Εχει βρεθεί ότι, διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, σύμφωνα με την έρευνα της τελευταίας δεκαετίας.

Στους παράγοντες αυτούς περιλαμβάνεται το ψυχολογικό στρες, η δυσανεξία σε ορισμένα τρόφιμα ή αλλεργία, εντερική λοίμωξη, τραυματισμός ( π.χ. κοιλιακή ή πυελική χειρουργική επέμβαση), εντερική διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος και / ή φλεγμονή, μεταβολές της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου (μικροβιωτά) ή βακτηριακή υπερανάπτυξη και γενετική μεταβίβαση, παιδική κακοποίηση και πρώιμη μάθηση στη ζωή [4, 5 ].

Πρόσφατα, η διαταραχή του αμφίδρομου άξονα εγκεφάλου-εντέρου αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως εννοιολογικό μοντέλο παθοφυσιολογίας του σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, που περιλαμβάνει τη μη φυσιολογική λειτουργία στο εντερικό, αυτόνομο και / ή κεντρικό νευρικό σύστημα [6 ].

Το ψυχολογικό στρες και το άγχος μπορεί να οδηγήσουν σε υπερδραστηριότητα ή αδράνεια κατά μήκος του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσηςεπινεφριδίων (HPA), απορρύθμιση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, καθώς και του μεταβολικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Εξ αιτίας αυτών των αλλαγών μπορεί να μεταβληθούν οι αλληλεπιδράσεις εγκεφάλουεντέρου, επηρεάζοντας τελικά διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες του γαστρεντερικού. σωλήνα [7, 8 ].

Η σχέση μεταξύ ψυχολογικού στρες και σπλαχνικής υπερευαισθησίας έχει μελετηθεί και περιγραφεί εκτεταμένα από διάφορους ερευνητές [9, 10].

Σχέση του ψυχολογικού στρες και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου Το ψυχολογικό στρες είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου .

Πολλά κλινικά και πειραματικά στοιχεία έδειξαν ότι, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι ένας συνδυασμός ευερέθιστου εντέρου και ευερέθιστου εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα κλινικών και πειραματικών μελετών έδειξαν ότι, το ψυχολογικό στρες ασκεί σημαντική επίδραση στην ευαισθησία, την κινητικότητα, την έκκριση και τη διαπερατότητα του εντέρου. Επίσης, ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός του συνδρόμου έχει στενή σχέση με την ανοσολογική ενεργοποίηση του βλεννογόνου του εντέρου, τις μεταβολές στο κεντρικό νευρικό σύστημα, τους περιφερικούς νευρώνες και την εντερική μικροβιακή χλωρίδα (μικροβίωμα).

Διαφορετικοί τύποι στρες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην έναρξη και στη ρύθμιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Οι φυσιολογικές επιδράσεις των ψυχολογικών και σωματικών στρεσογόνων παραγόντων στη λειτουργία του εντέρου και στις αλληλεπιδράσεις εγκεφάλου-εντέρου επιτυγχάνονται με τη μεσολάβηση νευρικών ώσεων του συναισθηματικού κινητικού συστήματος, του αυτόνομου νευρικού συστήματος, του νευροενδοκρινικού συστήματος, της ικανότητας για προσοχή και των τροποποιητικών αποκρίσεων στον πόνο.

Οι ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου δείχνουν αυξημένη ανταπόκριση στα παραπάνω συστήματα , η οποία εκδηλώνεται με τροποποιημένη διαμόρφωση της γαστρεντερικής κινητικότητας και έκκρισης και με μεταβολές στην αντίληψη των σπλαχνικών συμβάντων.

Με λειτουργικές απεικονιστικές τεχνικές του εγκεφάλου οι ερευνητές αρχίζουν να εντοπίζουν τα εγκεφαλικά νευρωνικά κυκλώματα που εμπλέκονται στις αντιληπτικές αλλαγές.

Οι μεταβολές που προκαλούνται από το στρες και το άγχος στις νευροενδοκρινικές ανοσοποιητικές βιοχημικές οδούς δρουν στον άξονα του εγκεφάλου - εντέρου και στον άξονα του μικροβίωμα -έντερο-εγκέφαλος και προκαλούν εξάρσεις συμπτωμάτων ή επιδείνωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Αντιμετώπιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια ευαίσθητη στο στρες διαταραχή, επομένως, η θεραπεία του πρέπει να εστιάζεται στη διαχείριση του στρες και του άγχους και των αντιδράσεων που προκαλούνται από αυτά. Η αντιμετώπιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου γίνεται, χρησιμοποιώντας φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές προσεγγίσεις, οι οποίες στοχεύουν στην παρεμπόδιση της εκδήλωσης των κλινικών αποτελεσμάτων του ψυχολογικού στρες.

Φαρμακευτική προσέγγιση: Μπορεί να χορηγήσει ο υπεύθυνος γιατρός φάρμακα, όπως: Αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά, αναστολείς σύνθεσης 5-ΗΤ, επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης 5-ΗΤ και συγκεκριμένοι ανταγωνιστές ή αγωνιστές υποδοχέων 5-ΗΤ.

Αν αποφασιστεί η χορήγηση κάποιου αγχολυτικού ή αντικαταθλιπτικού φαρμάκου, αυτή πρέπει να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση και ευθύνη, ώστε να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε παρενέργεια ή εθισμός και εξάρτηση από κάποιο φάρμακο.

Mη φαρμακευτική αντιμετώπση: Το ψυχολογικό στρες και το άγχος μπορεί να μειωθούν με διάφορους τρόπους, όπως η τακτική σωματική άσκηση, η προσευχή, ο διαλογισμός, ο αδιατάρακτος ύπνος και οι θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Ενας άλλος μη φαρμακευτικός τρόπος αντιμετώπισης του στρες και του άγχους των ατόμων με συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου είναι η χρήση της Lθεανίνης (Calmagkel caps)

Η χρησιμοποίηση της L- θεανίνης (Calmagkel caps) αποτελεί μια ασφαλή προσέγγιση αντιμετώπισης του στρες και του άγχους και των διαταραχών του ύπνου, χωρίς η χρήση της να συνοδεύεται από υπνηλία ή εξάρτηση ή άλλες παρενέργειες. Εφόσον η συμπτωματολογία του ψυχολογικού στρες και του άγχους μει σε έλεγχο με τη χρήση της L-θεανίνης (Calmagkel caps) μπορεί να τεθούν υπό έλεγχο σταδιακά και τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου. Η L-θεανίνη είναι ένα αμινοξύ που απαντάται φυσικά στο πράσινο τσάι (Camellia sinensis) και σε ορισμένα άλλα φυτικά εκχυλίσματα. Πρόσφατες κλινικές μελέτες περιγράφουν επικουρικές ευεργετικές επιδράσεις της L- θεανίνης κατά των αρνητικών επιπτώσεων του άγχους και του ψυχολογικού στρες στην υγεία.

Τα δημοσιευμένα δεδομένα δείχνουν ότι, η L- θεανίνη που χορηγείται σε ημερήσιες δόσεις που κυμαίνονται από 150-450 mg για ένα χρονικό διάστημα 8 εβδομάδων είναι ασφαλής και προκαλεί αγχολυτικά και αντι-στρες αποτελέσματα σε οξείες και χρόνιες καταστάσεις α

Η L- θεανίνη, αν ληφθεί σε δόσεις χαμηλότερες ή και υψηλότερες από τις παραπάνω μπορεί επίσης να επιδείξει θεραπευτικά αποτελέσματα. Ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει με μια κάψουλα Calmagkel ημερησίως μετά το φαγητό και να φθάσει, μέσα σε λίγες ημέρες, τις 3 κάψουλες ημερησίως [12].

Η L-Θεανίνη είναι γνωστό ότι εμποδίζει τη σύνδεση του L-γλουταμινικού οξέος με τους υποδοχείς γλουταμικού στον εγκέφαλο.

Μελέτες νευροχημείας σε ζώα δείχνουν ότι η L-θεανίνη αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης του εγκεφάλου, της ντοπαμίνης, του GABA και έχει μικρομοριακές συγγένειες για τους υποδοχείς AMPA, Kainate και NMDA. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι η Lθεανίνη ασκεί νευροπροστατευτική δράση σε ζωικά μοντέλα, πιθανώς μέσω των ανταγωνιστικών επιδράσεών της σε μεταβιοτροφικούς υποδοχείς ομάδας 1 [13].

Β ι β λ ι ο γ ρ α φ ι κ ή Τ ε κ μ η ρ ί ω σ η (ακολουθεί)

Δήλωση: Η ιστοσελίδα www. pharmagel.gr περιέχει ιατρικά και επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχει γράψει ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης και οι ιατροί συνεργάτες του. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες των άρθρων είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www. pharmagel.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.pharmagel. gr είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής. Η τοποθέτηση διαφημίσεων στα άρθρα της ιστοσελίδας γίνεται για να καλυφθούν οι δαπάνες συντήρησής της

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια