ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ φ.1724
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ |
Νατοϊκά σχέδια σε Αλεξανδρούπολη και Βουλγαρία για αγωγούς υπό το βλέμμα των Ρώσων
17 Δεκεμβρίου, 2020 Πηγή: el.gr : Τη δημιουργία ενός στρατιωτικού αγωγού καυσίμων που θα ξεκινάει από την Αλεξανδρούπολη, θα διασχίζει τη Βουλγαρία και θα καταλήγει, πιθανότατα, πλησίον της αμερικανικής βάσης «Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου» στην ανατολική Ρουμανία, σχεδιάζει το ΝΑΤΟ.
Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Γιώργου Διονυσόπουλου στο protothema.gr, o συγκεκριμένος αγωγός θα εξυπηρετεί τόσο την Ελλάδα όσο τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η Συμμαχία για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής, αφού βασικός του στόχος θα είναι η τροφοδοσία με καύσιμα των νατοϊκών δυνάμεων που εδρεύουν στις τρεις χώρες και ιδιαίτερα στις βάσεις που διαθέτει το ΝΑΤΟ σε Βουλγαρία και Ρουμανία.
Η πρόταση για την κατασκευή του εν λόγω αγωγού κατατέθηκε από την πλευρά του Βουκουρεστίου, πριν από περίπου έξι μήνες, ενώ οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και γίνονται κυρίως σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου αγωγού θα γίνει από κονδύλια της Συμμαχίας, κάτι που σημαίνει ότι για την κατασκευή του δεν θα υπάρχει καμία επιβάρυνση στους οικονομικούς προϋπολογισμούς των τριών χωρών.
Η πρωτοβουλία κατασκευής του συγκεκριμένου αγωγού καυσίμων εκτιμάται πως πέραν της αύξησης των δυνατοτήτων ανεφοδιασμού των νατοϊκών δυνάμεων στην περιοχή της Βαλκανικής, αποτελεί ταυτόχρονα και ένα μήνυμα προς την Τουρκία αφού δείχνει μία περαιτέρω τάση απεξάρτησης της Συμμαχίας από την γείτονα χώρα.
Να επισημάνουμε πως σήμερα η τροφοδοσία με καύσιμα, των μεγάλων όσο και γεωστρατηγικά σημαντικών βάσεων που διαθέτει το ΝΑΤΟ σε Βουλγαρία και Ρουμανία, γίνεται κυρίως μέσω δεξαμενοπλοίων που διασχίζουν τα στενά του Βοσπόρου και τα οποία, ως εκ τούτου, υπόκεινται σε έλεγχο και περιορισμούς από τις τουρκικές αρχές.
Παράλληλα όμως η κατασκευή του αγωγού αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω και το ρόλο της Αλεξανδρούπολης ως βασικό διαμετακομιστικό κέντρο των νατοϊκών και ιδιαίτερα των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή των Βαλκανίων. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τροφοδοτείται από τον αγωγό αυτό με καύσιμα και το αεροδρόμιο “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης. Δεν έχει ξεκαθαρίσει πάντως, αν αυτό δώσει και την λύση στην έλλειψη καυσίμων για πτήσεις τσάρτερ, η οποία έχει δημιουργήσει απαγορευτικό για απ’ ευθείας πτήσεις από τοπ εξωτερικό. Οπως εκτιμάται ο συγκεκριμένος αγωγός θα αποτελέσει ένα ακόμη ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα στον Εβρο, αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο ενισχύεται και για λόγους περεταίρω διασφάλισης των αμερικανικών και νατοϊκών συμφερόντων, η αναγκαιότητα ύπαρξης σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.
Να επισημάνουμε πως στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν σκέψεις μελλοντικής επέκτασης και του ελληνικού στρατιωτικού αγωγού καυσίμων από την Καβάλα προς την Αλεξανδρούπολη προκειμένου εν συνεχεία να υπάρξει, εφόσον απαιτηθεί, διασύνδεση με τον εν λόγο νατοϊκό αγωγό.
Τα Η.Α.Ε. θα συμμετάσχουν στο East Med Gas Forum
17 Δεκεμβρίου, 2020 Πηγή: el.gr : Τα Η.Α.Ε. επιχειρούν διαρκώς να συσφίξουν τις σχέσεις τους με της χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα με εκείνες που αντιτίθενται στους τουρκικούς και καταριανούς σχεδιασμούς για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή καθώς πλήττονται και τα συμφέροντά τους όχι μόνο στην αραβική χερσόνησο αλλά και αλλού από τη δράση των δύο χωρών. Για το λόγο αυτό τα Η.Α.Ε. έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την Αίγυπτο ενώ το σημαντικότερο βήμα που έγινε από τα Η.Α.Ε. στην περιοχή, αφορούσε τη συνθήκη ειρήνης των Εμιράτων με το Ισραήλ. Η συνθήκη αυτή άνοιξε την πόρτα σε όλα τα μουσουλμανικά κράτη να προχωρήσουν σε ανάλογες συμφωνίες με το Ισραήλ με απομόνωση των “σκληρών” μουσουλμανικών κρατών όπως το Κατάρ, για τη συνολική πολιτική τους στη Μέση Ανατολή.
Αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα Η.Α.Ε. είναι πρόθυμα και θα καταθέσουν αίτημα να συμμετάσχουν στο East Med Gas Forum ως παρατηρητές. Αυτή η κίνηση ενισχύει τον οργανισμό αυτό ο οποίος δημιουργήθηκε από την Αίγυπτο, το Ιρσαήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα και αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της. Η δημιουργία του Forum είχε προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της Αγκυρας η ο οποία φυσικά, δεν προσκλήθηκε να συμμετέχει στον οργανισμό καθώς η πολιτική που ακολουθεί αποσταθεροποιεί την περιοχή.
Η προσθήκη των Η.Α.Ε., ανταγωνιστή του Κατάρ και της Τουρκίας, ακόμα και στο ρόλο του παρατηρητή, νομιμοποιεί τον οργανισμό και τις ενέργειές του καθώς επίσης και θέτει επιπλέον εμπόδια στην Τουρκία ως προς τα σχέδιά της στην Ανατολική Μεσόγειο αφού οι ενέργειες του οργανισμού θα υποστηρίζονται πλέον και από κράτη εκτός των άμεσα ενδιαφερόμενων και εμπλεκόμενων στο σχήμα. Το επόμενο διάστημα, αναμένεται να ενταχθούν στο Forum κατά πάσα πιθανότητα, οι Η.Π.Α. και η Ιταλία, πράγμα που επιδιώκεται από τα βασικά μέλη του Forum με το βλέμμα πάντα στην ανάσχεση των τουρκικών επιδιώξεων αλλά και την καλύτερη προώθηση των επενδύσεων που αφορούν την περιοχή και την ενεργειακή πολιτική τόσο των Η.Π.Α. όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης
«Δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις ο τουρκικός στρατός»
Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου
2020: Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας δεν επηρεάζονται από κυρώσεις των ΗΠΑ, υποστήριξε ο Πρόεδρος της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας.
Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Ισμαήλ Ντεμίρ είπε ότι “σε όλη τη διάρθρωση, δηλαδή το Υπουργείο Αμυνας, οι ένοπλες, δυνάμεις, οι δυνάμεις ασφαλείας, δεν μπορούν να επηρεαστούν από αυτές τις κυρώσεις επειδή εμείς που είμαστε στόχοι ως Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας δεν έχουμε τίποτα να αγοράσουμε απευθείας από τις ΗΠΑ ούτε έχουμε συνυπογράψει οποιασδήποτε σύμβασης με τις ΗΠΑ”.
“Υπάρχει επίσης ρήτρα που αναφέρει ότι αυτές οι κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί έως σήμερα μέχρι αυτή την ημερομηνία”, ανέφερε. Ο Ισμαήλ Ντεμίρ είπε ότι “η Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας δεν είναι μια μονάδα που προβαίνει σε προμήθειες. Προτεραιότητά μας είναι η διαχείριση έργων”.
Έως το τέλος του 2021 τα πρώτα έξι Rafale
Σημαντική εξέλιξη
Οι λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις και τις διαδικασίες πρόσκτησης των γαλλικών μαχητικών Rafale θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της ειδικής διαρκούς επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων στη Βουλή, με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να ενημερώνει σχετικά την επιτροπή η οποία συνεδριάζει στις 13:00.
Η απόκτηση των γαλλικών μαχητικών από τη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί σταδιακά εντός της επόμενης τριετίας. Συγκεκριμένα, η Πολεμική Αεροπορία θα παραλάβει τα πρώτα έξι ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη στο τέλος του 2021 ενώ τα επόμενα έξι θα παραδοθούν στο τέλος του 2022. Το καλοκαίρι του 2023, η Πολεμική Αεροπορία προσδοκά να έχει στη διάθεσή της συνολικά 18 αεροσκάφη Rafale. Οι πρώτοι τέσσερις Ελληνες πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβούν στη Γαλλία στις αρχές του νέου έτους προκειμένου να εκπαιδευτούν στα αεροσκάφη.
Οι λεπτομέρειες του deal
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Αμυνας, έπειτα από από συντονισμένες και συνεχόμενες επικοινωνίες του Υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου με την Γαλλίδα Υπουργό Αμυνας κ. Φλωράνς Παρλύ, τα αρμόδια όργανα προχώρησαν στην έγκριση για την προμήθεια 18 αεροσκαφών «Rafale» εκ των οποίων τα έξι (δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια) καινούργια και δώδεκα μεταχειρισμένα (δύο διθέσια και δέκα μονοθέσια) από την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, μαζί με τα απαραίτητα όπλα, εξοπλισμό υποστήριξης, ανταλλακτικά, αλλά και υπηρεσίες εν συνεχεία υποστήριξης.
Γιατί συμφωνήθηκε η προμήθεια μεταχειρισμένων αεροσκαφών Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή αυτή που περιλαμβάνει και μεταχειρισμένα αεροσκάφη, ήταν η δυνατότητα άμεσης παράδοσης αριθμού αυτών, προκειμένου να αυξηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα κατακόρυφα η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και η συμπίεση του κόστους προκειμένου να διατεθούν πόροι και σε άλλα οπλικά συστήματα των τριών κλάδων που είναι αναγκαία.
Newsroom 17.12.2020
Ο Όλιβερ Στόουν έκανε το ρωσικό εμβόλιο – «Δεν ξέρω γιατί το αγνοεί η Δύση»…
O Ολιβερ Στόουν έκανε το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού επειδή «είχε ακούσει καλά πράγματα γι’ αυτό», όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο 74χρονος σκηνοθέτης σε ρωσικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με την Daily Mail, η Ρωσία ξεκίνησε τη μαζική διανομή του Sputnik-V την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, προς το παρόν δεν προβλέπεται εμβολιασμός για τα άτομα άνω των 60 ετών στη χώρα, μετά από προειδοποιήσεις ειδικών ότι το εμβόλιο μπορεί να έχει βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία τους.
Δεν είναι ξεκάθαρο πώς και γιατί έκανε τελικά το εμβόλιο ο δημιουργός του «Γεννημένος την 4η Ιουλίου», παρά τις προειδοποιήσεις.
«Εκανα το εμβόλιο, ναι. Δεν ξέρω αν θα λειτουργήσει, το έκανα πριν από λίγες μέρες. Εχω ακούσει καλά πράγματα για το ρωσικό εμβόλιο. Πρέπει να κάνω τη δεύτερη δόση σε 45 ημέρες περίπου. Πρέπει να επιστρέψω αλλά είμαι αισιόδοξος», είπε ο βραβευμένος με Οσκαρ σκηνοθέτης.
Μάλιστα ο σκηνοθέτης του «Πλατούν» εξέφρασε απορία γιατί η Δύση δεν δίνει την πρέπουσα σημασία στο ρωσικό εμβόλιο, παρά το γεγονός ότι είναι τόσο καλό. «Είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο, δεν καταλαβαίνω γιατί η Δύση το αγνοεί».
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, παρόλο που η έναρξη της διανομής των δυτικών εμβολίων έγινε δεκτή με γενικό ενθουσιασμό στα κράτη όπου έχουν εγκριθεί, δεν ισχύει το ίδιο και για το ρωσικό εμβόλιο που έχει προκαλέσει μεικτές αντιδράσεις.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Daily Mail, υπάρχουν αναφορές για άδειες κλινικές στη Μόσχα όπου έχουν κληθεί να εμβολιαστούν υγειονομικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί κατά προτεραιότητα.
Πηγή: el.gr 17 Δεκεμβρίου, 2020
Αφήστε ένα σχόλιο