Header Ads

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ φ.1723

 

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ
  

Του Γάτσιου Ηλία Συνταγματάρχη ε.α. των Ειδικών Δυνάμεων

  Στη Βηθλεέμ σε μια ταπεινή φάτνη, γεννήθηκε το Θείον βρέφος ο Ιησούς Χριστός , που έμελε να γίνει ο θεμελιωτής ενός απέρριτου σε λιτότητα και εκθαμβωτικού σε ηθική, καταστατικού χάρτη ,που είκοσι και πλέον αιώνες αποτελεί το στήριγμα της ανθρώπινης και κοινωνικής ζωής.

«Χριστός γεννάται σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλη οι ουρανοί αγάλλονται χαίρει η φύσις όλη….» .

Αυτή ήταν η αφετηρία της κληροδοσίας , στην ανθρωπότητα της χριστιανικής θρησκείας, με τις εκατοντάδες των εκατομμυρίων των οπαδών της, που βρίσκονται και στις πέντε ηπείρους της γης. Η συγκλονιστική για την ειδωλολατρική εκείνη εποχή παρουσία του Χριστού με τον θείο Λόγο Του της απεριόριστης αγάπης για τον κάθε άνθρωπο, από μια γιγάντια διάνοια και σοφία , τρυφερή καρδιά και ισχυρή θέληση , υποδειγματική ζωή, αγνότητα στην κοσμική συναναστροφή , συγκινητική επιείκεια , ταπεινοφροσύνη , απλότητα τρόπων, αλλά και η οργή κατά της αναλήθειας και η αυτοθυσία με τον σταυρικό Του θάνατο και την Ανάσταση, ανέδειξε τον εαυτό του, ως ΥΙΟΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.

Ισως καμία εδραιωμένη θρησκεία να μην περιέχει με τόση απλότητα στα συστατικά της θεμελιακής δομής , τόσο αληθολόγα και παραβολικά περιστατικά και γεγονότα , που να διαπλάθουν με απλό τρόπο την ανθρώπινη φυσιογνωμία του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού και του χριστιανισμού γενικότερα .

Η επίδραση του χριστιανισμού στην πνευματική και υλική διαμόρφωση του κόσμου, εκτός από τις θεμελιακές μεταβολές της Προχριστιανικής Φιλοσοφίας, είχε και έχει συγκλονιστικές επιπτώσεις στη δομή και στη διαμόρφωση της κοινωνικής ζωής, με τον ενσυνείδητο ενστερνισμό της ισότητας ( ενώπιον του Θεού ) που ταυτίστηκε και στη εγκόσμια ζωή , με την απελευθέρωση από τη δουλεία, με την αποκατάσταση της γυναίκας στην οικογένεια και την εξομοίωσή της στα δικαιώματα με τον άνδρα.

Αλλωστε, όλες οι φιλοσοφικές θεωρίες , περί θρησκευτικών και κοινωνικών συστημάτων, εμπεριέχουν την πνευματική υπόσταση της Χριστιανικής Κοσμοθεωρίας.

Χριστός γεννάται σήμερον…

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Λέσχης Καταδρομέων Ιερολοχιτών. 
Ελένη Κ. Αρμπή

Δεν υπάρχουν σχόλια