Header Ads

ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΠΕΤΕΙΟΙ… και ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ φ.1721

 

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΠΕΤΕΙΟΙ… και ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

  


Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου υπήρξεν η αφορμή σύγκρουσης δύο κόσμων, διαφορετικής πολιτικής ιδεολογίας και ιστορικών καταβολών, εν μέσω απειλητικής δια την εθνικήν υγεία, λοιμώδους πανδημίας.

Ο ένας κόσμος με ιστορία, η οποία αρχίζει, από την μάχη του Μαραθώνος και καταλήγει εις το έπος της ΕΟΚΑ, κατανοήσας το εθνικόν συμφέρον απεδέχθη την αναβολήν εορτασμού των εμβληματικών επετείων 25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου (Κάποτε πρέπει να συμπεριληφθεί και η 1η Απριλίου 1955, ημερομηνία έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των ΕΟΚΑ και στην Κύπρο).

Ο άλλος κόσμος με ιστορία η οποία αρχίζει, από τον Συμμοριτοπόλεμο και καταλήγει στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, έθεσεν την ιδεοληψία υπεράνω του εθνικού συμφέροντος. Προέβη σε εορτασμόν δια μαζικής κινητοποίησης φερεφώνων και καταστρατήγησιν νόμων. Για πρώτην φορά αθεάθησαν Αρχηγός και Βουλευταί κόμματος να ηγούνται και να παρακινούν τις μάζες σε καταστρατήγηση νόμων, γνωρίζοντες, ότι το συντεταγμένο κράτος ήτο υποχρεωμένο να αντιδράσει. Αλλά τι συμβολίζει, παραγματικώς, η εν λόγω επέτειος; Είναι, δυστυχώς, κάτι, το οποίον ημπορεί να εξηγηθεί μόνον από τους επιζώντες υπερήλικες πρωταγωνιστές της εποχής εκείνης, οι οποίοι απολαμβάνουν οι ίδιοι και οι απόγονοί τους, ηθικώς αλλά κυρίως υλικώς την επιβράβευση του τίμιου και άδολου αγώνος.

Ο γράφων προσπαθεί να καταλάβει τον σκοπόν του αγώνος εκτιμών τα απτά αποτελέσματα (ανήκει σε εκείνη τη γενιά) καταλήγει εις το συμπέρασμα, ότι:

Μία αποκρουστική δικτατορία διεδέχθη μία άλλη δικτατορία. Ο νέος δικτάτωρ παρανοϊκός και ηλίθιος άνοιξε την κερκόπορτα της Κυπριακής τραγωδίας. Αυτό εορτάζουν οι απόγονοι των πρωταγωνιστών του Συμμοριτοπόλεμου;

Αλλά ποιος επέτρεψεν την είσοδον των πρωταγωνιστών και των απογόνων – επιγόνων του εις το εθνικό κοινοβούλιον και τους έδωσεν βήμα να απειλούν την κοινοβουλευτικήν Δημοκρατίαν μέσα εις τον ίδιον τον Ναόν της ;

Μα ο εθνικός ολετήρας, ο οποίος, δύο φορές έθεσεν ενσυνειδήτως την ταφόπλακα στην Κύπρο.

Δια τη υπογραφήν Ιων Δραγούμης – ΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια