Header Ads

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ φ.1714

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΙΠΕΡΙΦΕΡΙΕΑΡΧΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΚΙΟΛΗ


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΝΙΚΗΤΑΡΑ 2020

   


Κόρινθος 12-10-2020 Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής παρευρέθηκε χθες Κυριακή 11 Οκτωβρίου στο Χιλιομόδι Κορινθίας, στη δοξολογία επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη του ήρωα της επανάστασης του 1821, Νικήτα Σταματελόπουλου ή «Νικηταρά» Τουρκοφάγο.

Παρόντες ήταν οι υπουργοί Χρίστος Δήμας, Νικόλαος Ταγαράς, Μαριλένα Σούκουλη και Γεώργιος Ψυχογιός. Ακόμα ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλης Νανόπουλος, ο πρόεδρος ΤΚ Ι. Κανέλλος, ο Αντιδήμαρχος Δ. Μπίτζιος και ο Αν. Διοικητής Αστυνομίας κ. Ι. Τσιμπρής καθώς και εκπρόσωπος του Ελληνικού Στρατού.

Σε δηλώσεις του ο κ. Γκιολής ανέφερε χαρακτηριστικά πως «τιμήσαμε σήμερα τον ΗΡΩΑ της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Νικήτα Σταματελόπουλο η ΝΙΚΗΤΑΡΑ! Οι Ελληνες αξίζουμε καλύτερα και δεν πρέπει να ξεχνάμε!»






ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΧΙΛΙΟΜΟΔΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

   


Κόρινθος 9-10-2020 Στο Χιλιομόδι Κορινθίας και στην τελευταία ημέρα της συστηματικής ανασκαφικής έρευνας παρευρέθηκαν την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής και η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κα Αθηνά Κόρκα. Παρόντες ακόμα ήταν ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου κ. Γρηγόρης Καρπούζης, ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του ΓΝ Κορίνθου κ. Κώστας Μπάρλας , συμμετέχοντας στο πρόγραμμα της αρχαιολογικής έρευνας καθώς και πολίτες, προκειμένου να παρακολουθήσουν την ξενάγηση που πραγματοποίησε η Δρ. Ελενα Κόρκα στο κλείσιμο της περιόδου για το 2020.

Η συστηματική αρχαιολογική έρευνα στη περιοχή διεξήχθη φέτος για όγδοη συνεχή χρονιά, στο Χιλιομόδι , στο πλαίσιο εγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος, υπό τη Διεύθυνση της Δρ. Ελενας Κόρκα, Επίτιμης Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ.A.

Οι ανασκαφές διήρκησαν από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και την 9η Οκτωβρίου και θα ξεκινήσουν πάλι την ίδια χρονική περίοδο τον επόμενο Σεπτέμβρη του 2021 και για περίπου ένα μήνα.

Στην ανασκαφή βρέθηκε βάση χάλκινου αγάλματος από μεγάλο αθλητή όπου χρονολογείται το 430 πχ. Η οικογένεια φαίνεται να προέρχεται από την Τένεδο και γι αυτό το λόγο η πόλη ονομάστηκε Αρχαία Τενέα.

Στον χώρο ακολούθησε ξενάγηση σχετικά με τα ευρήματα των τελευταίων αυτών ανασκαφών, όπως αποδυτήρια, χώροι υποδοχής, μολύβδινοι αγωγοί που οδηγούν στα λουτρά. Ακόμα εργαστήριο χάλκινων σκευασμάτων, σπάνιες λωρίδες γυαλιού οι οποίες φαίνεται να είναι μέρος μυροδοχείων, πληθώρα χώρων καταστημάτων και διάσπαρτα χρυσά νομίσματα, ευρήματα τα οποία παραπέμπουν στα υστερορωμαϊκά χρόνια

Τέλος πισίνα στην οποία βρέθηκε επιγραφή των υστεροαρχαϊκών χρόνων και κίονες αρχαϊκού ναού που παραπέμπουν σε ενδείξεις πως πρόκειται για ύπαρξη ιερού ναού στο γείτονα χώρο της ανασκαφής.






ΠΟΡΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ Π ΝΙΚΑ - ΠΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

  


Η πορεία των αθλητικών έργων στο σύνολο των Π.Ε. της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτέλεσε το θέμα της τηλεδιάσκεψης που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε το πρωί της Παρασκευή 9 Οκτωβρίου.

Στη συνάντηση εξετάστηκε ποια έργα είναι έτοιμα, είτε προς άμεση δημοπράτηση μέσα στον Οκτώβριο, είτε θα είναι έτοιμα να δημοπρατηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Αρχές Δεκεμβρίου δε, θα επαναληφθεί σύσκεψη με ανάλογο θέμα.

Οπως έγινε γνωστό, τα αθλητικά έργα που εμπίπτουν στις δύο πιο πάνω κατηγορίες όσο αφορά στην ΠΕ Κορινθίας είναι τα εξής: -Βελτίωση αγωνιστικής επιφάνειας φυσικού χλοοτάπητα και αρδευτικό δίκτυο στο γήπεδο Αρχαίων Κλεωνών (250.000 ευρώ)

-Αποκατάσταση τεχνητού χλοοτάπητα και προμήθεια μεταλλικής κερκίδας 510 θέσεων για το γήπεδο Ζευγολατιού (330.000 ευρώ) -Προμήθεια αθλητικού εξοπλισμού για το κλειστό γυμναστήριο Ξυλοκάστρου (120.000 ευρώ)

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ






3.200 ράπιντ τεστ για τους αθλητές από την Περιφέρεια & 5.000 για τον έλεγχο των εργατών της ελαιοκομιδής

  


Σύσκεψη για την κατάσταση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού συγκλήθηκε

από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, στην Τρίπολη.

Οπως διαπιστώθηκε, με την εξαίρεση της πρόσφατης έξαρσης το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Π.Ε. Κορινθίας, στο υπόλοιπο της Περιφέρειας η κατάσταση χαρακτηρίζεται καλή σε γενικές γραμμές.

Σήμερα, εξ άλλου, η Περιφέρεια προώθησε στις κατά τόπους Διευθύνσεις Υγείας τα συνολικά 3.200 ράπιντ τεστ που προμηθεύτηκε προκειμένου να διενεργούνται έλεγχοι σε αθλητές ομαδικών αθλημάτων.

Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε ότι η Περιφέρεια θα προβεί άμεσα στην προμήθεια ακόμα 5.000 ράπιντ τεστ, τα οποία προορίζονται για τον έλεγχο των εργατών που θα απασχοληθούν στην ελαιοκομιδή και τα οποία θα προωθηθούν στα κατά τόπους αγροτικά ιατρεία και στα Κέντρα Υγείας.

“Καλώ όλους όσοι θα απασχολήσουν τέτοιους εργάτες να ζητούν εκ μέρους τους το σχετικό πιστοποιητικό αρνητικής ένδειξης ως προς τον κορονοϊό, προκειμένου να τους απασχολούν στη συγκεκριμένη εργασία” δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας.





Δεν υπάρχουν σχόλια