Header Ads

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΧΝΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΛΟΓΟΥ φ.1700

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ



Αριστείδης Ν. Δουλαβέρας, Λαογραφία του έντεχνου λαϊκού λόγου. 
Παράδοση και Νεωτερικότητα, τ. Α΄, Εκδοτικός Οίκος Κ. & Μ. Σταμούλη-Ι. Χαρπαντίδη, Θεσσαλονίκη 2020, σελ. 400. 

Το βιβλίο αυτό εξετάζει θέματα του έντεχνου λαϊκού λόγου, θέματα δηλαδή της λαϊκής Λογοτεχνίας, βασιζόμενο σε πλούσια ελληνική και ξένη βιβλιογραφία, που καταχωρίζεται στο τέλος κάθε ενότητας. Στην εξέταση αυτή η παράδοση συναντά την νεωτερικότητα και αναδεικνύεται με τον τρόπο αυτόν η συνέχεια του λαϊκού πολιτισμού. 

Το βιβλίο, που προλογίζει ο Ομότιμος Καθηγητής των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας Μ.Γ. Μερακλής, αποτελείται από έξι ενότητες: Η πρώτη ενότητα εξετάζει το αίνιγμα, η δεύτερη τις επωδές, η τρίτη τις ευχές και τις κατάρες, η τέταρτη τον παροιμιακό λόγο, η πέμπτη το δημοτικό τραγούδι και η έκτη τις σύγχρονες μορφές του έντεχνου λαϊκού λόγου. Ακολουθούν τα Περιεχόμενα στα Αγγλικά και πλούσιο Γενικό Ευρετήριο. 

Η έκδοση αυτή αποτελεί εξαιρετική συμβολή στη μελέτη του παραδοσιακού άυλου πολιτισμού μας, επικαιροποιεί και διευρύνει τις γνώσεις μας γι’ αυτόν με πλούσια βιβλιογραφία και επισημαίνει τις σύγχρονες εκφράσεις του, που αποτελούν και τη συνέχειά του. 
(Τηλ. Εκδότη:2310-264748, 6946-461460). Προμήθεια και από τα Κεντρικά βιβλιοπωλεία των Αθηνών (Πολιτεία, Ιανός κ.λπ.) Επίσης, από τα βιβλιοπωλεία της Κορίνθου με παραγγελία).

Δεν υπάρχουν σχόλια