Header Ads

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ «ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ» φ.1693

ο «Κορίνθιος»

ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ
Ξεκάθαρα λόγια για τον Κ. Μητσοτάκη…

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε τη Δευτέρα στο CNNi και στον απεσταλμένο του δικτύου στην Αθήνα, Νικ Ρόμπερτσον, στο πλαίσιο ρεπορτάζ για την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού από την Ελλάδα.«Θα είναι ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι. Αλλά ελπίζουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Και πάλι, αυτό που κρατάω ως κληρονομιά αυτής της κρίσης είναι το αίσθημα συλλογικής επιτυχίας. Και τολμώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη υπερηφάνεια. Οι Έλληνες δεν έχουν νιώσει υπερήφανοι εδώ και πολύ καιρό», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξής του. 

Αναφερόμενος στις προοπτικές της τουριστικής περιόδου, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Στο καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Επομένως, προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό. Αλλά σχετίζεται ασφαλώς και με τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αεροπορικώς στην Ελλάδα. Και σχετίζεται επίσης με πολύ αυστηρά και εφαρμόσιμα πρωτόκολλα». 

Συνομιλώντας με τον απεσταλμένο του δικτύου στην Αθήνα, η παρουσιάστρια του προγράμματος Τζούλια Τσάτερλι σημείωσε ότι «τα γρήγορα μέτρα για το lockdown που έλαβε η κυβέρνηση έσωσαν ζωές», προσθέτοντας τα εξής: «το μήνυμα είναι επίσης ότι η Ελλάδα θα είναι έτοιμη για την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών». 

«Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν είναι λαϊκιστής, όπως ο προηγούμενος, είναι πραγματιστής και στο στοιχείο αυτό (στον πραγματισμό) αποδίδει τη δική του επιτυχία και την επιτυχία της χώρας στη διαχείριση του COVID-19 μέχρι τώρα. Στο γεγονός ότι έλαβαν μέτρα για το lockdown πριν καν καταγραφούν θάνατοι στη χώρα», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανταπόκριση από το Σύνταγμα ο πολυβραβευμένος δημοσιογράφος, σημειώνοντας ότι οι συνολικές ανθρώπινες απώλειες στην Ελλάδα είναι μικρότερες από αυτές που καταγράφονται σε άλλες χώρες στη διάρκεια μιας ημέρας. Όταν διαπρεπείς διεθνείς δημοσιογράφοι λένε αυτά τα ωραία λόγια Καθαρά και ξάστερα, εμείς οι Έλληνες, τι να πούμε για την Κυβέρνηση και τους πρωταγωνιστές της αντιμετώπισης του Κορωνοϊού; Ευχαριστούμε! Φτάνει μέχρις εδώ και μη παρέκει



ΕΤΣΙ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ...
Τα θύματα της Μarfin ζητούν δικαίωση…  

Την κατασκευή μνημείου για τα θύματα της δολοφονικής επίθεσης στη Marfin στις 5 Μαΐου 2010 ζήτησε, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης. «Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία της Marfin, οι κουκουλοφόροι ένοχοι δεν έχουν τιμωρηθεί για τη δολοφονία του Επαμεινώνδα Τσάκαλη, της Παρασκευής Ζούλια, της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου και ενός αγέννητου μωρού, που κάηκαν ζωντανοί μέσα στην τράπεζα, μετά τη ρίψη βόμβας μολότοφ σε αθώους ανθρώπους», σημειώνει στην ερώτησή του, που απευθύνει στους υπουργούς Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. 

«Στο πρόσφατο παρελθόν ακούσαμε μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και ο τέως πρωθυπουργός, να μην αντιλαμβάνονται «τι κακό έχουν οι μολότοφ», αλλά και να δηλώνουν σε τηλεοπτικά πάνελ ότι δεν θυμούνται να έχει σκοτωθεί κανείς από αυτές. Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί. Στόχος των κουκουλοφόρων στις 5 Μαΐου 2010 ήταν να αφαιρέσουν ζωές», υπογραμμίζει κ. Κυρανάκης και καλεί τους δύο υπουργούς να ενημερώσουν τη Βουλή εάν «υπάρχει σχεδιασμός εκ μέρους της κυβέρνησης για την ανέγερση μνημείου στη μνήμη των θυμάτων από τον εμπρησμό στην Marfin στις 5 Μαΐου 2010, ως ελάχιστο καθήκον και φόρο τιμής». 

Σε ένα επεισοδιακό φραστικό κλίμα ο Κυριάκος Βελόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, αναφέρθηκε κλείνοντας την ομιλία του στη Βουλή και στην θλιβερή επέτειο της Marfin, ζητώντας από την κυβέρνηση να κινήσει γη και ουρανό, ώστε να βρεθούν οι ένοχοι. Είναι απορίας άξιο πως και γιατί υπάρχει συσκότιση σ ένα ερευνητικό θέμα, που ακούγονται πολλά, πλην όμως οι αρμόδιοι εφαρμόζουν μεθόδους Ομερτά. Θα δούμε καμιά φορά τους ενόχους αυτής της κραυγαλέας υπόθεσης ομαδικής δολοφονίας στο κέντρο της Αθήνας ή θα παίξει και αυτή η κυβέρνηση της Κεντροδεξιάς το καλό παιδί για την Άκρα Αριστερά; 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είπε το ακόλουθο μήνυμα: «Πριν 10 χρόνια Έλληνες έκαψαν Έλληνες, πολίτες έκαψαν συμπολίτες. Η δολοφονία στη Marfin δεν ξεχνιέται. Ήταν ένα έγκλημα μίσους που δεν παραγράφεται, αυτό το στίγμα φανατισμού δεν ξεπλένεται. Οι φυσικοί αυτουργοί παραμένουν ατιμώρητοι. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, είναι ευθύνη της πολιτείας να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη… Γιατί δεν απαντάει η Κυβέρνηση με πράξεις απόδοσης του δικαίου.;




ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ
100 ομάδες προειδοποιούν για κινδύνους μονιμοποίησης μέτρων…

Καθώς ο αριθμός των περιπτώσεων του COVID-19 έφτασε το ένα εκατομμύριο παγκοσμίως , πάνω από 100 ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέδωσαν κοινή δήλωση προειδοποιώντας ότι η απάντηση των κυβερνήσεων στην πανδημία του κοροναϊού δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως κάλυψη για να ξεκινήσει μια νέα εποχή μεγάλης κλίμακας συστημάτων επεμβατικής ψηφιακής παρακολούθησης. 

Η τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19, ωστόσο, αυτό δεν δίνουν στις κυβερνήσεις το πράσινο φως για να επεκτείνουν την ψηφιακή επιτήρηση. 

Η αύξηση των εξουσιών της κρατικής ψηφιακής επιτήρησης, όπως η απόκτηση πρόσβασης σε δεδομένα τοποθεσίας κινητών τηλεφώνων, απειλεί την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, με τρόπους που θα μπορούσαν να παραβιάσουν τα δικαιώματα και να υποβαθμίσουν την εμπιστοσύνη στις δημόσιες αρχές- υπονομεύοντας την αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε δημόσιας υγείας απάντηση, λέει η δήλωση. Τέτοια μέτρα ενέχουν επίσης κίνδυνο μεταχείρισης διακρίσεων και ενδέχεται να βλάψουν δυσανάλογα τις ήδη περιθωριοποιημένες κοινότητες. 

Αυτές είναι εξαιρετικές στιγμές, αλλά η νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξακολουθεί να ισχύει, συνεχίζει η δήλωση. Τώρα περισσότερο από ποτέ, οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν αυστηρά ότι οποιοιδήποτε περιορισμοί σε αυτά τα δικαιώματα συνάδουν με τις μακρόπνοες διασφαλίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Στις ομάδες που υπογράφουν την δήλωση περιλαμβάνεται η Διεθνή Αμνηστία, η Access Now, το Big Brother Watch, η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων, το Κέντρο Πληροφοριών για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (EPIC) Human Rights Watch, το Privacy International, το Public Citizen, το WITNESS και τον World Wide Web Foundation. Ακόμη και πριν ξεκινήσει η επιδημία του κοροναϊού στην Κίνα στα τέλη του περασμένου έτους, η χώρα είχε επικριθεί για τη μαζική επιτήρηση των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου. Τους τελευταίους μήνες, ο Guardian ανέφερε τον Μάρτιο ότι οι Κινέζοι πολίτες χρειάστηκε να προσαρμοστούν σε ένα νέο επίπεδο κυβερνητικής εισβολής, η οποία πολλοί ανησυχούν, ότι θα εξακολουθήσει να υφίσταται ακόμη και μετά τη λήξη της πανδημίας. Με το μνα προβάλλονται τα εργαλεία επιτήρησης ως λύσεις δημόσιας υγείας, οι αρχές και οι εταιρείες είναι πολύ πρόθυμες να ξαναγράψουν τους κανόνες του ψηφιακού οικοσυστήματος με χρώμα κορώνας -που φοβόμαστε ότι θα είναι μόνιμο, λέει ο Peter Micek, του Access Now. 
Πηγή:Ε.Θ.




ΕΤΣΙ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ
Μαζί με τον Τραμπ αντιδρά και η Ρωσία, στις πολιτικές της λεγόμενης Νέας Τάξης  

Την 21 Απριλίου το el.gr είχε μεταδώσει το μήνυμα των διεθνιστών μέσω του Ο.Η.Ε., οι οποίοι ζητούσαν προώθηση της πράσινης οικονομίας εις βάρος της εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου, όπου η Ρωσία είναι μία από τις ισχυρότερες χώρες, αν όχι η ισχυρότερη. Μάλιστα στον τίτλο είχαν γράψει πως έπεται παρέμβαση Πούτιν. Η παρέμβαση αυτή ήρθε, εν αρχή, από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών! Σύμφωνα με το Russia Today, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Sergey Ryabkov, δήλωσε: 

«Ο κορωνοϊός δεν έχει ενώσει τον πλανήτη. Αντίθετα, έχει αυξηθεί έντονα ο κίνδυνος συγκρούσεων σε μεγάλη κλίμακα, καθώς ορισμένοι σημαντικοί παίκτες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την κρίση, προκειμένου να ενδυναμώσουν τα χέρια τους. Η μάχη για διεθνή κυριαρχία είχε ενταθεί πριν ξεκινήσει η πανδημία, αλλά δυστυχώς, ο κορωνοϊός δεν μπόρεσε να εκτονώσει αυτήν την διαδικασία, αντίθετα, την ενίσχυσε και την επιτάχυνε». 

Μάλιστα ο Ryabkov παρουσίασε έκθεση σε σχέση με το μέλλον της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, στο πρακτορείο ειδήσεων TASS: «Βαθαίνουν οι διαιρέσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες – ίσως παγκόσμιες – διεθνείς συγκρούσεις, σε σχίσματα μεταξύ μεγάλων δυνάμεων. Η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου δεν έχει εξαλειφθεί. Η στρατιωτική δύναμη παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις. Οι κορυφαίοι παίκτες πρέπει να συνεργαστούν για να δοθεί διπλωματική απάντηση σε αυτήν την πρόκληση, άπαξ και θέλουν να αποφύγουν το χειρότερο σενάριο». 

Με άλλα λόγια η Ρωσία προειδοποιεί πως για να βρεθεί σημείο επαφής και να επιτευχθεί στρατηγική συμφωνία, πρέπει κάποιοι «κορυφαίοι παίκτες» να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον κορωνοϊό για να ενδυναμώσουν την θέση τους. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτό, το σενάριο του πυρηνικού πολέμου είναι πάντα μέσα στο παιχνίδι. 

Η Μόσχα θα απαντήσει με πόλεμο, χαλώντας τα σχέδια για μονόπλευρη παγκόσμια εξουσία, κόντρα στην πολυπολικότητα που πρεσβεύει. Την ίδια ώρα ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν, μιλώντας με επιστήμονες, τόνισε πως θα συνεχίσει την συνεργασία με τις ΗΠΑ του Ν.Τραμπ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βιολογική επίθεση του κορωνοϊού. Μένει να δούμε αν οι διεθνιστές του ΟΗΕ και του Βαθέως Κράτους των ΗΠΑ λάβουν υπόψη τις απόψεις των δύο ηγετών της Δεξιάς, προκειμένου να επέλθει συνεννόηση…

Δεν υπάρχουν σχόλια