Header Ads

Η ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ COVID-19 φ.1691

Η ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ COVID-19 ( ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ )  



Άρθρο του  
Περικλή Καπνιστή*



΄Ενας απρόσκλητος επισκέπτης, που ήρθε απότομα, ξαφνικά και απρόσμενα για να ταράξει τον Νιρβάνα μας, να διακόψει την ησυχία του παραμυθιού μας, να μας ταρακουνήσει συθέμελα, ατομικά και ομαδικά, εθνικά και παγκόσμια. 

Μας αποσυντόνισε λειτουργικά, μας κλυδώνισε οικονομικά, μας συντάραξε συναισθηματικά, μας τρόμαξε κι ο φόβος φώλιασε βασανιστικά μέσα μας. Μας απομόνωσε απ’ τους γύρω μας και τους δικούς μας, η χειραψία απαγορεύτηκε, η αγκαλιά τιμωρείται, το φιλί ποινικοποιήθηκε, η μάσκα έγινε αναπόσπαστο τμήμα της περιβολής μας, τα ζώα τρόμαξαν στη θέα μας και τρέχουν αλαφιασμένα. 

Ετσι τα πολυδιαφημισμένα επιτεύγματα της προόδου και της ευημερίας, κατέρρευσαν σαν χάρτινος αθεμέλιωτος πύργος κι ο φόβος έγινε πανικός, που καλπάζει καμαρωτός στους έρημους δρόμους, τα κλειστά σχολεία και τις άδειες εκκλησιές, σαρκάζοντας αυτάρεσκα. Χαίρεται που τρύπωσε στην ψυχή μας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ηδονίζεται μπρος στην κατάντια του μεγαλοσχήμονα και υπερφίαλου ανθρώπου της εποχής μας. 

Βλέπει αλλόφρονες τους ασθενείς και ειρωνεύεται, αντικρίζει το νοσηλευτικό προσωπικό με διαστημικές στολές και ξεκαρδίζεται, τα στρατιωτικά οχήματα να μαζεύουν πτώματα και καμαρώνει για το επίτευγμά του. Παρατηρεί τους λιγοστούς εξ ανάγκης μετακινούμενους, που ως άλλοι βουκεφάλες τρέμουν απ’ τη σκιά τους και κοροϊδεύει. 

Αλήθεια πού είναι ο εχθρός που έσπειρε όλον αυτό τον πανικό; Γιατί τρέχουμε; Γιατί μπαίνουμε σε καραντίνα; Επιτρέπεται ο άνθρωπος του 2020, ο κατακτητής των αιθέρων και επισκέπτης άλλων πλανητών, ο κυρίαρχος των θαλασσών και κατασκευαστής υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων, ο κομπορρημονών για τη δύναμη που του εξασφάλισε η πυρηνική ενέργεια, ο υπερήφανος για την ληστρική εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών ενέργειας, ο δημιουργός περιβαλλοντικών πληγών (τρύπα του όζοντος, δολοφονικό νέφος των μεγαλουπόλεων, φαινόμενο θερμοκηπίου, εξαφάνιση σπάνιων οικοσυστημάτων κλπ.), ο αλαζονικός γητευτής της φύσης, να φοβάται έναν αόρατο με γυμνό μάτι εχθρό, ένα μόνο με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο ανιχνεύσιμο πρωτεϊνικό σωματίδιο; Είναι δυνατόν να τρέμει έναν καμουφλαρισμένο απρόσκλητο εισβολέα που διέκοψε ξαφνικά τον εφησυχασμό του; 
Κι όμως ναι. 

Ίσως για να μας θυμίσει, στον άφθονο χρόνο που μας έδωσε για αυτοσυγκέντρωση και περισυλλογή, πως αξίζει μια ενδοσκόπηση αφού καιρό τώρα έχουμε ξεχάσει , 
Το «γνώθι σ’ αυτόν» - Σωκράτης, 
Το « ένδον σκάπτε » Μάρκος Αυρήλιος 
Το « χαλεπόν εαυτόν γνώναι » Θαλής ο Μιλήσιος. 

Ίσως για να ξανασκεφτούμε όσα πιο πάνω σημείωσα για τις περιβαλλοντικές πληγές που μας οδηγούν μαθηματικά στον γκρεμό, για να ανα - θεωρήσουμε τις απόψεις μας για την ανθρώπινη επικοινωνία που χάθηκε, για τα συναισθήματα που έδωσαν τη θέση τους στη σκοπιμότητα, για την οικογένεια που διαλύεται, για τον χρόνο που αφαιρέσαμε από την επαφή με τα παιδιά μας σπαταλώντας την αφειδώς στο κυνήγι μιας κακώς νοούμενης « καλύτερης ζωής ». 

Ίσως για να επανεκτιμήσουμε το άρωμα και την ομορφιά των λουλουδιών, το γαλήνεμα της ψυχής ατενίζοντας τη θάλασσα, τον μυστικισμό του δάσους, να γευτούμε τη γοητεία της άνοιξης και του φθινόπωρου τη μελαγχολία, ίσως ακόμα για να βγούμε από της απομόνωσης την παγεράδα και αναζητήσουμε τη θαλπωρή της προσέγγισης, του αγνού έρωτα τα σκιρτήματα και της ανεπιτήδευτης αγάπης τη μαγεία. 

Τέλος μήπως αποκηρύξουμε όλοι μαζί τη βία και τους πολέμους, την καταδυνάστευση των ασθενέστερων και την δικαιότερη κατανομή του πλούτου, μήπως ξεφύγουμε από το άσκοπο κυνήγι του καλύτερου κινητού και του πιο φανταχτερού αυτοκινήτου, μήπως γίνουμε πιο ταπεινοί και αναγνωρίσουμε την μηδαμινότητά μας μπρος στο μεγαλείο της δημιουργίας, μήπως ξαναγίνουμε « ΑΝΘΡΩΠΟΙ». 

ΝΑΙ Αρκεί, καθώς ο κίνδυνος του ιού θ’ απομακρύνεται, να μην ξαναγυρίσουμε στα παλιά, απαίδευτοι απ’ αυτήν την οδυνηρή περιπέτεια, άτολμοι για βήματα πραγματικής προόδου, αμετανόητοι και εν τέλει άξιοι για ότι χειρότερο μπορεί να μας επιφυλάσσει το μέλλον. 

* Ο κ.Περικλής Καπνιστής, είναι Εκπαιδευτικός, από την Κόρινθο

Δεν υπάρχουν σχόλια