Header Ads

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ φ.1690


ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ


Αποφασισμένοι Πούτιν και Τραμπ να κρατήσουν όρθια την παγκόσμια οικονομία: 
«Και η παραμονή στο σπίτι οδηγεί σε θάνατο» 


 11 Απριλίου, 2020 
Ραγδαίες εξελίξεις με φόντο την «επόμενη μέρα» μετά την πανδημία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η απόφασή του για το πότε θα τεθεί ξανά σε λειτουργία η αμερικανική οικονομία μετά τα μέτρα απαγόρευσης λόγω του νέου κορωνοϊού θα είναι «η πιο σημαντική» απόφαση της ζωής του. 

«Θα πρέπει να πάρω μια απόφαση και ελπίζω ότι θα είναι η σωστή απόφαση», τόνισε στην καθημερινή ενημέρωση του Τύπου για την κρίση. «Αυτή είναι μακράν η μεγαλύτερη απόφαση της ζωής μου», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις συστάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για πιθανή χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Αναγνωρίζοντας ότι ο καθορισμός μιας πολύ κοντινής ημερομηνίας μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, επέμεινε επίσης στον κίνδυνο που πιστεύει ο ίδιος ότι μπορεί να προκαλέσει μια ημερομηνία πολύ μακρινή. «Η παραμονή στο σπίτι οδηγεί επίσης σε θάνατο (…) Ίσως μια διαφορετική μορφή θανάτου», είπε. 

Θυμίζουμε πως στην ενημέρωση τύπου που παραχώρησε την περασμένη Τετάρτη στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος, ερωτώμενος για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει για την καταπολέμηση των συνεπειών της πανδημίας, ανέφερε πως αυτό που χρειάζεται είναι να δοθεί μία ισχυρή επανεκκίνηση στην αμερικανική οικονομία τύπου «big bang». Ο επικεφαλής επιδημιολόγος στις ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι, βασικο μέλος της ομάδας αντιμετώπισης της κρίσης που συμβουλεύει τον Ντόναλντ Τραμπ για την πανδημία, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η άρση των μέτρων περιορισμού δεν θα συμβεί απότομα, αλλά θα είναι σταδιακή και διαφορετική ανάλογα με την περιοχή. Η κατάσταση βελτιώθηκε αυτή την εβδομάδα στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ, υποδηλώνοντας ότι η πανδημία Covid-19 μπορεί να πλησιάζει σε σημείο καμπής στη χώρα.




Θρίλερ στο Αιγαίο: 
Εμπόριο όπλων και μεταναστών από την Τουρκία – Το βρώμικο σχέδιο Ερντογάν 


Μία νέα πραγματικότητα εις βάρος της Ελλάδας επιχειρεί να παγιώσει η Τουρκία στο Αιγαίο εμφανιζόμενη ως προστάτιδα του εμπορίου όπλων και της διακίνησης μεταναστών. 

Συγκεκριμένα το τελευταίο διάστημα η Τουρκία με πρόσχημα την διασφάλιση της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» κατηγορεί την Ελλάδα ότι παρεμβαίνει σε μεταφορές στο Αιγαίο και απειλεί ότι θα εμπλέξει στις υποθέσεις αυτές το Πολεμικό Ναυτικό και την Ακτοφυλακή. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ευθεία απειλή κατά της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο αφού με το πρόσχημα της παρέμβασης, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να σκεφτεί παραπάνω προτού ελέγξει πλοία που ξεκινούν από τουρκικά λιμάνια. Οι κινήσεις αυτές τώρα από την Άγκυρα, ερμηνεύονται ως μία προσπάθεια προστασίας των πλοίων φαντασμάτων, δηλαδή πλοίων παλαιών μικρών φορτηγών που μεταφέρουν ως επί το πλείστον όπλα στη Λιβύη και μετανάστες στην Ιταλία ή και την ηπειρωτική Ελλάδα. 

Το επεισόδιο της 2ας Απριλίου που αποκάλυψε η εφημερίδα Καθημερινή είναι χαρακτηριστικό. Τουρκικό δεξαμενόπλοιο θεωρήθηκε ύποπτο και μετά από «κυνηγητό» άλλοτε σε διεθνή και άλλοτε στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων, στην περιοχή της Σάμου και της Ικαρίας υποχρεώθηκε να επιστρέψει σε τουρκικό Λιμάνι. Από τις ελληνικές αρχές δεν αντιμετωπίστηκε ως μεμονωμένο περιστατικό, αλλά έγινε άμεσα αντιληπτό πως εντάσσεται σε ένα πλαίσιο ευρύτερων κινήσεων από τουρκικής πλευράς. Η Τουρκία στις 3 Απριλίου είχε εκδώσει NAVTEX (20051/20) ισχυριζόμενη οτι το τουρκικό πλοίο στο περιστατικό της 2ας Απριλίου δέχθηκε πυρά από την Ελληνική Ακτοφυλακή και καλούσε όλα τα πλοία να είναι σε επαφή με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και την Ακτοφυλακή. 

Τελευταίο επεισόδιο ήταν με το πλοίο το οποίο γεμάτο μετανάστες προσάραξε έξω από το λιμάνι της Τζιάς. Επίσης είχε προηγηθεί και το περιστατικό με το τουρκικό πλοίο το οποίο μετά από παρέμβαση γαλλικών σκαφών που συμμετείχαν στην νατοϊκή Δύναμη επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι ,καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν ήταν φορτωμένο με όπλα και είχε προορισμό την Λιβύη. 

Με νεα NAVTEX που εξέδωσε το πρωί της Τρίτης η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι είναι αυτή που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, θέτει σε κίνδυνο ζωές ναυτικών και εμποδίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και απειλεί ότι το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή «είναι έτοιμοι να προστατεύσουν την ελευθερία της Ναυσιπλοΐας και να αποτρέψουν τις παράνομες δραστηριότητες της Ελληνικής Ακτοφυλακής». 

Πηγή: Newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια