Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ φ.1685

Η ΩΔΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΤΟΥ ΣΙΛΕΡ!
Η ΕΝΑΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 
ΤΟΥ ΜΠΕΤΟΒΕΝ!










Γράφει - Επιμελείται 
Η Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*

Ο Ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Η Πανδημία του Covid-19 δοκιμάζει τα ευρωπαϊκά ιδανικά! Άραγε θα ανταποκριθούμε στο κάλεσμα των καιρών;

Χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε ως «πανδημία» τον κοροναϊό (Covid-19). Οι ενέργειες πρόληψης και αντιμετώπισης του νέου ιού όλων των χωρών που πλήττονται, καθώς και το λιτό, αυστηρό και σαφές διάγγελμα του Πρωθυπουργού της Ελλάδος χθες, μας κάνουν να συνειδητοποιούμε ότι η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια, αλλά απαιτεί ψυχραιμία και συμμόρφωση προς τις οδηγίες των αρμοδίων ιατρών και κυβερνητικών οργάνων. 

Αναλογιζόμενη πως είναι δυνατόν να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας και κυρίως την ανάγκη μας να συναναστρεφόμαστε με τους ανθρώπους, ακόμη και με αυτούς που αγαπάμε, αναρωτήθηκα εάν τη δύσκολη αυτή συγκυρία μπορούμε να την μετατρέψουμε σε ευκαιρία. Ευκαιρία να βρεθούμε –έστω και σε μια μικρή απόσταση- με την οικογένειά μας, τα παιδιά μας! Ευκαιρία να διαβάσουμε κάποιο βιβλίο –ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ∆ΟΥΜΕ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΕΙ∆ΗΣΕΙΣ! Ευκαιρία να ακούσουμε λίγη μουσική, από αυτή που δεν ακούμε πλέον εύκολα λόγω των πολλών καθημερινών υποχρεώσεων! 

Το μυαλό μου πήγε κατευθείαν στην Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν ή όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται τον «Ύμνο της Χαράς». Πόση ευφορία και ανάταση, πνευματική και ψυχική, δημιουργεί στο άκουσμά της; Ευτυχώς πλέον το διαδίκτυο μας βοηθά να έχουμε γρήγορη πρόσβαση σε πηγές και αμέσως βρέθηκα να μελετώ για τον Ύμνο της Χαράς, ΧΑΡΑ, που τόσο πολύ χρειαζόμαστε αυτές τις ημέρες. 



Η Συμφωνία αρ. 9 είναι από τα μεγαλύτερα μουσικά έργα, που γράφηκαν ποτέ (1818-1824). Πρώτη φορά ένας μεγάλος συνθέτης χρησιμοποιεί φωνές σε μια συμφωνία και την κάνει χορωδιακή. Ο Μπετόβεν χρησιμοποιεί στίχους από ένα ποίημα του 1785, του Φρίντριχ Σίλερ, «An die Freude», την «Ωδή στη χαρά», δίνοντας και ένα ανθρωπιστικό μεγαλειώδες μήνυμα. Τα προσωπικά του προβλήματα, οικονομικά, ψυχικά και σωματικά, του δίνουν δύναμη να οδηγήσει τον πόνο στη χαρά και να δείξει στους ανθρώπους το δρόμο της αδελφοσύνης και της ευτυχίας. 

Στην πρεμιέρα (1824) ο Μπετόβεν είναι ήδη κουφός! Καταχειροκροτείται από το κοινό! ∆εν άκουγε, αλλά έβλεπε μαντίλια στον αέρα και σηκωμένα χέρια. Οι κριτικοί της εποχής, όμως, αντιμετώπισαν τη συμφωνία χλιαρά, ενώ κατηγορήθηκε για το χορωδιακό μέρος. Παρόλα αυτά το έργο μένει στην Ιστορία της Μουσικής, του Κινηματογράφου, του Θεάτρου, αλλά και της Πολιτικής. Η Μουσική του ταυτίζεται με εθνικούς και κοινωνικούς στόχους. Χρησιμοποιείται ως εθνικιστικός ύμνος πολλών χωρών, από τη Ναζιστική Γερμανία ως την Ιαπωνία και σε δικτατορίες χωρών της Λατινικής Αμερικής. 

Εντέλει η «Ωδή στη Χαρά» υιοθετείται ως ο Ύμνος της Κοινωνίας των Εθνών συμβολίζοντας την Ελευθερία και την Αδελφοσύνη των λαών. Η Μουσική του Μπετόβεν ενώνει τους λαούς που αγωνίζονται… ∆ιασκευάζεται από τον Κάραγιαν και γίνεται ο επίσημος ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Στην επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ε. (europa.eu) διαβάζουμε ότι «το ποίημα “Ωδή στη Χαρά” εκφράζει την ιδεαλιστική άποψη του Σίλερ για συναδέλφωση όλων των λαών, την οποία υμμεριζόταν ο Μπετόβεν. Το 1972, η Ωδή στη Χαρά του Μπετόβεν έγινε ο ύμνος του Συμβουλίου της Ευρώπης, και το 1985 αναγνωρίστηκε από τους ηγέτες της ΕΕ ως ο ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ύμνος δεν έχει λόγια, παρά μόνο μουσική. Με την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής, αυτός ο ύμνος εκφράζει τα ευρωπαϊκά ιδανικά της ελευθερίας, της ειρήνης και της αλληλεγγύης». 

Αυτά τα ιδανικά καλούμαστε στις μέρες μας, παρά ποτέ, να υπηρετήσουμε. Όλοι μας, από όποιο πόστο και με όποιο κόστος! 

Για να έχουμε ειρήνη και δεν αναφέρομαι στο μεγάλο πρόβλημα που βιώνουμε παράλληλα με την πανδημία ως Ευρώπη, δηλαδή στις πιέσεις της Τουρκίας, πρέπει να περιορίσουμε την Ελευθερία μας, πρέπει να ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΜΕ, σωματικά, ενώ η αλληλεγγύη παίρνει τη μορφή της προφύλαξης! Προφύλαξη των εαυτών μας, αλλά και προφύλαξη των άλλων από μας, για να επιτρέψουμε στους γιατρούς μας και στο νοσηλευτικό προσωπικό να πράξουν το καθήκον τους και να ξεπεράσουμε το πρόβλημα. 

Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τον κοροναϊό με υπευθυνότητα, αλλά όχι με φόβο και πανικό. Να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις, αλλά να μην σταματήσουμε να σκεφτόμαστε ως ΆΝΘΡΩΠΟΙ! Εύχομαι να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα των ημερών!


*Η Εύη Κοκκίνου είναι ∆ικηγόρος ∆ιαμεσολαβήτρια Υπεύθυνη Προστασίας ∆εδομένων - DPO 
∆/νση Γραφείου: Απ. Παύλου 40 – Κόρινθος 
Τηλ. 2741084568 & 6944964225

Δεν υπάρχουν σχόλια