Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ.1683

    ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΙΑΤΡΙΣΣΑΣ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ    


Η ιστορία της Αγίας εικόνας της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι είναι η εξής: 

Κάθε καλοκαίρι ερχόταν στο Λουτράκι για ιαματικά λουτρά μια γυναίκα ονόματι Μαρία, που ήταν μαία. Έμενε στο σπίτι της Μαρίας Σώκου, με την οποία είχε φιλικές σχέσεις. Η Μαρία αυτή όταν πήγε να προσκυνήσει στους Αγίους Τόπους, έφερε ένα δώρο στη Μαρία Σώκου, την εικόνα της Παναγίας με βρέφος το Χριστό στην αριστερή της πλευρά. Στα Ιεροσόλυμα, ο πωλητής είχε πει στη Μαρία, να δώσει την εικόνα σε Θεοσεβείς ανθρώπους, που να πιστεύουν σ’ αυτήν, να της ανάβουν κεριά και το καντήλι της να καιει μέρα και νύχτα, διότι είναι θαυματουργή εικόνα. 

Η Μαρία όλα αυτά τα είπε στη Μαρία Σώκου. Ακόμη της είπε ότι μετά από 20 μέρες από την παράδοση της Αγίας εικόνας θα πεθάνει όπως και έγινε. 

Η εικόνα ήλθε στα χέρια της Σώκου το 1928. Η ευλάβεια των κατοίκων του Λουτρακίου, αλλά και ξένων με το χρόνο μεγάλωνε. Τότε σκέφτηκαν να κάνουν μια εκκλησία. Δημιουργήθηκε μία επιτροπή με την βοήθεια του τότε Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Κορινθίας Δαμασκηνού και των Δωρητών, και έκτισαν σε οικόπεδο που τους προσέφερε ο Ιωάννης Μάρρας απέναντι από την σημερινή εκκλησία τον πρώτο ναό της Παναγίας της Γιάτρισσας, ονομάστηκε έτσι λόγω των θαυμάτων θεραπείας που έκανε. 

Παναγία η Γιάτρισσα ονομάζεται και το μοναστήρι που βρίσκεται στον Ταϋγετο σε υψόμετρο 1100 μέτρων, και γιορτάζει ανήμερα του Γενεσίου της Θεοτόκου. Στην μονή υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και αγίασμα.Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ


Στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας λειτούργησε και τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Σοϊμοίρη χθες Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2020, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος πλαισιούμενος από τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Ρωμανό Φωκάκη, τον Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Αθανάσιο Κοντογιάννη , τον Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Παναγιώτη Αντωνόπουλο και τον Ιεροδιάκονο π. Δαμασκηνό Γεννηματά. 

Λίγο πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή τονίζοντας ότι όλοι οι Χριστιανοί οφείλουν, με κριτήριο την αγάπη για τον συνάνθρωπο, να αγωνιστούν προκειμένου να εισέλθουν στον Παράδεισο και να απολαύσουν την αιώνια μακαριότητα. Ολοκλήρωσε ευχόμενος προς όλους Χρόνια Πολλά, καλά και ευλογημένα, καλή δε και καρποφόρο Αγία Τεσσαρακοστή! 

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος λειτούργησε στον Ι. Ναό Αγίου Ιωάννου Καλλιθέας Κορίνθου και ετέλεσε το ετήσιο Μνημόσυνο του Παναγιώτη Θεοχάρη, πλαισιούμενος από τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιο Ραζνύ, τον Εφημέριο του Ι. Ναού Αιδεσ. π. Ιωάννη Χαμάλη και τον Διάκονο π. Δημήτριο Μπαλλά. 

Στο κήρυγμά του ο άγιος Κεγχρεών αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή της Κυριακής των Αποκρέω, που αναφέρεται στην Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, τονίζοντας ότι, ο Χριστός θα μας κρίνει σύμφωνα με το πως χρησιμοποιήσαμε το δώρο της ελεύθερης βούλησης και εάν εργαστήκαμε καλώς τα τάλαντα που μας έδωσε, πάντα με κριτήριο την αγάπη. Το έλεος και η ευσπλαχνία είναι αρετές που κάνουν τον άνθρωπο να ομοιάζει στον Χριστό, γι’ αυτό και προέτρεψε τους πιστούς να προσφέρουν τις ελεημοσύνες και την αγάπη τους στους συνανθρώπους τους προκειμένου να λάβουν το έλεος από τον δικαιοκρίτη Κύριό μας. 

Τέλος, αφού μετέφερε τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, ευχήθηκε καλή και ευλογημένη Αγία Τεσσαρακοστή! 

Το ίδιο απόγευμα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, μετέβη στο Ξυλόκαστρο, στην αίθουσα της Γ.Ε.Χ.Α. (Γονέων Ένωση Χριστιανική Αγωγή) όπου και ομίλησε με θέμα: «Δευτέρα Παρουσία (Κρίσις) – η συνάντησή μας με τον Κύριο». 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια