Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Γεωργίου Ψυχογιού φ 1679

Τοποθέτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γεωργίου Ψυχογιού στη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου

“Επίδομα Γέννησης και λοιπές διατάξεις”.

  Παρά την επένδυση του επιδόματος γέννησης, η κυβέρνηση συνεχίζει την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους του ΣΥΡΙΖΑ εντόπισε ο Γιώργος Ψυχογιός μιλώντας στη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου “Επίδομα Γέννησης και λοιπές διατάξεις”.
   Η ΝΔ λοιδορούσε και απαξίωνε προεκλογικά τα επιδόματα, καθώς στην ιδεολογική της αντίληψη οι ανισότητες είναι φυσική νομοτέλεια, αλλά έρχεται να νομοθετήσει και να πάρει μέτρα κοινωνικών παροχών. Το επίδομα γέννησης, όμως, τίθεται ως επένδυση για τις “λοιπές διατάξεις” που συνεχίζουν το επιχειρούμενο ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, που ο ΣΥΡΙΖΑ οικοδόμησε μέσα σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες. Εν μέσω κρίσης αυξήθηκε ο Προϋπολογισμός της πρόνοιας από τα 750 εκατομμύρια το 2015, σε 3,5 δις το 2019. Το προνοιακό κράτος έγινε ψηφιακό και διαφανές, μια ασπίδα αξιοπρέπειας και ισονομίας απέναντι στις πελ
ατειακές σχέσεις και λογικές. Το νομοσχέδιο αφορά εκατομμύρια συμπολιτών μας, στους οποίους περικόπτει σημαντικά επιδόματα, αυτό του παιδιού, της στέγασης, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, με πρόσχημα το επίδομα γέννησης.
   Τόνισε ότι μια σοβαρή πολιτική αντιμετώπιση του δημογραφικού θα έπρεπε να είναι δομημένη σε τέσσερις άξονες που δημιουργούν και την κοινωνική ασφάλεια.
   Πρώτον, στην ανάκαμψη της οικονομίας, που συντελέστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ έστω κι αν δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα με συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης.
   Δεύτερον, στη μείωση της ανεργίας με καλές δουλειές για όλους. Την τελευταία τετραετία υπήρξε μείωση της ανεργίας κατά 10%, επανήλθαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο δείκτης μόνιμης απασχόλησης ξεπέρασε αυτόν της μερικής και υλοποιήθηκαν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, τα οποία η ΝΔ καταργεί.
   Τρίτον, στην αύξηση των αμοιβών για τους εργαζόμενους μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και τους εντατικούς ελέγχους του ΣΕΠΕ για την προστασία των εργαζομένων.
   Τέταρτον, στην ανάπτυξη της πρόνοιας μέσα από τη στήριξη των νέων οικογενειών. Επί ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκαν 156.000 παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς σε σύγκριση με  το 2015 που πήγαν 79.000, και με προγράμματα όπως τα σχολικά γεύματα, τα οποία υπονομεύονται μεταξύ άλλων και στην Κορινθία.
   Ο κος Ψυχογιός επεσημανε ότι οι πολιτικές της κοινωνικής παροχής έχουν και αναπτυξιακή διάσταση, αφού επιστρέφουν πολλαπλασιαστικά στην οικονομία με αύξηση της ζήτησης και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Αντίθετα, τα 600 εκατομμύρια που περιέκοψε η Κυβέρνηση στο κοινωνικό μέρισμα, δημιούργησαν μεταξύ άλλων και σοβαρή πτώση τζίρου στην αγορά.
   Η Κυβέρνηση βάζει, όμως, και σοβαρά εμπόδια στη λήψη των επιδομάτων ενδεικτικά της ιδεοληψίας και της κοινωνικής αναλγησίας που την χαρακτηρίζουν. Για παράδειγμα υπάρχει πρόβλεψη ότι αν ένα παιδί μείνει από απουσίες, τουλάχιστον για ένα χρόνο, χάνει το επίδομα παιδιού, στέγασης και το ΚΕΑ η οικογένεια.
   Ο Βουλευτής έκανε ειδική αναφορά στην τροπολογία για τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει ότι πρέπει να ενταχθούν στους δήμους, στις οργανικές μονάδες κοινωνικής προστασίας και να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις προσωπικού.
   Ο κ. Ψυχογιός καταδίκασε τη διάταξη του νομοσχεδίου που θέτει ως προϋπόθεση τη δωδεκαετή παραμονή στη χώρα για τις οικογένειες μεταναστών ώστε να μπορούν να είναι δικαιούχοι των επιδομάτων γέννησης, παιδιού και στέγασης, αποκλείοντας έτσι ένα μεγάλο μέρος οικογενειών που διαβιούν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα, εργάζονται και φορολογούνται εδώ.
   Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας: “θέλω να πω ότι για εμάς το κοινωνικό κράτος είναι μια υποχρέωση της πολιτείας για όλους, χωρίς διακρίσεις και αστερίσκους και δεν είναι καθόλου πολυτέλεια. Είναι προϋπόθεση ανάπτυξης και όχι αποτέλεσμα, ανάλογα με τους δείκτες. Και αυτό θα το πετύχουμε και στη Βουλή και στο κίνημα.”
   Μπορείτε να βρείτε το βίντεο της ομιλίας στον ακόλουθο σύνδεσμο:  https://youtube/wiFcYUGIYOY
Η Ομιλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γεωργίου Ψυχογιού
στη διαδικασία συζήτησης του Εκλογικού Νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής


  O Γιώργος Ψυχογιός, Βουλευτής Κορινθίας και αναπληρωτής τομεάρχης Μεταστευτικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στη διαδικασία συζήτησης του Εκλογικού Νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής.
   Στην αρχή της τοποθέτησής του ο Βουλευτής ανέφερε ότι ο νέος εκλογικός νόμος αποτελεί σοβαρό πισωγύρισμα του πολιτικού συστήματος και παραβίαση της δημοκρατικής αρχής της ισότητας της ψήφου των πολιτών.
   Επισήμανε ότι η Κυβέρνηση ήδη άλλαξε το νόμο για τις εκλογές Δήμων και Περιφερειών και αρνείται να ακούσει τις φωνές των υγιών δυνάμεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μετά από χρόνια απέκτησαν φωνή και ουσιαστικό ρόλο με την εκλογική διαδικασία που ψηφίστηκε επί της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
   Πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία εμμένει στα ιδεολογικά της θέσφατα και προτάσσει το ψευδεπίγραφο επιχείρημα της κυβερνητικής σταθερότητας, αγνοώντας το γεγονός ότι ακόμα και με το σύστημα της απλής αναλογικής ο κυρίαρχος λαός μπορεί να επιλέξει την εκλογή μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης αλλά και ότι η κυβερνητική σταθερότητα δεν σχετίζεται με την αυτοδυναμία. Η αυτοδυναμία και οι παντοδύναμες κυβερνήσεις, όμως, συνδέονται με τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση, με το πελατειακό κράτος, με την εξυπηρέτηση συμφερόντων ημετέρων, τη διαπλοκή με τα μεγάλα συμφέροντα, την αλόγιστη σπατάλη πόρων και δυνατοτήτων.
   Ως προς τον αποκλεισμό των εκλογικών συνασπισμών από το μπόνους που εισάγεται δήλωσε ότι ο νόμος θέτει ως προϋπόθεση για τη χορήγησή του, να είναι ο μέσος όρος της δύναμης των συνεργαζόμενων κομμάτων μεγαλύτερος από την εκλογική δύναμη του αυτοτελούς κόμματος που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων το οποίο είναι αδιανόητο συνταγματικά, ιστορικά, πολιτικά.
   Τόνισε σχετικά με τη συζήτηση περί μη εμπιστοσύνης των πολιτών ότι αυτή αφορά στο πολιτικό σύστημα και όχι στον εκλογικό νόμο. Η Κυβέρνηση παρουσιάζει την αλλαγή του εκλογικού νόμου ως ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ είναι ήττα του πολιτικού συστήματος. Η αλλαγή ενός εκλογικού συστήματος πριν καν δοκιμαστεί δρα ανασταλτικά στην εμπιστοσύνη των πολιτών. Η ΝΔ απομονωμένη και μαζί μόνο με το δεκανίκι της, την Ελληνική Λύση, καταργεί την απλή αναλογική,   εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται το πολιτικό σύστημα ως κάτι που υπάρχει πέρα και πάνω από την κοινωνία και τις ανάγκες της.
   Καταλήγοντας έκανε αναφορά στο γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αλλεργία στο δημιουργικό διάλογο που μπορεί να προκύψει από κυβερνήσεις συνεργασίας και δυσανεξία στην έννοια της σύνθεσης και αρέσκεται στον παραγοντισμό και την ανάθεση.    Δεν έχει μάθει τίποτα από τα λάθη του παρελθόντος, παραμένει στην υπεροψία μιας περιόδου που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Τέλος, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Ό,τι και να κάνετε θεσμικά, εργαλειακά, πολιτικά για να διασφαλίσετε ότι δήθεν η Αριστερά δεν θα ξανάρθει στην εξουσία, δεν πρόκειται να έχει κανένα αποτέλεσμα. Η κοινωνία θα σας απαντήσει. Η Αριστερά θα νικήσει και θα μεταμορφώσει και τη χώρα, τους θεσμούς και τη δομή της”.
   Μπορείτε να βρείτε το βίντεο της ομιλίας στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://youtube/Xz8MNFQnUGUΒουλευτής ΣΥΡΙΖΑ  Γεώργιος Ψυχογιός:

Η κυβέρνηση τορπιλίζει το θεσμό των σχολικών γευμάτων στην Κορινθία

   Ο Βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός κατέθεσε Αναφορά προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικό Υποθέσεων και την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την καθυστέρηση υλοποίησης του προγράμματος “Σχολικά Γεύματα” για τα 12 ενταγμένα δημοτικά σχολεία του Δήμου Κορινθίων.
   Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος διενεργείται κατόπιν σχετικής επιστολής του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας η οποία δημοσιεύθηκε σε τοπικό ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης και αξιοποιήθηκε ως επισυναπτόμενο έγγραφο.
   Τα “Σχολικά Γεύματα” είναι από τα πλέον πετυχημένα προγράμματα κοινωνικής αρωγής, με σημαντικά οφέλη, που καθιέρωσε και υλοποίησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μια ενισχύει την κοινωνική συνοχή, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα καθημερινής σίτισης για όλα τα παιδιά, από την άλλη προωθεί ένα υγιεινό και ισορροπημένο μοντέλο διατροφής.
   Πρόκειται για μια δράση με πολυεπίπεδη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο η οποία όμως φαίνεται πως, παρά τα 2 έτη επιτυχημένης εφαρμογής, δεν αποτελεί στρατηγικό στόχο της σημερινής Κυβέρνησης να το επεκτείνει και να το διευρύνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια