Header Ads

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΣ ο Σάββας Καλεντερίδης f. 1678


ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΣ ο Σάββας Καλεντερίδης 
Απόστρατος Αξιωματικός ΝΑΙ, Απόμαχος όμως ΟΧΙ !...


Ο Σάββας Καλεντερίδης (Βέργη Σερρών1960) είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής, γνωστός για τη συμμετοχή του στην υπόθεση Οτζαλάν.
Βιογραφικά στοιχεία
Γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1960. Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία απεφοίτησε το 1981, ως ανθυπίλαρχος. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες και φοίτησε σε όλα τα σχολεία των τεθωρακισμένων και των καταδρομών. Επίσης, υπηρέτησε επί σειρά ετών σε κρίσιμες θέσεις και στο εξωτερικό.[1]
Τον Μάρτιο του 2000, ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Η παραίτησή του οφείλεται στη διαφωνία του με το χειρισμό από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης της «Υπόθεσης Οτζαλάν», τον Ιανουάριο του 1999, στο Ναϊρόμπι της Κένυας.
Ο Καλεντερίδης, που ως αξιωματικός της ΕΥΠ] συνόδευε τον Κούρδο ηγέτη κατά τη διάρκεια της περιπετειώδους μετακίνησής του στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Κένυα, συνέγραψε το βιβλίο Παράδοση Οτζαλάν: Η Ώρα της Αλήθειας καταθέτοντας την ιστορική του μαρτυρία για τα γεγονότα. Το βιβλίο έφθασε στην κορυφή των πωλήσεων, ξεπερνώντας τις 15 χιλιάδες αντίτυπα. Ο Οτζαλάν και συνεργάτες του έχουν κατηγορήσει τον Καλεντερίδη ως συμμέτοχο στην παγίδευση του Κούρδου ηγέτη και την παράδοσή του στις κενυατικές αρχές
Από το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο «Ινφογνώμων Εκδόσεις» και από το 2008 το ιστολόγιο «Ινφογνώμων Πολιτικά».
Ο Σάββας Καλεντερίδης τιμήθηκε από την υπηρεσίες με εύφημες μνείες για το έργο που προσέφερε στην Πατρίδα. Μια από αυτές έχει ως εξής: «Απονέμεται εύφημη μνεία στον επίλαρχο Καλεντερίδη Σάββα διότι στα πλαίσια έργου που του ανατέθηκε από την Υπηρεσία (ΕΥΠ) σε ξένη χώρα, επέδειξε υπερβάλλοντα ζήλο, επινοητικότητα, αποτελεσματικότητα, και με κίνδυνο πολλές φορές ακόμα και της ζωής του έφερε σε πέρας κατά άριστο τρόπο και πέραν του καλώς νοουμένου καθήκοντος, αποστολές εξειδικευμένες και αρκετά επικίνδυνες, συλλέγοντας και επεξεργαζόμενος στη συνέχεια σπουδαίο πληροφοριακό υλικό ύψιστης Εθνικής σημασίας για την Εθνική Ασφάλεια της χώρας»
Ο Σάββας Καλεντερίδης από το 2011 είναι τακτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα Δημοκρατία και Κυριακάτικη Δημοκρατία, ενώ αναλύσεις και άρθρα του, με κύριο θέμα την Τουρκία και άλλα περιφερειακά ζητήματα, έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες Κυριακάτικη ΕλευθεροτυπίαΠαρόν και Μακεδονία και στα περιοδικά ΕπίκαιραΆμυνα και ΔιπλωματίαΣτρατιωτική ισορροπία & γεωπολιτικήΑπόρρητο δελτίο και Διπλωματία.
Συγγραφικό έργο
Με το ψευδώνυμο Κώστας Νικοπολίδης μετέφρασε από τα τουρκικά και επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου Κράτος συμμορία ενώ μετέφρασε από τα τουρκικά και την «Έκθεση Σουσουρλούκ».
Το 2016 εξέδωσε από τις εκδόσεις του το βιβλίο του με τίτλο Κρίση και πατριωτισμός Σε συνεργασία με το ίδρυμα «Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Μέλπως Μερλιέ» συμμετείχε και προλόγισε την έκδοση του διπλού CD Τραγούδια του Πόντου, Ηχογραφήσεις του 1930 και του CD Τραγούδια από τις παράλιες πόλεις του Πόντου και της Μικράς Ασίας.
Μετέφρασε και επιμελήθηκε της έκδοσης του βιβλίου Η Ανατομία του Πολέμου στο Κουρδιστάν,] του Μουράτ Καραγιλάν, ενός εκ των ηγετών Κουρδικού Εθνικοαπελευθερωτικού Κινήματος και υπαρχηγού του Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Επιμελήθηκε επίσης της έκδοσης του δίτομου έργου Ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής: Μύθος και πραγματικότητα, του βιβλίου Οι μειονότητες στην Τουρκία και σειράς ιστορικών ταξιδιωτικών οδηγών, όπως Κάτω Ιταλία - Μεγάλη ΕλλάδαΣικελίαΡόδος - Καρία - ΛυκίαΧίος - ΣμύρνηΑιολία –Λέσβος-ΑϊβαλίΒουλγαρία - Ανατολική ΡωμυλίαΚαππαδοκία - Κεντρική ΑνατολίαΚωνσταντινούπολη - Μαρμαράς και Κρήτη, κ.ά..
Σ.Σ Η Διεύθυνση της εφημερίδας «Η Φωνή της Κορίνθιας» αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους ανιδιοτελείς συνεργάτες – περιστασιακούς αρθρογράφους και να τους γνωρίσει στους Αναγνώστες της, τιμής ένεγκεν...


Δεν υπάρχουν σχόλια