Header Ads

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ Φ. 1678



ΚΑΘΑΡΑ Και ξάστερα

Οι θέσεις του ΥΠΕΞ για το «Βερολίνο»

Στο in.gr τη Δευτέρα δημοσίευσε τις κινήσεις και τις προσδοκίες του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, σχετικά με τις διαδικασίες της συνόδου του Βερολίνου, που έγινε την προηγούμενη ημέρα,  «Καθαρά και ξάστερα», ως εξής: « Η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στα επόμενα στάδια της διαδικασίας του Βερολίνου Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τη χθεσινή διαδικασία ένα θετικό πρώτο βήμα, εξέφρασε όμως την ενόχληση της Ελλάδος γιατί δεν υπήρξε στα συμπεράσματα ρητή αναφορά που να καταδεικνύει ότι τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης είναι κενά περιεχομένου. Η Ελλάδα αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της Διαδικασίας του Βερολίνου σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τη χθεσινή διαδικασία ένα θετικό πρώτο βήμα, εξέφρασε όμως την ενόχληση της Ελλάδος γιατί δεν υπήρξε στα συμπεράσματα ρητή αναφορά που να καταδεικνύει ότι τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης είναι κενά περιεχομένου.  «Σήμερα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα της Λιβύης. Είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και να χαρακτηρίσω τα συμπεράσματα του Βερολίνου, καταρχήν, σαν ένα θετικό πρώτο βήμα», σημείωσε ο κ. Δένδιας και συνέχισε: «Θετικό, γιατί βεβαιώνει τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μια πολιτική λύση και γιατί επαναλαμβάνει την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.
Βεβαίως όμως είναι ένα πρώτο και μόνο ένα πρώτο βήμα», επεσήμανε. «Όλα θα κριθούν από τη συνέχεια. Είχα επίσης τη δυνατότητα να εκφράσω την ενόχληση της ελληνικής πλευράς, όχι μόνο γιατί δεν προσκλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά επίσης και κυρίως γιατί δεν συμπεριλήφθησαν στα συμπεράσματα στοιχεία που να αποτελούν ρητή αναφορά στην ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Δεκεμβρίου, μια απόφαση που μας δεσμεύει όλους. Και μάλιστα όταν στο Βερολίνο παρίστατο η ηγεσία όλων των ευρωπαϊκών θεσμών» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, τον «διαβεβαίωσε ότι η θέση της ΕΕ παραμένει η ίδια, ότι τα μνημόνια είναι παράνομα και αυτά τα μνημόνια είναι κενά περιεχομένου. Βεβαίως όμως οφείλω να πω ότι η Ελλάδα αναμένει τη συνέχεια όλης αυτής της διαδικασίας και αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της διαδικασίας του Βερολίνου», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

ΚΑΥΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Με την απειλή βέτο βάζουν μυαλό…

Υπό τη βαριά σκιά της νέας απίστευτης κλιμάκωσης από την Τουρκία, με τη γεώτρηση του Γιαβούζ στο αδειοδοτημένο τεμάχιο 8, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης δεν είχε άλλη επιλογή και έπαιξε το πιο δυνατό του χαρτί. Την απειλή του βέτο εναντίον της Τουρκίας, σε οριζόντιο μάλιστα επίπεδο εντός της Ε.Ε, ανέσυρε τελικά τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.
Υπό τη βαριά σκιά της νέας απίστευτης κλιμάκωσης από την Τουρκία, με τη γεώτρηση του Γιαβούζ στο αδειοδοτημένο τεμάχιο 8, ο υπουργός Εξωτερικών δεν είχε άλλη επιλογή και έπαιξε το πιο δυνατό του χαρτί. Απαιτώντας, όσο ποτέ άλλοτε, την επιτάχυνση της εφαρμογής των προ διμηνίας αποφάσεων για κυρώσεις εναντίον φυσικών και νομικών οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες Τουρκικές δραστηριότητες, σημείωσε στους ομολόγους του ότι «σε περίπτωση που δεν προχωρήσει τάχιστα η όλη διαδικασία, δεν θα είναι εφικτό να δοθεί από μέρους της Κύπρου συγκατάθεση, οριζόντια, επί οποιουδήποτε θέματος συζητείται στην ΕΕ που αφορά την Τουρκία».
«Πλήττει την αξιοπιστία της ΕΕ» Χρησιμοποίησε μάλιστα γλώσσα που η αλήθεια συνηθίσαμε να ακούμε από την αντιπολίτευση στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας στους εταίρους του και τον επικεφαλής του Συμβουλίου, Υπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ ότι «η απλή συζήτηση του θέματος και η έκδοση δηλώσεων, όχι μόνον δεν πτοεί την Τουρκία αλλά πλήττει την ίδια την αξιοπιστία της ΕΕ». Με τη στάση του αυτή εκμαίευσε και φαίνεται, στα λόγια τουλάχιστον, να έλαβε την πολιτική δέσμευση των εταίρων του για επιτάχυνση της διαδικασίας που εκκρεμεί εδώ και αρκετές εβδομάδες στην επιτροπή εργασίας relex. Μάλιστα, η εν λόγω επιτροπή, επιβεβαιώνοντας την έλλειψη βούλησης να τα βάλει με την Τουρκία, καλύφθηκε εδώ και καιρό πίσω από την απαίτησή της δήθεν για μελέτη επιπτώσεων πιθανών κυρώσεων κατά της ΤΡΑΟ.
΄Οποιος πάντως ισχυριστεί ότι μετά άπαυτο ανοίγει δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα, μάλλον στρουθοκαμηλίζει. Η δε δήλωση του Ζοζέφ Μπορώ – περί επίσπευσης της κατάρτισης της λίστας κυρώσεων – είναι μεν προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά αντιμετωπίζεται, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, με σχετική δυσπιστία. Τώρα δεν είναι στο χέρι των γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες να αποδείξουν τις αμέσως επόμενες μέρες του λόγου του αληθές;       Πηγή: sigmalive.com

ΕΞΩ Από τα Δόντια

Συμμετοχή της Ελλάδας υπό όρους στη Λιβύη

Είχαμε ισχυρισθεί πριν από δύο περίπου χρόνια ότι το ΝΑΤΟ, στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα από άλλο σκοπό ξεκίνησε και αλλού έχει καταλήξει τις τελευταίες δεκαετίες. Ιδρύθηκε για την αντιμετώπιση επιθετικού Πολέμου, δηλαδή με σκοπό Αμυντικό των Κρατών Μελών, αλλά περί το τέλος της δεκαετίας του 80, τροποποίησε το Δόγμα του και από Αμυντικό Σύμφωνο έγινε Επιθετικό, δίνοντας στον εαυτόν του το δικαίωμα Επιθετικού Πολέμου με το πρόσχημα της επιβολής Ειρήνης, κατά το δοκούν.
Δείγμα του νέου δόγματος αποτελούν οι Πολεμικές παρεμβάσεις του ΝΑΤΟ στην άλλοτε Γιουγκοσλαβία, την οποία διέλυσε εις τα εξ ων είχε συντεθεί, το μακρινό Αφγανιστάν, όπου ελέγχεται έκτοτε η διακίνηση με αεροσκάφη της CΙΑ το εμπόριο ναρκωτικών παπαρούνας, το Ιράκ, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς και διαμελίζεται επί των ημερών μας, η Λιβύη, η Συρία, οι παρεμβάσεις στην Ουκρανία και άλλες περιπτώσεις .
Αυτή την χρονική συγκυρία, στην περιοχή μας στη Μέση Ανατολή και στη βόρειο Αφρική, υπάρχει μεγάλη Πολεμική εκστρατεία με Όργανο της παγκόσμιας ελίτ τους μισθοφόρους Ισλαμοφασίστες, τους οποίους ελέγχει και χρησιμοποιεί η Τουρκία, που δρα σε βάρος των κρατών της Συρίας, του Ιράκ, της Λιβύης και ό,τι άλλο ήθελε προκύψει. Τα βαθύτερα αίτια και το σκοπό αυτής της Μεγάλης Επιχείρησης έχουν αναλυθεί επαρκώς από την εφημερίδα μας. Αιτία που γράφουμε αυτό το πόνημα, είναι η παρακάτω.
Ο Υπερατλαντικός Οργανισμός, έχει ήδη κινητοποιήσει δυνάμεις στις επίμαχες περιοχές και όπως είδαμε σε δημοσιογραφικές δηλώσεις αρμοδίων παραγόντων, πρόκειται να οργανώσει αποστολή δυνάμεων και από άλλες χώρες – μέλη. Δημιουργούνται, κατά τα ειωθότα, οι κατάλληλες συνθήκες  και εντός ολίγου θα κληθούμε κι΄ εμείς να συμμετάσχουμε στην παρέμβαση. Παράλληλα οι «άσπονδοι φίλοι μας μεθοδεύουν τον τεμαχισμό της Ελλάδας στα Βόρ. Σύνορά μας με μία «Κυβέρνηση του πάρτα όλα».
Η Ελλάδα αυτή την περίοδο βρίσκεται κάτω από την εσωτερική Οικονομική κρίση, που μαστίζει θανάσιμα το Ελληνικό Κράτος και τον Ελληνικό Λαό. Έχει με το μέρος της το ηθικό δικαίωμα να αρνηθεί την οποιαδήποτε συμμετοχή σε μελλοντικό σχετικό κάλεσμα του Οργανισμού. Δεν μπορεί να επιβαρυνθεί άλλο, αφού οι Ένοπλες Δυνάμεις της έχουν δεχθεί επικίνδυνο Οικονομικό πλήγμα από τις περίεργες επιλεκτικές περικοπές. Η τυχόν συμμετοχή της Κυβέρνησης θα βρει οπωσδήποτε αντιμέτωπη τη Λαϊκή βούληση. Η μοναδική περίπτωση εξαίρεσης αποτελεί η συμμετοχή μας σε αποστολή στη Λιβύη στο πλευρό της ειρήνευσης υπό όρους, όπως είναι η κατάργηση της συμφωνίας Λιβύης Τουρκίας στις θαλάσσιες Οικονομικές ζώνες….

ΕΤΣΙ  Τα βλέπω

Ανάπλαση του χώρου Αγίου Νικολάου

Σε προηγούμενα φύλλα της εφημερίδας μας είχαμε την ιδέα να προτείνουμε στην προηγούμενη  Δημοτική Αρχή της Κορίνθου, να ερευνήσει, να μελετήσει και να προωθήσει την ιδέα ανέγερσης και δημιουργίας ενός νέου σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου επί της Νέας Εθνικής Οδού, μεταξύ Κορίνθου και Αρχαίας Κορίνθου, ώστε να αποτελεί πρόσκληση επίσκεψης των διερχομένων. Σκοπός η αρτιότερη οργάνωση τουριστικού ρεύματος και τόπο προορισμού στην περιοχή μας. Δεν είμαστε βέβαιοι, αν θα λάβει υπόψη της την πρότασή μας η σημερινή Δημοτική Αρχή, αλλά υπάρχουν φωνές μέσα από τη Συμμαχία Πολιτών, που ενστερνίζονται την δέα, όπως είχε επισημάνει και ο Σπύρος Πανταζής κ.α..
Εμείς όμως, θα επανέλθομε σε αυτό το φύλλο της “Φωνής της Κορινθίας” με μίαν άλλη πρόταση, η οποία έχει σαν στόχο πάλι την προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή μας, που έχει παραμεληθεί από τους ιθύνοντες που διοίκησαν το Δήμο μας.διαχρονικά. Είναι γνωστό ότι το διπλανό Λουτράκι, έχει αποτελέσει τόπο προορισμού στα πλήθη των επισκεπτών από την Πρωτεύουσα κυρίως του Κράτους. Γεμίζουν οι παραλίες της Λουτρόπολης, και μάλιστα πολλές φορές οι επισκέπτες δεν βρίσκουν χώρους κατάλληλους να καθίσουν να περάσουν την ώρα και την ημέρα τους, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και τα Σαββατοκύριακα.
Ακούγαμε να λέγεται ότι ο Δήμος επρόκειτο να αναπλάσει σε παιδικές χαρές και γήπεδα αναψυχής τον χώρο που έχει δημιουργηθεί στην παραλία Αγίου Νικολάου. Αντί αυτού, το οποίο μπορεί να μεταφερθεί στον χώρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού με κατάλληλες ενέργειες, να αναμορφωθεί, ως εξής:
Για να δοθεί στον επισκέπτη του Λουτρακίου η αίσθηση συνέχειας του παραλιακού δρόμου προς την Κόρινθο, ως τόπου προορισμού, να μελετηθεί η περιοχή Αγίου Νικολάου και να δημιουργηθούν κτιριακά συγκροτήματα Αναψυκτηρίων και Ταβερνών πάνω από το δρόμο που υπάρχει  με κιόσκια τύπου Δαμασκηνού – Λιμένος με πρόσοψη προς τη θάλασσα κάτω από το δρόμο, ενοικιαζόμενα σε επιχειρηματίες υπό ειδικούς όρους.
Επανερχόμαστε γιατί είμαστε βέβαιοι, ότι η Κόρινθος, θα τραβήξει χιλιάδες επισκέπτες και οι Αθηναίοι θα έρχονται να απολαύσουν αντί της αποπνικτικής Αττικής την ημέρα τους κοντά μας με ότι αυτό συνεπάγεται θετικό...

Δεν υπάρχουν σχόλια