Header Ads

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ φ. 1677


Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων 
Χρίστος Δήμας
«Φορολογικά κίνητρα 
σε όσους ενταχθούν 
στο μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων»Για την ανάπτυξη της έρευνας, της καινοτομίας και τις δράσεις της κυβέρνησης προς αυτήν την κατεύθυνση, μίλησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, σε εκπομπή του One TV, στην οποία φιλοξενήθηκε πρόσφατα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της καινοτομίας για τη χώρας μας, στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για την ορατή βελτίωση των επιδόσεων της Ελλάδας και για τα σχέδια που έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται. Ανάμεσα σε αυτά, το -ιδιαίτερα επιτυχημένο- πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ», η Πολιτεία Καινοτομίας στον Πειραιά και το ηλεκτρονικό μητρώο ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων.
«Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ»
Ξεκινώντας, ο Υφυπουργός ερωτήθηκε σχετικά με τη δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ», η οποία όπως αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ που προηγήθηκε έχει σημειώσει πρωτόγνωρη επιτυχία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί προς χρηματοδότηση περίπου 5,100 επενδυτικά σχέδια από τα οποία έχουν εγκριθεί τα 1.152.
Μόνο στο δεύτερο κύκλο, οι προτάσεις που υποβλήθηκαν ήταν πάνω από 2,600 ενώ πάνω από 1,000 οι οποίες πληρούσαν τα κριτήρια έμειναν εκτός του προγράμματος λόγω του ότι δεν υπήρχαν επιπλέον διαθέσιμοι πόροι. Γι’ αυτό τον λόγο, εξήγησε ο Χρίστος Δήμας τόνισε ότι το υπουργείο εξετάζει μια “γενναία αύξηση” του προϋπολογισμού, η οποία θα επιτρέψει την ένταξη ενός επιπλέον τριψήφιου αριθμού ομάδων.
Σε ερώτηση σχετικά με τον αργό ρυθμό με τον οποίο συνήθως κινούνται τα προγράμματα ΕΣΠΑ, ο κ. Δήμας τόνισε ότι αυτός ο κύκλος θα προχωρήσει ταχύτερα, εκτιμώντας ότι η διαδικασίες των χρηματοδοτήσεων θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2020.
Μιλώντας γενικότερη για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, ο Χρίστος Δήμας υπογράμμισε ότι μέχρι τη στιγμή που ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση δεν υπήρχε καμία απολύτως στρατηγική. Τώρα, λίγους μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων της, εξήγησε, η κυβέρνηση υλοποιεί ήδη σειρά δράσεων για την υποστήριξη των Startups. Αυτές είναι:
Πολιτεία Καινοτομίας στον Πειραιά
Όπως είχε προαναγγείλει, η κυβέρνηση προχωρά με γοργούς ρυθμούς στη δημιουργία μιας Πολιτείας Καινοτομίας, στην οποία α φιλοξενούνται τα τμήματα R&D μεγάλων εταιρειών, Startups και ερευνητικά κέντρα. Η Πολιτεία αυτή, σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα δημιουργηθεί στις πρώην εγκαταστάσεις της “ΧΡΩΠΕΙ” στον Πειραιά. Η έκταση έχει περάσει ήδη στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενώ μέσα στον επόμενο μήνα εκτιμάται ότι θα “περάσει” και η Διυπουργική απόφαση για να ξεκινήσει η σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
Η Πολιτεία Καινοτομίας, όπως κατέστησε σαφές ο Χρίστος Δήμας, δεν θα λειτουργεί υπό τη δημόσια διοίκηση – το Δημόσιο θα παραχωρήσει απλώς την έκταση και το διαμορφωμένο κτίριο σε ιδιωτικούς φορείς. Μακροπρόθεσμος στόχος του εγχειρήματος είναι η προσέλκυση ταλέντων τόσο ελληνικών που βρίσκονται στο εξωτερικό – το λεγόμενο Brain Drain – όσο και ξένων, από τις γύρω, βαλκανικές χώρες που δεν έχουν στη χώρα τους τις υποδομές να δημιουργήσουν.
Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων
Ο κ. Δήμας επανέλαβε επίσης το πλάνο της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα φιλοξενείς όλες τις νεοφυείς επιχειρήσεις της Ελλάδας. Όπως ανέφερε, οι επιχειρήσεις θα “μπαίνουν” στη λίστα βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και, εφόσον συμπεριληφθούν θα υποστηρίζονται με φορολογικά και εργασιακά κίνητρα ή και βραβεία από τον ιδιωτικό τομέα. Πλέον, ότι κίνητρα θεσπίζει η κυβέρνηση, θα αφορούν τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στο μητρώο, υπογράμμισε ο υφυπουργός.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει το μητρώο αυτό στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, επομένως θα βρίσκεται στον “αέρα” μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Υπενθυμίζεται εδώ ότι την προσπάθεια “χαρτογράφησης” της ελληνικής Startup σκηνής έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, το Startupper.gr μέσα από το Westart.gr, το οποίο φιλοξενεί την πλειοψηφία των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων και ανανεώνεται συνεχώς.
Απαλλαγές από τη γραφειοκρατία
Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός μίλησε για τη γραφειοκρατία και τα “εμπόδια” που αυτή βάζει σε όλες τις Startups. Για την επίλυση του προβλήματος, προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση,  η οποία να περάσει από το κοινοβούλιο μέσα στον Ιανουάριο, και θα απαλλάσσει τους Ειδικού Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας, δηλαδή τους ερευνητές και τα μέλη ΔΕΠ, από γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες καθυστερούν σημαντικά την έρευνα.
“Όλα αυτά δεν είναι σχέδια, υλοποιούνται ήδη”, τόνισε ο Χρίστος Δήμας και ολοκληρώνοντας, συμπλήρωσε: “Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος της θητείας μας να υπάρχει σαφής βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Καινοτομίας, να κάνουμε σημαντικά βήματα προόδου, όχι μόνο σε σχέση με τα περασμένα έτη, αλλά σε σχέση με άλλες χώρες”.Δεν υπάρχουν σχόλια