Header Ads

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Γ.ΨΥΧΟΓΙΟΥ


 Γ. Ψυχογιός: Το Ν/Σ της ΝΔ βολή στα δικαιώματα, αλλά και τη διαχείριση του προσφυγικού.


 Ο Γιώργος Ψυχογιός, αν. Τομεάρχης για τη Μεταναστευτική Πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και Εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για τη Διεθνή Προστασία, τόνισε στην ομιλία του ότι το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα πολυεπίπεδο.  Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι εμμένει να το βλέπει κοντόφθάλμα και ξενοφοβικά, ως  «εθνική απειλή», χωρίς να έχει αναδείξει την ευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση του ζητήματος, σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για συγκλίσεις και συμμαχίες με άλλες χώρες για δίκαιο καταμερισμό και κοινές λύσεις και  πετυχαίνοντας περισσότερες μετεγκαταστάσεις, οικογενειακές επανανώσεις σε χώρες της Ε.Ε.
 Ως προς τις διατάξεις του νομοσχεδίου άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για κωδικοποίηση,  αλλά για κακότεχνη συρραφή ήδη ενσωματωμένων ευρωπαϊκών οδηγιών πίσω από τις οποίες η ΝΔ κρύβει τον απώτατο σκοπό της: την αποτροπή και την κράτηση αιτούντων άσυλο.
  Ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε τα κυριότερα προβλήματα του νομοσχεδίου που είναι η μετατροπή του ζητήματος από προσφυγικό σε μεταναστευικό, τα συνεχή εμπόδια που βάζει στη διαδικασία ασύλου και η έκπτωση βασικών δικαιωμάτων των αιτούντων  άσυλο και βεβαίως η γενικευμένη κράτηση.
  Ο Γιώργος Ψυχογιός έκλεισε την Εισήγησή του υπογραμμίζοντας:
«Εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ ήμασταν και θα είμαστε αρωγοί, σαν βουλευτές σαν κόμμα σαν μέρος του κινήματος αλληλεγγύης στις προσπάθειες που γίνονται πρικειμένου να διαχειριστούμε το προσφυγικό με έναν τρόπο συννομο και ανθρωπιστικό. Είμαστε, λοιπόν,  απέναντι σε νομοσχέδια όπως αυτό τα οποία επενδύουν στην αποτροπή και την κράτηση, στην καταπάτηση των δικαιωμάτων αλλά και δεν συμβάλλουν στην μακροπρόθεσμη διαχείριση του προσφυγικού.
  Κι αυτό γιατί πέρα από τα υπόλοιπα, υπάρχουν και οι πολιτικές διαφορές. Σαν Αριστερά, εμείς εντάσσουμε τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών στις κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος, όχι από ευαισθησία ή από φιλανθρωπία, αλλά από μια βαθιά πεποίθηση ότι αυτά συνιστούν βασική προϋπόθεση για την ισότητα, τη δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή και τη χειραφέτηση. Δηλώνω, λοιπόν, από το βήμα αυτό περήφανος και για τους συνεργάτες μας και για τους βουλευτές μας και για την προηγούμενη Κυβέρνηση, που παρα τα λαθη και τις παραλείψεις, έδωσε μια τεράστια μάχη για να βάλουμε πάνω απ’ όλα τον Άνθρωπο και την Αλληλεγγύη. Για εμάς αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε εντός και εκτός Βουλής».

Να παραταθεί άμεσα το πρόγραμμα
 της πυροπροστασίας...


   Η ανανέωση των συμβάσεων των 5.066 ωφελούμενων του προγράμματος του ΟΑΕΔ για την πυροπροστασία είναι ύψιστης προτεραιότητας. Πέρα από το, αυταπόδεικτο, γεγονός ότι επανασυνδέει τους ανθρώπους αυτούς με την εργασία, είναι ένας σημαντικός παράγοντας τόσο για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών όσο και για την μέριμνα προστασίας των περιοχών που έχουν ήδη πληγεί.
 Ειδικότερα στην Κορινθία όπου, δυστυχώς, οι πυρκαγιές αποτελούν συχνό φαινόμενο, εργάζονται πάνω από 120 άτομα στα Δασαρχεία Ξυλοκάστρου και Κορίνθου προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει και ανανεώσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ είχε αυξήσει και τις απολαβές λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού.
  Η συνέχιση των συμβάσεων του, έμπειρου πλέον, προσωπικού, καθώς και η η πρόβλεψη για τη χορήγηση βεβαιώσεων για τα επαγγελματικά δικαιώματα του δασεργάτη, είναι μονόδορμος.
  Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την αρχή μιας αντίληψης ότι η αντιπυρική προστασία αφορά πρωταρχικά την πρόληψη και η οποία μπορεί να πραγματοποιείται από συμβασιούχους, αλλά και από μόνιμες θέσεις, καθώς αφορά σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών.
   Η σημερινή Κυβέρνηση καλείται να αποδείξει ότι η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της εργασίας, καθώς και η μέριμνα για την αντιμετώπιση της κλιμματικής κρίσης είναι στις άμεσες προτεραιότητές της. Η παράταση του προγράμματος αυτού λοιπόν είναι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν.

Γιώργος Ψυχογιός
Βουλευτής Ν. Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια