Header Ads

ΜΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ : «Εκτίμηση Τακτικής Κατάστασης» ένα χρήσιμο εργαλείο στα δύσκολα…



Σπάνια επικαλούμαι την ιδιότητά μου, του πρώην Ανώτερου Αξιωματικού των Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών.Να μου επιτρέψετε να το πράξω στο παρόν Πρωτοσέλιδο άρθρο. Παρακινήθηκα από τον ενθουσιασμό, την υπερηφάνεια και συνάμα τη λύπη , που επέδειξαν δύο πρώην Στρατιώτες μου, Κομάντος, λέγοντάς μου μετά τον απόηχο της Εθνικής Τραγωδίας και την εκατόμβη των νεκρών: Είδαμε στο διαδίκτυο ότι ένας Συνταγματάρχης των Ειδικών Δυνάμεων εφάρμοσε ένα σχέδιο διάσωσης των Στρατιωτικών Εγκαταστάσεων του Αγίου Ανδρέα, που βρίσκεται στον πυρήνα της φωτιάς στην Ανατολική Αττική. Πως τα κατάφερε σ΄ αυτή την κοσμοχαλασιά; Τους είπα ότι θα ψάξω, θα το βρω και θα τους απαντήσω. Πράγματι, ήταν γεγονός. Διαβάστε το σε άλλη σελίδα του παρόντος τεύχους. Η απάντηση που τους έδωσα ήταν:
Ο Συνταγματάρχης Γ. Κορδάτος, ως υπεύθυνος Αξιωματικός έπραξε το καθήκον του επικαλούμενος όπως κάνει κάθε Στρατιωτικός σε οποιαδήποτε κατάσταση. Βλέποντας τις πύρινες φλόγες να καίνε τα δάση και τον καπνό σε κάποια απόσταση από τον Παραθεριστικό Καταυλισμό έκανε «Εκτίμηση Τακτικής Κατάστασης», κάτω από περιορισμένο χρόνο και τα διαθέσιμα στοιχεία, που του έφεραν δύο μοτοσικλετιστές που τους έστειλε στο μέτωπο της αρχικής φωτιάς για αναγνώριση. Η Στρατιωτική αυτή εκτίμηση βασίστηκε κατά τη γνώμη μου στα εξής βασικά στοιχεία:
Αποστολή: Να εξασφαλίσει τη ζωή 1200 ατόμων αξιωματικών με τις οικογένειές τους και 150 υπηρετούντων Στρατιωτικών της δύναμης, αλλά και τις εγκαταστάσεις του ΚΑΑΥ Άγιος Ανδρέας από τις φωτιές, που έρχονταν κατά πάνω τους.
Κατάσταση καιΤρόποι Ενέργειας: Ο πύρινος εφιάλτης, οι φλόγες και ο καπνός όλο και προσέγγιζαν επικίνδυνα το Στρατόπεδο. Ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν 1350 άτομα ήταν προφανής. Έπρεπε να αντιμετωπίσει το δίλημμα, αν όφειλε να διατάξει εκκένωση του Στρατοπέδου ή να παραμείνουν άπαντες αναμένοντας την αντιμετώπιση της λαίλαπας, που προσέγγιζε.
Ανάλυση Αντιτιθεμένων Τρόπων Ενέργειας: Οι φλόγες, οι έντρομοι κάτοικοι της περιοχής που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στις φλόγες, ο συνωστισμός της Οδού Μαραθώνος και οι πληροφορίες οδήγησαν προφανώς τον Διοικητή στη σκέψη εκλογής του καταλληλότερου τρόπου ενέργειας. 1ος τρόπος να εκκενωθεί το Στρατόπεδο εγκαίρως από τα 1200 φιλοξενούμενα άτομα και να προστατέψει με τη δύναμη των 150 οπλιτών και Αξιωματικών τις εγκαταστάσεις και το δασικό περιβάλλο. 2ος τρόπος Ενέργειας να παραμείνουν άπαντες μέχρι να δει πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση βλέποντας και κάνοντας.
Σύγκριση Ημετέρων Τρόπων Ενεργείας: Η επιλογή του πρώτου τρόπου ενεργείας εξασφαλίζει την ομαλή και πειθαρχημένη εκκένωση του Στρατοπέδου, θα αποφευχθούν τυχόν θύματα πριν φθάσει η φωτιά στις εγκαταστάσεις και τυχόν άλλες παράπλευρες απώλειες. Άρα αποτελεί μέγιστο κίνδυνο η παραμονή τόσων ατόμων στο Στρατόπεδο με ανεξέλεγκτη τη φωτιά και επικίνδυνη.Απόφαση του Διοικητή: Η άμεση εκκένωση των 1200 φιλοξενουμένων σύμφωνα με το σχέδιο εκκένωσης και πυρασφάλειας Στρατοπέδου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που είχαν γίνει δύο ασκήσεις προσομοίωσης πριν αρχίσει η παραθεριστική περίοδος.
Η Εντολή του Συνταγματάρχη Διοικητή Γ. Κορδάτου εξετελέσθη κατά τον καλύτερο τρόπο, 1200 άτομα αποχώρησαν εγκαίρως αποφεύγοντας τον συνωστισμό και τον εγκλωβισμό τους στις φλόγες. Οι εναπομείναντες 150 της δύναμης του Στρατοπέδου μαζί με τον Διοικητή και τους Αξιωματικούς του βλέποντας την όλη κατάσταση σαν ένα ιδιότυπο πεδίο Μάχης κατάφεραν να διασώσουν τον πνεύμονα πρασίνου με ελάχιστες υλικές καταστροφές με μηδαμινά μέσα, ενώ διέσωσαν μεγάλο αριθμό ατόμων, που προσήρχοντο πανικόβλητοι στο Στρατόπεδο, όπως θα διαβάσετε στη σελίδα 7. Αποστολή εξετελέσθη!...
«Ο Κορίνθιος»

Δεν υπάρχουν σχόλια