Header Ads

Για να γνωρίσουμε καλύτερα Την Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου


ΓΡΑΦΕΙ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ Η ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΕΛΕΑΝΝΑ

Σε μια πευκόφυτη τοποθεσία, 3 χιλιόμετρα μακριά από το Χιλιομόδι, βρίσκεται η Μονή της Φανερωμένης, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Αρχικά βρισκόταν ψηλότερα, σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων από τη σημερινή μονή, σε θέση με εξαιρετική εποπτεία της γύρω περιοχής και θέα μέχρι τον Ακροκόρινθο. Από την παλαιά μονή σώζεται το καθολικό του 13ου αιώνα με όμορφες αλλά φθαρμένες τοιχογραφίες, και τα ημιερειπωμένα κτήρια των κελλιών.
Στην επανάσταση του 1821 η μονή είχε σημαντική υλική και πνευματική προσφορά, υπήρξε καταφύγιο του άμαχου πληθυσμού της περιοχής, και τόπος προσευχής σπουδαίων οπλαρχηγών, όπως ο Κολοκοτρώνης και ο Νικηταράς.
Το 1854 η μονή υπέστη σοβαρές ζημιές από σεισμό, και το 1896 η αδελφότητα των μοναχών μεταφέρθηκε χαμηλότερα, στη νέα μονή, που είχε ιδρυθεί τον 16ο αιώνα και μέχρι τότε ήταν μετόχι της παλαιάς. Τότε μεταφέρθηκαν στη σημερινή τους θέση το τέμπλο του πρώτου ναού και η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας. Το 1949 η μονή ανακαινίσθηκε και μετατράπηκε σε γυναικεία.
Το καθολικό είναι σταυροειδής ναός με τρούλο που στηρίζεται σε δύο κίονες και χρονολογείται στο 1896, καθώς τότε ανακαινίσθηκε, με τη μεταφορά της μονής. Στο εσωτερικό του σώζεται το περίτεχνο παλαιό ξυλόγλυπτο τέμπλο του 17ου αιώνα, που είναι διακοσμημένο με παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, καθώς και η εικόνα της Θεοτόκου Φανερωμένης, που θεωρείται έργο του ευαγγελιστή Λουκά. Η μονή διαθέτει κειμήλια και άγια λείψανα, ανάμεσα στα οποία είναι και η κάρα του αγίου Σοφρωνίου, πατριάρχη Ιεροσολύμων. Έξω από τη μονή υπάρχει μικρός ναός της Αγίας Μαρίνας, που χρονολογείται στον 16ο αιώνα και έχει αγιογραφηθεί από τον σπουδαίο ζωγράφο της εποχής, Δημήτριο Κακκαβά.
Η μονή δεν διαθέτει ξενώνες. Πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου με τριήμερο εορτασμό και λιτάνευση της εικόνας από την παλαιά στη νέα μονή.
Η μονή επίσης πανηγυρίζει του Αγίου Σωφρονίου (11 Μαρτίου), της Ζωοδόχου Πηγής (Παρασκευή της Διακαινησίμου), της Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου) και του Αγίου Νεκταρίου (9 Νοεμβρίου).
Παρά την εγκληματική αποψίλωση της δασώδους περιοχής, που εκάλυπτε τους γύρο λοφίσκους, μέχρι και τις παρυφές του Χιλιομοδίου, το Φυσικό περιβάλλον του αισθητικού δάσους δεν έχει χάσει την ομορφιά του. Οι κορίνθιοι, μικροί και μεγάλοι, έχουν τις καλύτερες των αναμνήσεων από την Μονή Φανερωμένης! Οι μεν πρώτοι από τις Παιδικές Κατασκηνώσεις και τις σχολικές εκδρομές, που άρχισαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι δε μικρότεροι από τις συχνές σχολικές και οικογενειακές επισκέψεις.
Το Μοναστήρι, λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ενώ οι Ιερές Ακολουθίες τελούνται παρουσία πλήθους πιστών σύμφωνα με το τελετουργικό της Ιεράς Μονής και το εορτολόγιο, παράλληλα με τα Μυστήρια, στα οποία ιερουργεί ο Πρωτοπρεσβύτερος Ιερέας Παντελής Ρωμέσης. Οι Αδελφές Μοναχές, πέραν από τις προσευχές και τις ικεσίες προς τον Κύριον, για το καλό της ανθρωπότητας και της Ελλάδας, επιτελούν μέγα Κοινωνικό και Θρησκευτικό έργο.

Χαρακτηριστικό του δεσμού των Κορινθίων με την Ι. Μονή Φανερωμένης, είναι η επιλογή της περιοχής από μεγάλες ομάδες Σχολικών Τάξεων, που προτιμούν την περιοχή, ανάβουν το κεράκι τους στην Παναγία και απολαμβάνουν την κλασσική παράπλευρη Ταβέρνα!...

Δεν υπάρχουν σχόλια