Header Ads

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ


Ανατράπηκαν τα σχέδια της κυβέρνησης – Ξεσηκωμός των ελεύθερων επαγγελματιών

Του Κίμωνα Χαραλάμπους
Πανικό έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, βάσει της οποίας κρίθηκε αντισυνταγματικός ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που καταλαμβάνει όλους του ελεύθερους επαγγελματίες (δικηγόρους, μηχανικούς, συμβολαιογράφους, αγρότες κ.λπ.).
Χαρακτηριστικό είναι πως οι πρόεδροι των φορέων ελευθέρων επαγγελματιών, κάνουν λόγο για επαγγελματική σωτηρία χιλιάδων φορολογουμένων!!!
Όπως γνωστοποιήθηκε χθες, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε με ισχυρότατη πλειοψηφία (17 έναντι 25) αντισυνταγματικό το νόμο Κατρούγαλου (ασφαλιστικός νόμος 4387/2016) ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά τον ΕΦΚΑ.
Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν αντισυνταγματική:
Την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, κλπ.) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
Τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).
Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Ελλάδας αποφάσισε λοιπόν πως ο νόμος Κατρούγκαλου περιέχει παράνομες, αντισυνταγματικές διατάξεις που πρέπει να «ξηλωθούν» και ο νόμος, όπως έχει δηλώσει, ο κ. Κατρούγκαλος να προσαρμοστεί.
Οι φόβοι πλέον της κυβέρνησης εστιάζονται στο γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την «αποχή» από τις πληρωμές εισφορών στον ΕΦΚΑ από χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, μηχανικούς και δικηγόρους. Ήδη χθες η ΕΣΕΕ συμβούλευσε τους εμπόρους να συνεχίσουν να πληρώνουν μέχρι την έκδοση της απόφασης.
Μάλιστα, το Κράτος είναι υποχρεωμένο να επιστρέψει στους φορολογούμενους, αυτά που έχουν πληρώσει μέχρι τώρα, καθώς ο νόμος κρίθηκε, να το επαναλάβουμε, αντισυνταγματικός.
Τι θα πράξει η κυβέρνηση; Θα σεβαστεί τους νόμους του Κράτους;

Πάντως οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν αντέχουν άλλο, καθώς έχουν «ξεζουμιστεί».

Το κόλπο για τη «διεθνή συμφωνία» στο Σκοπιανό, που ετοιμάζονται να φέρουν στις πλάτες των Ελλήνων

ΤΟΥ ΑΡΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ
Μέσα στο «τρέξιμο προς το άγνωστο» στα θέματα οικονομίας, την τουρκική προκλητικότητα και την μεγάλη κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, η κυβέρνηση επιχειρεί να...κλείσει μία ώρα αρχύτερα το Σκοπιανό. Η νέα περιοδεία εξάλλου του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, αυτό δείχνει, με την Αθήνα να επιζητά μία «διεθνή σφραγίδα» στο έγκλημα που επιχειρείται για την Μακεδονία. Αν και πάλι σε καμία περίπτωση δεν αποφεύγουν την «κρίσιμη ώρα της Βουλής», στην κυβέρνηση -και δη στον ΣΥΡΙΖΑ- εύχονται η επερχόμενη λύση στο Σκοπιανό να προβλέπεται και σε μία συμφωνία...διεθνούς κύρους.
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά τις αδυναμίες που μπορεί να έχει μία συμφωνία που θα περάσει πρώτα από την ελληνική Βουλή, παρά το ότι ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα που ακούει στο όνομα, Πάνος Καμμένος, έχει διαμηνύσει πως δεν θα ρίξει την κυβέρνηση.
Οι προϋποθέσεις για να μπει η τελική υπογραφή στο ξεπούλημα της Μακεδονίας είναι πολλές, ωστόσο μία «διεθνής συνθήκη» θα έλυνε τα χέρια τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των Σκοπίων.
Ποιες όμως είναι οι κυριότερες των προϋποθέσεων;
-Αλλαγή ή έστω δέσμευση για άμεση αλλαγή στο Σύνταγμα των Σκοπίων, κάτι που ζητάει η ελληνική πλευρά
-Επικύρωση της αρχικής συμφωνίας με συνάντηση των αρχηγών των δύο κρατών (Τσίπρα-Ζάεφ), πιθανότατα υπό την παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς
-Υπερψήφιση από την ελληνική Βουλή της συμφωνίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναζητά συμμαχίες εκτός των ΑΝΕΛ
-Επικύρωση μέσω δημοψηφίσματος (όπως έχει προαναγγελθεί) της συμφωνίας από τον λαό των Σκοπίων
Περισσότερο από ποτέ, στην κυβέρνηση είναι πεπεισμένοι πως μία «διεθνής συνθήκη» θα λειτουργήσει ως ο καλύτερος μοχλός πίεσης για να περάσει όσο πιο...αναίμακτα γίνεται η τελική συμφωνία.
Πόσες φορές εξάλλου έχουμε ακούσει από σημαίνοντες αξιωματούχους το βλακώδες επιχείρημα των 150 χωρών που έχουν αναγνωρίσει μέσω του ΟΗΕ τα Σκόπια ως «Μακεδονία»;
Στην βάση αυτού του ανυπόστατου ,για τα ελληνικά συμφέροντα, επιχειρήματος θα στηρίξουν και την σύναψη μίας διεθνούς συμφωνίας, που θα υποχρεώνει την ελληνική πλευρά να συναινέσει στην παράδοση του ονόματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια