Header Ads

Νότης Μαριάς : Απαράδεκτο-Η Κομισιόν τελικά νομιμοποιεί τη Γερμανική και Βελγική καραντίνα. Να Αποχωρήσουμε από τη Σένγκεν εδώ και τώρα!

Τελικά η Κομισιόν με μια απαράδεκτη και εν πολλοίς προβληματική και αβάσιμη Απάντηση η οποία κλείνει τα μάτια στο τι πράγματι συμβαίνει νομιμοποιεί την εφαρμογή της Γερμανικής και Βελγικής καραντίνας σε επιβάτες πτήσεων που αναχωρούν από Ελλάδα και μάλιστα ενόψει Πάσχα.
Και αυτό γιατί η Γερμανική και Βελγική καραντίνα αποτελούν πλέον συστηματική διοικητική πρακτική στα γερμανικά και βελγικά αεροδρόμια συνιστώντας έτσι μέτρα που έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα με συνοριακούς ελέγχους κατά παράβαση του άρθρου 23 του κώδικα συνόρων Σένγκεν. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές τις μέρες εκτελούνται έργα στο αεροδρόμιο Βρυξελλών για δημιουργία υποδομών διενέργειας διαβατηριακών ελέγχων και στο χώρο του τμήματος Α του αεροδρομίου που κατά τα λοιπά λειτουργεί ως χώρος αφίξεων-αναχωρήσεων πτήσεων για χώρες Σένγκεν.
Κάνοντας λοιπόν το άσπρο μαύρο και την ανάγκη φιλοτιμία η Κομισιόν με τη συμπεριφορά της αποθρασύνει πλέον Γερμανία και Βέλγιο και ανοίγει την όρεξη και σε άλλες χώρες Σένγκεν να επιβάλουν δυσμενείς και διακριτικές πρακτικές κατά των Ελλήνων οι οποίοι .....τολμούν να ταξιδεύσουν εντός της ζώνης Σένγκεν. Έτσι οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας στα γερμανικά κυρίως αεροδρόμια και αυτό το συνειδητοποίησε προ μηνών στη Φρανκφούρτη ακόμη και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μάλιστα με τρίμηνη περίπου καθυστέρηση η Κομισιόν σε Απάντηση που εξέδωσε την 1η Μαρτίου 2018, μετά από σχετική Κατεπείγουσα Γραπτή Ερώτηση που είχε καταθέσει στην Ευρωβουλή ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς στις 6 Δεκεμβρίου 2017, προβαίνει σε νομιμοποίηση των παράνομων διαβατηριακών ελέγχων στους οποίους υποβάλλονται οι Έλληνες επιβάτες κατά την άφιξή τους στις Βρυξέλλες, από τις Βέλγικες Αρχές. Επιπροσθέτως νομιμοποιεί και τους αντίστοιχους ελέγχους των Ελλήνων στα γερμανικά αεροδρόμια μια και επισημαίνει ότι «κάθε κράτος μέλος μπορεί να διενεργεί αστυνομικούς ελέγχους» καθώς και ότι οι εν λόγω έλεγχοι δήθεν επιτρέπονται βάσει των κανόνων της Συνθήκης Σένγκεν.
Ταυτόχρονα, η Επιτροπή «ενθαρρύνει τη χρήση αναλογικών αστυνομικών ελέγχων και αστυνομικής συνεργασίας στον χώρο Σένγκεν». Τη στιγμή λοιπόν που οι Έλληνες επιβάτες αεροπορικών πτήσεων από Ελλάδα υποβάλλονται σε παράνομους ελέγχους στα γερμανικά και βέλγικα αεροδρόμια, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Αυστρία δεν εφαρμόζουν τη Συνθήκη Σένγκεν και τελικά αυτή εφαρμόζεται από την Ελλάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Πατρίδα μας να έχει μετατραπεί σε μαγνήτη για τους χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες οι οποίοι καταφτάνουν στην Ελλάδα προκειμένου να εφοδιαστούν τελικά με έγγραφα τύπου Σένγκεν. Ενόψει όλων αυτών, η Ελλάδα οφείλει εδώ και τώρα να αποχωρήσει από τη Σένγκεν.
Επισυνάπτονται φωτογραφίες από τα έργα που εκτελούνται στο αεροδρόμιο Βρυξελλών για την μονιμοποίηση της βελγικής καραντίνας και ακολουθούν τα κείμενα της Γραπτής Ερώτησης του Νότη Μαριά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και της Απάντησης του κ. Αβραμόπουλου εξ ονόματος της Επιτροπής:
Παράνομοι διαβατηριακοί έλεγχοι βελγικών αρχών εντός Σένγκεν σε επιβάτες αεροπορικών πτήσεων από Ελλάδα - 6 Δεκεμβρίου 2017
Τη Δευτέρα 4.12.2017 οι επιβάτες της πτήσης 622 της Aegean Αθήνα-Βρυξέλλες αμέσως μετά την προσγείωση ενημερώθηκαν επισήμως ότι οι βελγικές Αρχές θα προχωρούσαν σε διαβατηριακό έλεγχο των επιβατών.
Πράγματι αμέσως μετά την έξοδο των επιβατών από το αεροσκάφος και εντός της ζώνης Σένγκεν του αεροδρομίου Zaventem των Βρυξελλών, οι βελγικές αρχές και μάλιστα άτομα με πολιτική περιβολή φέροντα κόκκινα περιβραχιόνια με διακριτικό σήμα, προχώρησαν σε διαβατηριακό έλεγχο των επιβατών της συγκεκριμένης πτήσης.
Η παράνομη αυτή ενέργεια των βελγικών αρχών έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων παρανόμων ενεργειών των γερμανικών αρχών που υποβάλλουν σε συστηματικούς διαβατηριακούς ελέγχους τους επιβάτες πτήσεων που αναχωρούν από Ελλάδα. Έτσι, μετά τη «γερμανική καραντίνα» κατά των Ελλήνων και λοιπών επιβατών των αεροπορικών πτήσεων από Ελλάδα προς Γερμανία, τώρα και οι βελγικές αρχές δρομολογούν την επιβολή αντίστοιχης «βελγικής καραντίνας».
Δεδομένου ότι απαγορεύεται να διενεργείται οιοσδήποτε διαβατηριακός έλεγχος εντός της ζώνης Σένγκεν σε επιβάτες πτήσεων οι οποίοι νομίμως έχουν επιβιβαστεί σε αεροσκάφος που αναχώρησε από άλλη χώρα Σένγκεν και ενόψει της παραπάνω παράνομης ενέργειας των βελγικών αρχών, ερωτάται η Επιτροπή:
— Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει κατά των βελγικών αρχών προκειμένου να παύσουν του λοιπού να διενεργούν εντός Σένγκεν τέτοιου είδους παράνομους διαβατηριακούς ελέγχους σε επιβάτες αεροπορικών πτήσεων από Ελλάδα;
Απάντηση του κ. Αβραμόπουλου εξ ονόματος της Επιτροπής - 1 Μαρτίου 2018
Το Βέλγιο, όπως και κάθε άλλο κράτος μέλος, μπορεί να διενεργεί αστυνομικούς ελέγχους επίσης και στις μεθόριες περιοχές (συμπεριλαμβανομένης της πύλης σε αερολιμένες). Βάσει των κανόνων του Σένγκεν, οι εν λόγω έλεγχοι επιτρέπονται, εφόσον δεν συνιστούν μέτρα που έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα με τους συνοριακούς ελέγχους (άρθρο 23 του κώδικα συνόρων του Σένγκεν). Ως εκ τούτου, οι αναφερόμενοι έλεγχοι επιβατών που προέρχονταν από την Ελλάδα δεν απαγορεύονται εκ προοιμίου από τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν, δεδομένου ότι οι έλεγχοι βασίζονταν στις διαθέσιμες πληροφορίες και ότι περιορίζονταν στον έλεγχο της ταυτότητας των επιβατών. Οι βελγικές αρχές ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι περιστασιακά διενεργούν παρεμφερείς αστυνομικούς ελέγχους σε επιβάτες που καταφθάνουν από τα κράτη Σένγκεν.
Στην ανακοίνωση της 12ης Μαΐου 2017 (1) , η Επιτροπή ενθαρρύνει τη χρήση αναλογικών αστυνομικών ελέγχων και αστυνομικής συνεργασίας στον χώρο Σένγκεν.

* Ο Νότης Μαριάς είναι Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ. Είναι Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια