Header Ads

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Το φωτορεπορτάζ της Εθνικής Επετείου είναι χορηγία από τον Όμιλο Εταιριών ΛΑΡΣΙΝΟΥ-ΛΑΤΟΜΕΙΑ-ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ


 ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΠΑΤΡΙΔΑ

Το Γένος και η Ορθοδοξία ενωμένα και αδιαίρετα, απάλλαξαν τη χώρα από τον Οθωμανικό ζυγό. Από τον Κολοκοτρώνη και
τον Παπαφλέσσα μέχρι τον Κατσαντώνη και τον Αθανάσιο Διά­κο, από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και τον Καραϊσκάκη μέχρι τον Εθνομάρτυρα Γρηγόριο τον Ε’ και τον Νικηταρά, η κοινή τους δράση, έχει χαράξει στη μνήμη του Έθνους, την ευγνωμοσύνη για την θυσία τους, που χάρισε στην Ελλάδα την Ελευθερία. Αριστε­ρά ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, κηρύττει στην Αγία Λαύρα τον ξεσηκωμό του γένους!.. Αυτές οι Μνήμες δεν ξεριζώνονται!...


ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

Με παράστημα, παλμό και λεβεντιά παρήλασαν οι στρατιώτες της Σχολής Μηχανικού, που εδρεύει στο Λουτράκι. Την τιμημένη πο­λεμική σημαία και τους λεβέντες που την πλαισίωναν, καθώς και τα στρατευμένα νιάτα, έστω και μικρής δύναμης, οι συμπολίτες τα χει­ροκρότησαν με ενθουσιασμό, αγάπη και εμπιστοσύνη. Αισθητή και φέτος η απουσία του 6ου Σ.Π.!.. Άριστη η παρουσία της Σχολής Μη­χανικού, αλλά μας λείπει ο στρατός του ΚΕΝ Κορίνθου!..
Από τις μνήμες του Γέρου του Μωριά…
1821: Το άγνωστο θαύμα της Παναγίας



ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΙΑΤΑ 

Αποτελούν το μέλλον του Έθνους και της φυλής. Παρά τον πόλεμο φθοράς και διαφθοράς, που τα τελευταία χρόνια γίνεται
σε βάρος τους, αυτά αντέχουν. Μαθητές και μαθήτριες έχουν μέ­σα τους τη Φλόγα την Ελληνική και όταν η ώρα το καλεί είναι μπροστά. Τα δροσερά νιάτα τους γίνονται αμέσως πυρσοί, που καίνε όσους επιβουλεύονται την Πατρίδα. Μαζί με τη
φυσική τους ομορφιά, συμπορεύεται και η ομορφιά της Ελληνικής ψυ­χής τους. Ανάμεσά τους υπάρχουν, όπως στα χρόνια τα παλιά, οι σύγχρονοι Σπαρτιάτες και Σουλιώτες, η Μαντώ Μαυρογένους, η Μπουμπουλίνα, ο Αθανάσιος Διάκος και χιλιάδες άλλοι συνεχι­στές τους!.. Αυτοί που ήλθαν, αυτοί που θάρθουν!..


1821: Το άγνωστο θαύμα της Παναγίας

Μα στ’ αλήθεια, γίνονται θαύματα; Κου­νιώνται πολυέλαιοι, δακρύζουν εικόνες που κάνουν ουρές οι πιστοί για να αφήσουν τον ο­βολόν τους; Για να πωλούν βιβλία θαυμάτων εκδοτικοί οίκοι σε τελεμάρκετινγκ;
Γίνονται θαύματα;
Κι’ όμως, το έζησαν οι ήρωες του ¨21¨, το ‘εβλεπαν σαν όραμα οι φαντάροι μας το ¨40¨…
«Έκατσα που εσκαπέτισαν με τα μπαϊράκια τους απεκατέβηκα κάτω. Ήταν μιά εκκλησί­α εις τον δρόμον, η Παναγία στο Χρυσοβίτσι, και το καθησιό μου ήτο όπου έκλαιγα την Ελ­λάς… Σίμωσα, έδεσα το άλογό μου σ’ ένα δέν­δρο, μπήκα μέσα και γονάτισα. Παναγία μου είπα από τα βάθη της καρδιάς μου και τα μά­τια μου δάκρυσαν. Παναγία μου βοήθησε και τούτη τη φορά τους Έλληνες να ψυχωθούν. Έκανα το Σταυρό μου, ασπάσθηκα την εικόνα της, βγήκα από το εκκλησάκι, πήδηξα στο… ά­λογό μου και έφυγα. Σε λίγο μπροστά μου ξε­πετάγονταν οχτώ αρματωμένοι, ο εξάδελφός μου ο Αντώνης Κολοκοτρώνης και επτά ανή­ψια του. – Κανείς δεν είναι στην Πιάνα, μου είπε ο Αντώνης. Ούτε στην Αλωνίσταινα. Εί­ναι φευγάτοι. -Ας μη είναι κανείς αποκρίθη­κα. Ο τόπος σε λίγο θα γιομίση παλικάρια… Ο Θεός υπέγραψε την λευτεριά της Ελλάδος και δεν θα πάρει πίσω την υπογραφή του».
Ο Κολοκοτρώνης στην Παναγία στο Χρυ­σοβίτσι. Το συγκλονιστικότερο θαύμα της Πα­ναγίας μετά την προσευχή του Ημίθεου, με τα δικά του λόγια. Ούτε τεχνικά εφέ, ούτε περι­γραφικές περικοκλάδες.
Ο Άνθρωπος που πίστεψε βαθιά στον ανώ­τερο, ανιδιοτελή σκοπό, με καθάρια, ασκητική ψυχή, έχοντας κατανικήσει την μοχθηρία του «Εγώ» ακολούθησε τον δρόμο που σμιλεύθη­κε σε αυτά τα Άγια Χώματα από τον Πυθαγό­ρα, εως τον Παϊσιο.
Να λες: Εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη Γης. Άμα δε σωθεί εγώ θα φταίω». Νίκος Καζαντζάκης
Γιατί αυτός είναι ο δρόμος του Αγίου, του Ήρωα, του Φιλοσόφου. Ο δρόμος ο Ελληνι­κός, που όταν η Παναγιά τον αφουγκράζε­ται,ερχεται πάντα παραστάτιδα.
Ας τον περπατήσουμε.
ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ.




 Διπλή Γιορτή: Θρησκεία - Πατρίδα

Μέσα στην ευωδιαστή ατμόσφαιρα του ελληνικού ανοιξιάτικου τοπίου, που εγκαινιάζει ο Μάρτης μήνας τοποθετήθηκε ως νότα
ψυχικής ευφροσύνης, ως πηγή εθνικού καθαρμού και παλιγγενεσίας ένας διπλός εορτασμός. Αυτός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και Αυτός του ξεσηκωμού, που έφερε την Ελευθε­ρία στο υπάρχον τότε σκλαβωμένο Γένος.
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου δεν είναι πράξη υποταγής αλλά μια συμφωνία ελευθερίας, με γνώμονα την εμπιστοσύνη και πίστη στη θεϊκή βούληση.
Η Παναγία με την πα­ράτολμη αποδοχή της πρότασης του Αρχαγγέ­λου, έκνομα εγκυμονεί, αρνείται τα θέσμια και αγνοεί τον «καθωσπρεπι­σμό» της εποχής της.
Μ’ αυτή την επιλογή σηματοδοτεί μια ελευθε­ριακή έκρηξη και απέρα­ντη πίστη στο θείο πνεύ­μα.
Μια ελευθεριακή έ­κρηξη σηματοδοτεί και ο ξεσηκωμός του Γένους ενάντια στον Τουρκικό ζυγό μετά από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς και τυραννίας.
Η ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι το κορυφαίο γεγονός της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας. Μετά από ένα αγώνα, που κράτησε 9 ολόκληρα χρόνια, η επανάσταση νίκησε. Πέτυχε την Αναγέννηση του νεότερου Ελληνικού Κρά­τους, που οδήγησε ξανά την Ελλάδα στον Πολιτικό Χάρτη της Ευρώπης.
Σημαντική υπήρξε η συμβολή της Κορινθίας στον αγώνα. Στα χώματά της διαδραματίστηκαν γεγονότα, που επηρέασαν αποφασιστικά την εξέλιξη της ε­πανάστασης.
Οι μάχες στα Δερβενάκια, που διέλυσαν τη στρατιά του Δράμαλη, στον Ισθμό, στην Αρχαία Κόρινθο, στο Σούλι και στο Δερβένι συνέβαλαν στην εδραίωση της Επανάστασης. Οι Νοταράδες, οι Πετμεζάδες, οι Νικηταράδες κι άλλοι Κορίνθι­οι οπλαρχηγοί δόξασαν τον τόπο μας και την πατρίδα!
Για μας, σήμερα, το διπλό μήνυμα του εορτασμού είναι επίσης διττό: Ασταμά­τητος προσωπικός αγώνας για την ειρήνη, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ανθρωπιά αφενός και αφετέρου προσπάθεια να πλημυρίσουμε την καρδιά μας με ρανίσματα από την αγάπη της Παναγίας για μας, αλλά και με την εμπιστοσύνη στο Θεό και στον άνθρωπο, που θα βοηθήσει στο να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο.
Όλα αυτά ενάντια στους «εθνομηδενιστές», τους απάτριδες και τους άθεους, οι οποίοι «περί άλλα τυρβάζουν»…



ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Όλες οι Αρχές του τόπου Δικαστικές, Πολιτικές, Στρατιωτικές και εκπρό­σωποι Δημοσίων Υπηρεσιών και Φορέων έδωσαν
μαζί με το λαό το «παρών» στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου, της 25ης Μαρτίου 1821. Μετά την δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αποστόλου Παύλου, κατέθεσαν στεφάνια στο Μαυσωλείο Ηρώων και ακολούθως παρακολούθησαν την πα­ρέλαση των τμημάτων, στην Κεντρική Πλατεία της Κορίνθου.



ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ, ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΙ

Τα νέα αγόρια και κορίτσια (πρόσκοποι, οδηγοί και εθελοντές)
καθώς και τα μικρότερα (λυκόπουλα και πουλάκια), έδωσαν και αυτά τον δικό τους τόνο στην παρέλαση. Στο χώρο αυτό, γίνεται σωστή παιδαγωγική δουλειά με συνέπεια και προσφορά ψυχής και αγάπης. Μακάρι να μεγαλώνει ο αριθμός τους, διότι στο χώρο τους διαμορφώνονται καλοί χαρακτήρες. Μελλοντικοί σωστοί πολίτες με πνεύμα αγάπης, αλληλεγγύης, κοινωνικής προσφοράς και εθνικού φρονήματος. Κι ας θέλουν κάποιοι το κακό τους...


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Με την εμφάνισή της στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου, η ΕΛ.ΑΣ. μας υπενθυμίζει την συνεχή παρουσία της και την
προσπάθειά της για την ασφάλεια και των πολιτών και των περιουσιών τους. Προσπαθεί, κάτω από αντίξοες συνθήκες να επιτελεί το έργο της και να μειώνει την εγκληματικό­τητα. Οι αστυνομικοί υπάλληλοι φροντίζουν στην πλειοψηφία τους να είναι ωφέλιμοι στον πολίτη και ταυτόχρονα και στην Πολιτεία. Και φέτος, για λόγους οικονομίας, λένε, κι ας σπαταλάει το κράτος του κόσμου τα λεφτά σε αλλότριους σκοπούς, δεν παρήλασαν οχήματα και Αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. Κορινθίας σε πλήρη συμμετοχή...Μας έλλειψε η παρουσία τους...




 Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ


Και φέτος η παρουσία της Φιλαρμονικής άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου. Η εμφάνισή
της, ανανεωμένη, χαρούμενη και αεράτη, τα εμβατήρια ενθουσιαστικά, αλλά μας έλλειψε το κυρίαρχο εμβατή­ριο “Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα”. Τα μέλη της όλο ζωντάνια και μουσική δεξιοτεχνία, έδωσαν στους συμπολίτες χαρά, οι οποίοι τους κατα­χειροκρότησαν!.. Εντυπωσίασαν φέτος και οι μαθητευόμενοι της Φιλαρμονικής του Δήμου Κορινθίων. Ο μεγάλος αριθμός τους!...

Δεν υπάρχουν σχόλια